PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Zamjena ventilatora u napajanju (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75794)

smartlax 30.07.2007. 23:03

Zamjena ventilatora u napajanju

Htio bih zamijeniti prebučan ventilator u napajanju nekim tišim. Zanima me koliko je to sigurno, naime relativno sam neuk što se elektroinstalaterskih radova tiče, ali koliko sam vidio ovdje postoje samo dvije žice, crna i crvena. Dakle, presječem žice sadašnjeg ventilatora i samo spojim žice novoga na iste boje, te izoliram.

Svaki savjet je dobrodošao.

yedwy 30.07.2007. 23:21

sve si skužio samo pazi da dobro to izoliraš jer neke jetinije izolirke baš ne drže kad postane toplo (a u napjanju brzo postane toplo) pa eto jedino to...

Seba78 31.07.2007. 00:03

Citiraj:

Autor yedwy (Post 778814)
sve si skužio samo pazi da dobro to izoliraš jer neke jetinije izolirke baš ne drže kad postane toplo (a u napjanju brzo postane toplo) pa eto jedino to...

Ne znam bas...
Ja sam mijenjao ventilatore u taganu jer je jedan iritantno krckao...

Uglavnom rezultat toga je bio da sam morao zvati frenda koji se kuzi u chipoteka/lemilica stvari jer se ventilatori nisu htjeli uopce pokrenuti.

Uglavnom ako ima nekakvo skuplje napajanje sa regulacijom, silent forama, postoji mogucnost da rezultat bude razocaravajuci.

^SuperUnknown^ 31.07.2007. 01:01

Citiraj:

Autor smartlax (Post 778801)
Htio bih zamijeniti prebučan ventilator u napajanju nekim tišim. Zanima me koliko je to sigurno, naime relativno sam neuk što se elektroinstalaterskih radova tiče, ali koliko sam vidio ovdje postoje samo dvije žice, crna i crvena. Dakle, presječem žice sadašnjeg ventilatora i samo spojim žice novoga na iste boje, te izoliram.

Svaki savjet je dobrodošao.

U principu ne mozes nista zeznuti, samo iskljuci napajanje iz struje prije nego ga ides otvarati. Inace, vjerojatno si svjestan da otvaranjem napajanja gubis garanciju. Inace, mali savjet - kad rezes zice od ventilatora, nemoj ih odrezati obje na istom mjestu, jednu ostavi duzu, jednu kracu. Isto tako i na novom ventilatoru, ali obrnuto, tako da ti spoj na obje zice nije u istom nivou. Manja ce bit sansa da se kratko spoje i lakse ces izolirati. Najbolje bi ti bilo zalemiti ih, ali ako nemas iskustva, posluzit ce i da ih zamotas jednu u drugu. Za izolaciju bi ti najzgodnije bilo imati termo-buzir, koji navuces na zicu, napravis spoj i onda buzir navuces preko spoja, zagrijes upaljacem da se stisne i onda je to mrak :) Evo ti i par slika da steknes dojam :)

http://public.carnet.hr/~msuvak/hw/psu_fan_replacement/

EDIT: Ako ti se neda zezat sa rezanjem i spajanjem zica, uvijek mozes kabel od novog ventilatora izvest van napajanja (npr. kroz rupu kroz koju ide i ostatak kablovinja) i ustekat ga na maticnu ili na slobodni molex konektor :chears:

tomasini_ 31.07.2007. 01:24

Ovo zadnje je dobra ideja :care:. Ljudi bi samo nešto sjekli i rezali.....:zdero2:

domy_os 31.07.2007. 01:38

Citiraj:

Autor Seba78 (Post 778838)
Ne znam bas...
Ja sam mijenjao ventilatore u taganu jer je jedan iritantno krckao...

Uglavnom rezultat toga je bio da sam morao zvati frenda koji se kuzi u chipoteka/lemilica stvari jer se ventilatori nisu htjeli uopce pokrenuti.

Uglavnom ako ima nekakvo skuplje napajanje sa regulacijom, silent forama, postoji mogucnost da rezultat bude razocaravajuci.

Da, to je zbog toga jer većina tih napajanja ima ventove koji se prvi 12 V vrte na nekoj ludoj brzini, a zapravo sve vrijeme rade na vrlo niskom naponu.

zika 31.07.2007. 07:45

Meni se nije dalo za***avat s lemljenjem zica u napajanju ,a i kako sam nabavio vent s potenciometrom izolirao sam zice od starog venta, a zice od novog sam provuko van i spojio na plocu.
I sve super.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:34.