c-shadow |
12.08.2007. 11:16 |
Citiraj:
Autor yedwy
(Post 787585)
Pravo na povrat u roku 8 dana po zakonu imaš samo ako si kupovao na daljinu tj nisi mogao isprobati robu prilikom kupovine, onda nemoraš navoditi nikakav razlog niti išta drugo i moraš dobiti povrat...
Ako šalješ robu datum slanja mora biti unutar 8 dana od datuma primitka robe tj. kad si potpisao za nju...
8 dana izvan tih uvjeta NEMAŠ po zakonu, ali mnoge trgovine prakticiraju opciju povrata (čak i po 2tj) na svoju robu ako je se vrati u originalnom pakiranju i stanju...
45 dana ima pravo trgovac "popravljati" nešto na garanciji s tim da se tolko produžuje garancija kolko je bila roba na servisu ako je popravljena, a ako je zamjenjena (npr hard disk je zamjenjen) garancija teče iznova u punom iznosu trajanja na tu novu robu (dakle npr Seagate 5g) i to propisuje zakon (Zakon o obaveznim odnosima ZOO Čl.503 St.2) i tu nema vrdanja, ali oni imaju pravo zavlačiti 45 dana, s druge strane ti kao kupac imaš pravo na nadoknadu štete koju si pretrpio jer si bio lišen koristenja te stvari ali s obzirom da su naši sudovi to što jesu i da je efektivno nemoguće dokazati vrijednost gubitaka uzrokovanih kvarom na računalu možeš se j***ti sa tim stavkom u RH...
|
Sve navedeno zakonski stoji, ali primjer: Na novom autu (garancija 2 g) razletila mi se visokotlacna pumpa, to ti je kvar samo dijelovi blizu 20 kkn. Garancija pokriva i dobivam nove dijelove, ali nema produljenja za vrijeme trajanja popravka (2 tjedna), a niti garancije od godinu dana na novo ugradjene dijelove. Sve vrijedi samo do isteka garancije. Prema njihovim "pravilima", ako se to dogodi izvan garancije (i platis dijelove), onda vrijedi godinu dana od ugradnje. Zanimljivo, ha?
Drugi, povoljniji slucaj: u jednoj velikoj inf. trgovini koju necu imenovati nakon 43 dana dobio pare natrag za xd karticu koja nije radila zbog nekompatibilnosti s foto aparatom. Tj. radila je ali aparat vidio samo pola kapaciteta. Oboje kupljeno i isprobano u ducanu. Kartica poslana natrag postom, pare isplacene na moj tekuci iduci dan. :goood: A mogli su me odj... samo tako.
Tako da ove gore navedene stavke iz zakona nazalost ne vrijede puno kod nas...
|