![]() |
Novi comp-koje napajanje?
Mlađem sinu slažemo novi comp,sa slijedećim komponentama:
C2D E6750(2.66) GF 8800GTS 640Mb Gigabyte P35-DS4 2x1GB Kingmax PC6400 2xoptika HDD 1x160GB+1x250GB Molim preporuku napajanja do cca 7ookn. Unaprijed tnx,Lugi P.S.Koji cooler za proc? |
|
Ovisno o financijama - Chieftec 450W, Coolermaster 430W, Seasonic 430W.
Cooleri do 200kn: Freezer 7 Pro, Coolermaster Hyper TX, Scythe Katana 2. Cooleri preko 200kn: Scythe Ninja/Infinity/Mine, Thermaltake Sonic Tower/Big Typhoon, Noctua NH-U12F. |
Slažem se za napajanje. Cooler bih vjerojatno uzeo neki jeftiniji (tipa Freezer), no vidim da se "ima para", pa to i nije toliko važno. No, ipak mislim da se više isplati ići na neki jeftiniji C2D proc - ukoliko sin koristi komp isključivo za igre i multimediju IMHO nema nikakvog smisla plaćati price premium za toliko marginalno bolje performanse (koje on apsolutno neće osjetiti u svakodnevnom radu). Na taj proc bi išao samo ako se polu-profesionalno ili profesionalno bavi 3D modelingom / redneriranjem / animacijom, ili eventualno video editingom / compositingom.
Što se pak diskova tiče - više se isplati uzeti model od 320GB, budući da je kod tih modela cijena po GB najpovoljnija. Ne znam, IMHO bolje je uštedjeti pare na procu i tu lovu nadodati ili za još rama (no opet, ako se samo igra, još neko vrijeme mu neće trebati više od 2GB), ili pak nadodati za bolji monitor (ukoliko se sada uzima i monitor). U svakodnevnom radu će puno više osjetiti razliku između boljeg i lošijeg monitora, nego između E6750 i nekog jeftinijeg C2D procesora (u biti on praktički neće osjetiti da ima taj bolji proc u kompu, to je po meni čisto bacanje love - osim ako se ne vrte neke od 3D aplikacija i sl.). Znam da si pitao savjet za napajanje, no nekako me bode u oči taj proc i disk, pa sam morao komentirati. Inače je Seasonic S12 430W izvrstan izbor - odlično napajanje, iznimno tiho, vrlo snažno, stabilno, efikasno...nemaš što puno razmišljati. |
Gorluče iskreno neznam što bi to trebao raditi* da mu 2GB nebude dosta pa da si to okarakterizirao kao ako se samo igra...
*Isključujem razne manijake koji će sad uletit sa tim - na poslu ja radim analize ovoga ili onoga ili radim rendering ovoga ili onoga na x64 sa 8Gb i sl... Takve ja samo pitam - kolko vas to radi doma? |
Meni sigurno treba - uvelike olakšava rad u Photoshopu (radim s fajlovima od minimalno 300dpi, veličine variraju od A5, A4, pa do preko A3, a često radim i s fajlovima na 600dpi ili pak 1200dpi). Pridodaj tome sijaset layera (nekad znam imati i preko 20-30 layera na 300dpi dokumentu), te nekoliko istovremeno otvorenih dokumenata (a tih "nekoliko" često bude velik broj) i ubrzo ćeš vidjeti kako je 2GB sića.
Nadalje, U Adobe Illustratoru postoji opcija koja se zove "Live Trace" koja užasno puno jede ram (proc jako malo koristi, dok rama nikad dosta). Tu opciju često koristim, i svaki put uredno pojede sav ram, znači brzina njenog izvršavanja direktno ovisi o količini rama (kada se u obzir uzme da je kod te opcije uvijek potrebno dosta tweakati parametre, ovisno o tome što se tracea, kvaliteti skena i sl., onda je jasno da je što veća brzina izvršavanja neophodna za rad). Zatim koristim Luxology Modo koji uvijek pojede sav ram pri renderiranju, i opet - brzina rendera opet ovisi o količini rama. Naravno, i druge 3D aplikacije imaju koristi od puno rama. E sad, pridodaj svemu tome da često istovremeno imam upaljen Photoshop, Illustrator i Modo, kao i te aplikacije u kombinaciji s nekim drugim aplikacijama - npr. Photoshop + After Effects, ili pak Illustrator + Flash, ili Modo + Maya + ZBrush itd itd. (a naravno tu su i sitni "jedači" rama koji su manje-više uvijek otvoreni poput music playera, Total Commandera, clipboard utility, Extensis Suitcase, Adobe Bridge, Thunderbird ili Outlook, pa Firefox, NOD32, Comodo, a bogami treba i iskoristiti flat pa su tu uTorrent, eMule, Soulseek itd itd.). Skupi se toga za tren. Budući da komp povremeno koristim i za audio produkciju, a Logic (ili Cubase), u kojem na svakom kanalu imaš otvoren neki drugi VST instrument / efekt, također jedu dosta rama (pogotovo kada postoje složeni VST instrumenti poput Native Instruments Reaktora i sl.). Imaš desetak takvih kanala (nekoliko instanci Battery-a, nekoliko instanci Reaktora, Arturia Mini Moog ili Moog Modular, zatim nekoliko efekata ili pak mastering / eq plugins i eto ti gomile pojedenog rama). Ista stvar je i s Abletonom. I da, sve to radim od doma budući da sam freelancer. I ne bih rekao za nijednu od navedenih namjena / aplikacija da su "manijakalne", opskurne i sl. - radi se o osnovnim Adobe aplikacijama - Photoshopu i Illustratoru, te o vrlo popularnom 3D modeleru / rendereru, odnosno radi se o grafičkom dizajnu i ilustraciji, te animaciji, djelatnostima kojima se puno ljudi bavi. To nije ništa opskurno, već svakodnevna pojava. Naravno, poznajem još i hrpu ljudi kojima koristi 3 ili 4GB rama (kako na poslu tako i kod kuće), a kada se to spoji s trenutnom cijenom rama (2GB se može dobiti za već oko 500kn), onda konfiguracije s 3GB ili 4GB rama nisu ništa čudno. Kao što sam već naveo - za igranje trenutno nema neke potrebe za više od 2GB rama, no i to će se sigurno promijeniti. |
Kao što rekoh - nek se jave ljudi koji to rade doma, baš da vidimo kolko ih to točno ima u toj hrpi... :D
Edit: Da nebi bilo zabune nemam se namjeru svađati s tobom, problem je u tome što tebi (očito) treba tolko rama pa krećeš sa pretpostavke da se svi oni koji to ne trebaju samo igraju tj da se ništa ozbiljno nemože radit sa samo 2GB... Btw ako si zaboravio - A3 pa i A0 i veći dokumenti su se radili dok još nije bilo ni jednog kompa u kojeg si mogao stavit 2GB rama i to godinama i godinama tako prema tome... :) BTW2 sad tek primjetih da ti u sigu isto piše 2GB... :D |
Prvo, ti vrlo dobro znaš da na ovom forumu 95% posjetitelja računalo isključivo koristi za igre, te eventualno multimediju, plus tu i tamo DVD ripanje i slično, tako da sumnjam da će se itko javiti, no to ne znači da masa ljudi nema potrebu za više od 2GB rama (evo, mene samo u proteklih 5 sati zvalo na mob troje ljudi koje koristi 4GB rama u kompovima, i to kod kuće, budući da svi rade kao freelanceri).
Drugo - ne nisam zaboravio da se nekad koristilo 128Mb rama Photoshopu (pa i manje) dok se radilo sa A4 ili A3 fajlovima na 300dpi (A0 bi već išao na 150dpi uglavnom, nema nekog smisla taj format držati na 300, osim u nekim iznimnim slučajevima), no isto tako nisam zaboravio vrijeme kada se pri stavljanju blura na takav dokument išla piti kava. Naravno da više rama nije OBAVEZNO, ali olakšava rad, ubrzava rad, omogućuje puno komotniji multitasking itd itd. (da ne govorim o ušteđenom vremenu - samo vrijeme koje mi uštedi takva količina rama isplati te dodatna 2GB rama unutar jednog posla). Ok, ti nemaš potrebe za više od 2GB rama, ali postavljaš stvari kao da je potreba za 4GB rama nešto užasno opskurno i da praktički nikoga osim 2-3 luđaka ne tiče, a to jednostavno nije istina. Uostalom, ram je danas toliko jeftin (ja sam 2GB rama u 12 mjesecu platio oko 2000kn, a danas isti taj pack košta oko 600kn), tako da se svakome tko ima imalo koristi od +2GB rama isplati ubosti još koju pločicu. Potreba za ramom se neće smanjiti, nego će samo rasti, tako da to sigurno nije bačena investicija. I oprosti što nisam apdjetao sig od 12 mjeseca, nije da čim stavim nešto novo u komp idem trčati mijenjati sig na forumu. Dakle, još jednom - ja nigdje nisam rekao da on mora staviti 3 ili 4GB rama u tu konfiguraciju (čak sam i nadodao kako čisto sumnjam da ima potrebe za time u njegovom slučaju), samo sam htio naglasiti kako smatram da je plaćanje price premiuma za taj proc neisplativo, i da je bolje uzeti jeftiniji C2D, a ušteđenu lovu pridodati nečemu drugom (bio to HDD, bio to bolji monitor, bio to dodatni ram, pa makar bio to alkohol i čevapi). I btw. ja se također nemam namjeru svađati (uostalom s tobom se češće slažem nego ne), samo mislim da si me malo krivo razumio - ja uopće ne polazim od pretpostavke da oni koji imaju 2GB rama ne rade ništa drugo osim igranja, i stvarno ne znam na koji način si tako nešto uspjeo iščitati iz mojih postova. To mi je potpuno nejasno (osim ako ipak nekako na silu nisi htio ovo skrenuti na svađu, ne :) ). |
MA ne ozbiljno nisam samo me ubolo u oči, možda sam samo krivo shvatio na što cilješ jer sam stekao takav dojam, ali vjeruj mi da iako je meni ok i jasan tvoj stav vjerojvao ili ne 99% usera niti na 2GB nije a kamoli da im više od toga treba, čak rade i "ozbiljne" stvari, na ovom forumu je ipak veća goncentracija geekova i freakova i ostali ikova... :D
Anyway oko ostalog gore s s tobom slažem što si rekao... 4400 recimo + Freezer 7 Pro + 2GB DDR2 i amen... :) E da i Seasonic 430W ili Chieftec 500w ako mu nije tolko do tišine... |
Daj ajde ne kokodačite više...offtopic bespotrebno,jer Gorluk opettt mora dokazat da on "ima neko uporište"...u nečemu,glibu nekom neznam... :rolleyes: :goood:
Daj modd obriši pls sav ovaj nepotrebni! OT... EDIT :Isprike odmah to Yedwy...nisam za tebe mislio d akokodačeš... ;) :goood: Ali znaš kako to ide...da'š materijala nekom i ko' da doljevaš ulje na vatru...kad se svaki,ali svaki njegov post dobronamjernog savjetovanja mora pretvoriti u neko njegovo pametovanje i to da je on jako,jako,jakooo pametan..i da,uvijek sve zna - naravno najbolje... :fiju: :lol2: |
Citiraj:
|
Mislio sam na 550w mala dekoncentracija... :p
|
Moram rec da se u apsolutno svemu slazem sa gorlukom, RAM je prejeftin da se nebi sad opskrbilo s njime, a E6750 je ruku na srce bacen novac. Pa ako netko smatra da je manji grijeh baciti lovu nego naoruzat se RAM-om, njegov bed :) Doduse uopce ne mora biti RAM u pitanju, kako se vec reklo - bolji monitor, veci disk, bolje kuciste - bilo sto. I da nisam skroz OT, slazem se sa preporukama napajanja, pogotovo Seasonica od 430W, a mozda da se razmisli o Silverstone Elementu od 500W?
@Ozy: take it easy man, sta se nerviras toliko? |
Mislio sam da Elementa više nema u dućanima???
|
A bogami ni Seasonica 430 :D:D
|
komp mu služi za igranje(FPS) ali i stalno nekaj snima,nasnimava sa video kamerom,pa to prebacuje na komp,obrađuje i tak.Na jesen kreće u srednju školu.Ima 19 LCD monitor,1GB memorije,Abit AI7,GF 6800GT,Prescota 3 GHz,
HDD 160 GB,Coolermaster 450W. |
Pa taj stroj koji ima mu za to sta radi jos moze dobro posluziti, samo ovisi sto se smatra pod "obradjuje". Ako je samo montaza, onda je ovaj stroj uvrh glave, ako ima tu i kakvih post-efekata, onda bi C2D fino uletio. Napajanje onda mozes komotno ostavit staro, ostatak komponenata rasprodas drugima, plocu meni i to je to :chears:
|
Citiraj:
Samo svako malo se neki topic sa najjednostavnijim mogućim pitanjem pretvori u neku raspravu...pa mi se malo već da oprostiš/te kaki od toga... :fiju: Naime ne vidim da je igdje čovjek pitao za sve u detalje;pitao je za napajanje. A opet da onda da se OT piše 3 kilometra zašto krompir ne raste u Japanu i šta ja znam šta...mislim stvarno,šta to mora biti na skoro svakom topicu da se neka rasprava vodi,nevezano ne uz temu,uz išta... :stoopid: Ja čovjeku savjetujem da kupi,i da ne pita ovdje više nishta,jer samo će ga određeni ljudi bez potrebe zbuniti do nesvjesti... :goood: :lol2: |
Svakako ako ide kupovati - IMO:
C2D 4400 + freezer 7 Pro Gigabytica je ok 2GB DDR2 :p Grafa je ok - trebat će mu za iigranje... ;) Cheif 550w (kad već nema seasonica ni elementa) Ostalo po željama... |
Citiraj:
|
U ADM-u ima Seasonica... A Coolermaster 430w iz Linksa?
http://www.adm.hr/product_info.php?p...26177603b26a22 |
Ako nije lova ( pedesetak kn) u pitanju, a smatram da nije, onda nebi bilo lose napajanje corsair 520W.
Modularno, znaci uredno i prozracno kuciste, a to nije nebitno. |
OK,tnx svima na savjetima,pa da se ne rastegne za još koji kilometar,ključ.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:39. |