PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Nekoliko pitanja (Hammer FID/VID, AGP, HT) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=76181)

Razor_x 04.08.2007. 12:57

Nekoliko pitanja (Hammer FID/VID, AGP, HT)

Bavim se OC AMD Semprona 3000+, MBO je WinFast 760GXK8MC,a memorija je DDR na 200 MHz.

Zanima me što u BIOSu znači Hammer Fid control i Hammer Vid control, a što je system voltage( može samo +0,05).

Nema opcije AGP i PCI lock. Brzina AGPa je 4x (mogu birati 1x/2x/4x). Znam da AGP treba raditi na 66 MHz, ali koliko je to 4x?

Što je HT Link? U biosu mogu birati 400/600/800 MHz (2x/3x/4x). Preko koliko ne smije ići HT Speed?

yedwy 04.08.2007. 13:30

Jesus...

Tolko pitanja... Ja bih ti samo rekao - google it...

Hammer Fid i Vid - nemam pojma vjerojatno napon čipseta ili sl pogledaj si u manualu za ploču...

AGP 1x,2x i 4x (čudno da nema 8x) je brzina AGPa tj bolje rečeno širina ali se mnjenja i signaling voltaža... 1x/2x je na 3.3 tj 2V a 4x/8x na 1.5 tj 0,8V IIRC... Tebe to nemora birinuti osim tolko da 1x/2x grafa mora ić u ploču koja podržava 1x/2x a 4x/8x u onu koja to podržava jer ako staviš 1x/2x grafu u 4x/8x only ploču - roštiljana...

HTlink je brzina HTL - Hyper Transport Linka koji je glavna sabirnica za komunikaciju northpridga i procesora i na sempronima je po defaultu 800 (4x200) a na athlonima 1000 (5x200) što ne znači da se ti nemožeš igrati...

Na nforce3 (bez ultra ili 250 dodatka) i nforce4 4x neki kažu da imaju problema sko prijeđe 800-900Mhz neki pak svoje mogu tjerati isto kao i ultra verzije čipseta to ti niko nemože točno predvidjeti...

Razor_x 04.08.2007. 18:52

OK, Hammer Fid je multiplier procesora, a Hammer Vid valjda napon.

Smijem li overclockati kad nema AGP/PCI locka? Ili je možda lockan po defaultu? Kako ću saznati brzinu AGP ili PCI sabirnice u MHz?

Mogu li pokvariti RAM, matičnu ili procesor ako pretjeram sa FSB-om (time i s HT speedom i frekvencijom memorije), ali bez dizanja napona?

yedwy 04.08.2007. 19:26

Smiješ ali nije preporučljivo za stabinost i pouzdanost sustava...

Prvo bez locka nećeš daleko stići oko 230-240FSB max nakon toga će ti odletiti periferije, vjerojatno prvo hdd kontroleri, a onda ostalo, HDD errori od OCanja nisu nimalo zabavni i znaju cjele paricije "pojest" prema tome - nađi di ti je lock...

Brzinu sabirnice lako pročitaš s Everestom ili nekim sl programom iz windowsa a ako imaš ipak malo bolju ploču piš i u njenom biosu...

Teoreski se može pokvariti, ali u praksi nisam čuo da se ikome to desilo, jedino moraš na umu imati grijanje jer od toga se itekako mogu pokvariti stvari, zato pamet u glavu i oko na termalne senzore...

m4dm4n 04.08.2007. 20:12

Istina, meni je max 240 FSB, ali definitivno nestabilan sustav. Nakon toga ti sustav ne pronalazi neke fajlove, neće se bootat, ponekad se ni hard ne pojavi u BIOS-u. To je siguran znak da treba vratiti na niži FSB.
Nadalje, kad smo već kod toga, imam pitanjce? Već sam se par puta susreo sa time da ekipa nemre postići npr. 240FSB ako clocka iz BIOS-a, ali ako u windowsima clockaju preko recimo clockgen-a , onda se dostižu frekve od 270, pa čak i preko 300MHz. Nije mi jasno, kako se tu uspijeva zaključati PCI takt?

yedwy 04.08.2007. 21:53

Zato jer razni alati mogu promjeniti razne latencije koje se mogu programirati samo dok je komp upaljen a nemogu se podesiti u BIOSu jer isti nema te opcije pa kad promjeniš iste preko softa možeš proći dalje...

To ti je ono tipa neznam ova ili ona ploča se neda maknuti s mjesta a onda nakon određene revizije BIOSA leti u nebo - promejne se te latencije u samom biosu ali ih ti ne vidiš i neka mobo koja prije nije htjela prjeći recimo 250 sad ide na 350...

To je baš na početku s939 ploča bilo često, čak i moja...

m4dm4n 04.08.2007. 22:59

Recimo, moja ploča u sigu, rekoh ti da nemre proći prek BIOS-a 230MHz nikak. A kaže ekipa da prek tog clockgena uspije i 300 preći. Sad je pitanje, koliko je to sigurno?

Vuco 04.08.2007. 23:15

A dosta često je i loše programiran BIOS dovoljan da neće OC ići daleko. Jednostavno neće bootat kada je taj i taj takt sabirnice :)
Sjeti se samo kako je Asrock ograničavao OC sa BIOS-ima, namjerno.

Vrhunski OC-eri koriste i sami programe poput Clockgena ili SetFSB-a kako bi dobili tih još par Mhz ( a ponekad i puno više) radi bencha.
A programi poput Memset-a i sličnih su isto od neprocjenjive vrijednosti, jer nije svaki BIOS kao od DFI-ja ^^

A sada, sigurno ili ne - svaki OC nije siguran. Mada, ako ne diraš napone i dobro hladiš neke stvari (npr. PWM) sve bi trebalo biti u najboljem redu.

m4dm4n 04.08.2007. 23:23

Hmmm, pošto si moderator, spriječi me ako spamam čovjeku temu, ali kad smo već započeli... Naime, mnogi se kunu da OC nije kak se spada ak se ne radi iz BIOS-a, e sad , koliko tu ima istine? Mislim, super bi bilo kad bih uspio napokon doći bar do 250 MHz iz clockgena, ali ako mi BIOS ne podržava PCI lock, a u Gigabyte-u su mi rekli kako nisu stavili uopće hardversku podršku za to, kako može onda to jedan program? To me zbunjuje.

Vuco 04.08.2007. 23:34

Ako se dobro sjećam, Clockgen također pomiče PCI frekvenciju ako nema PCI locka. Može biti da griješim, nikada nisam imao ploču koja nema AGP/PCI lock.

A ovi što se kunu da OC nije OC ako se ne radi iz BIOS-a, to je iz razloga što je OC iz BIOS-a dobar ako se drži 24/7 jer nema potrebe za konstantnim mjenjanjem frekvencije kada se uđe u Win i onda Clockgen uzme brzinu HTT ili FSB-a u svoje ruke. Clockgen mislim ima opciju da čim uđe u Win da se povisi FSB/HTT ? Dugo ga nisam koristio pa baš i nisam presiguran u neke stvari.

Moje mišljenje je da je za stalni OC BIOS najbolji, a za dostizanje max. uz naravno nikakvu priču o stabilnost već samo benchanje kratkotrajno - programi poput Clockgena.

Programi poput Clockgena su mnogo bolje očito pisani od pojedinih BIOS-a te dopuštaju da se ide još dalje sa OC-em. A pošto nemaš PCI lock, IMHO ja ne bih išao u nikakav OC jer mi je sigurnost podataka (a poglavito onda mislim na podatke sa diska, a i sami disk) najvažnija niti da svako malo mislim oće li neš otići kvragu ili ne...

Ti si očigledno onda pogriješio sa izborom matične i meni je žao, ali sve preko defolta ide prema većem riziku.

m4dm4n 04.08.2007. 23:47

U neku ruku bih se složio da je pametnije iz BIOS-a, ali čini mi se da je clockgen uspješniji, uspijeva zaobići PCI i PCI-E. Evo, trenutno mi je ovakva situacija :D

http://img160.imageshack.us/img160/5...pjehas0.th.jpg

Još ću izvrtiti 16M super pi za stabilnost pa ćemo vidjeti, ako prođe, super ,znači da je stabilno :D

EDIT : Hmm, temperatura ne prelazi 53 celzijevaca, i nije tako strašno, nije se promijenila nego inače. Sustav je stabilan :-D

yedwy 05.08.2007. 08:35

Gle madmax ja sam ti rekao da se "neke latencije" mogu mjenjati PCI-e/PCI ili AGP/PCI lock ti niej ništa drugo nego jedna od latencija tj kolko taktova FSBa će ti propustiti oscilacijski sklop za PCI prije nego pošalje - sve u kompu je pokretano preko FSBa on se onda pomoću latencija djeli svaki put kad ga treba smanjiti, a jedino CPU množi FSB (eventualno RAM na kompovima di je u čipsetu mem kontorler) i on ima svoj vlastiti krug koji je pogonjen na vlastitioj frekvenciji...

Zato ako clockgen promjeni tu latenciju dobiješ isto kao da si napravio lock, plus što vuco kaže a plus to što se kod POSTA može desit da neka komponenta bude poremećena povišenim taktom u tom momentu dok nije do kraja sve inicijalizriano a kasnije neće biti toliko...

Anyway BIOS je najkomotniji nmačin klokanja i radi na sbvim OSovima i u svim situacijama jednako dok je Clockgen i sl softwarei prilično ograničavajući u tom pogledu, ja se nebi složio da je to "pravi" ili "nepravi" overklok, čisto stvar komocije...

virus1 18.08.2007. 23:50

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 782666)
Recimo, moja ploča u sigu, rekoh ti da nemre proći prek BIOS-a 230MHz nikak. A kaže ekipa da prek tog clockgena uspije i 300 preći. Sad je pitanje, koliko je to sigurno?

Meni je pošlo za rukom do 250mhz fsb jer BIOS neda više. A u windowsima sam jednom uspio dogurati do 300mhz i dalje SuperStep nije dao....

Sad se više nemrem sjetit šta sam napravio, ali i na tih 250mhz nije stabilan u FEAR-u, iako sam pokušao dić napon na Chipsetu, memoriji, HTT-u i procesoru i ništa ne pomaže. Pokušao sam i u kućište ugraditi "tunel" koji dovodi zrak izvana ka ventilatoru na procu. Ni to ne pomaže, ali sad je temp. 17°C.

SRY na OT-u

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:44.