PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Upravljanje Internet konekcijama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75400)

LAcy 25.07.2007. 11:22

Upravljanje Internet konekcijama

Postoji li način određivanja koji program će koristiti koju Internet konekciju? Da malo pojasnim, imam dvije mrežne kartice. Jedna je spojena na jednu mrežu koja ima pristup Internetu, a druga na drugu koja također ima pristup Internetu. Naravno različiti su IP-ovi kao i subneti. Postoji li način da jednom programu, recimo torrent klijentu dam da ide preko prve mrežne, dok ja surfam i sl. preko druge?
Pokušao sam to riješiti firewallom ali ne baš uspješno.

Cataphract 25.07.2007. 12:39

Kojim firewallom si to rješavao?

shimpa 25.07.2007. 17:52

pfsense ti to zna radit.

baci oko

LAcy 25.07.2007. 19:55

Citiraj:

Autor Cataphract (Post 775512)
Kojim firewallom si to rješavao?

Pokušao sam Vistinim, može se doći do prilično detaljnih podešavanja uključujući i na koju se mrežnu rule odnosi. Možda sam trebao restartati. Znam da postoje bolji firewall-i ali ne volim svašta instalirati već ako je moguće riješiti problem sa onim što već imam.

Citiraj:

Autor shimpa (Post 775691)
pfsense ti to zna radit.

baci oko

Ako mi ne uspije sa Windows-ovim, pokušati ću sa ovim.

Ima li još kakav prijedlog?

Bl@de 25.07.2007. 20:37

pfsense i monowall su samostalni OS-ovi sto znaci da ce ti trebat jos jedan komp a ako ces to korisiti ja ti onda preporucam Mikrotik koji daje daleko vecu kontrolu.

LAcy 25.07.2007. 20:45

Citiraj:

Autor Bl@de (Post 775755)
pfsense i monowall su samostalni OS-ovi sto znaci da ce ti trebat jos jedan komp a ako ces to korisiti ja ti onda preporucam Mikrotik koji daje daleko vecu kontrolu.

Zar ne postoji rješenje za Windowse? Znači na jednom kompu? Ako mogu imati više mrežnih kartica i konekcija, zašto ne bih mogao odrediti koji program će koju koristiti? Zar previše tražim ili to još nikome nije trebalo?

domy_os 25.07.2007. 20:54

Sygate to ima, ali ne radi na Visti... :(

Bl@de 25.07.2007. 20:57

Nisam trazio nesto takvo za windows jer sve ima u mikrotiku :-). ali moglo bi biti da se da naci za win u nekom obliku firewall-a. Mozda bi to cak mogao i preko vmware-a slozit. Instaliras MT preko vmwarea pa vidi. Samo neznam dali ce ti prepoznat onda dve ether kartice vmware i tako prenjet u virtualni MT.

LAcy 25.07.2007. 21:00

Citiraj:

Autor domy_os (Post 775763)
Sygate to ima, ali ne radi na Visti... :(

Ma neću Symantec software instalirati! Od kako su prešli na windowse uopće mi se ne sviđaju, Norton je bio zakon u vremenima DOS-a.
Ima to i Vistin firewall ali nije mi radilo jučer, sad sam preumoran da probam ali ne odustajem. Bilo bi dobro da ima tako nešto u task manageru kao što ima affinity za jezgre.

Cataphract 26.07.2007. 08:26

Citiraj:

Autor LAcy (Post 775736)
Pokušao sam Vistinim, može se doći do prilično detaljnih podešavanja uključujući i na koju se mrežnu rule odnosi. Možda sam trebao restartati.

Hoćeš me pričekati dok si instaliram Vistu? :lol2: Stalno to odgađam, ali sada si me zaintrigirao ovim svojim pitanjem pa i mene zanima. Evo, kolega zadužen za skladište je upravo došao pa mu idem uzeti kantu. brb

daigu 26.07.2007. 09:09

Citiraj:

Autor Bl@de (Post 775755)

Neće trebati još jedan komp, jer se mogu vrtiti na virtualnoj mašini...

LAcy 26.07.2007. 10:39

Citiraj:

Autor Cataphract (Post 775907)
[COLOR="Navy"]Hoćeš me pričekati dok si instaliram Vistu?

Može i tako nisam stigao ništa probati.

Citiraj:

Autor daigu (Post 775925)
Neće trebati još jedan komp, jer se mogu vrtiti na virtualnoj mašini...

Vi mene očigledno niste shvatili. Želim na jednom kompu imati mogućnost određivanja koji program će koristiti koju konekciju na Internet. Ovo sa dodatnim kompom, pa čak i virtualnim baš i nije riješenje koje tražim.

Cataphract 26.07.2007. 12:48

Ili sam ja slijep ili Vista firewall nema ovakve mogućnosti. :fiju:

Plan mi je bio natjerati IE7 da koristi jednu mrežnu, a FF2 da koristi drugu. I nemrem. U osnovnim Firewall opcijama gotovo da i nema razlike s XP firewallom. U Advanced Security modu mogu raditi svašta - samo ne mogu složiti rule koji bi radio kako sam si ja zamislio. Valjda su u MSu zaključili da je ovo malo prenapredno za firewall u samom OSu. Tko bi kupovao ISA server da se ovo može napraviti na Visti? :goood: Zaključak: nula bodova bez 3rd party softwarea.

domy_os 26.07.2007. 13:01

Imaš jako puno postavki za firewall u Control Panelu pod Administrative Tools...

Cataphract 26.07.2007. 13:34

Imaš hrpetinu postavki, bez daljnjeg, ali niti jedna od njih ti ne omogućuje kreiranje pravila koje kaže "aplikacija x može samo kroz taj i taj network interface".

LAcy 26.07.2007. 14:50

Bio sam kreirao rule koji zabranjuje sve protokole za recimo utorrent i stavio da vrijedi samo za drugu mrežnu. Onda sam iskopčao prvu mrežnu i nakon kratkog vremena utorrent je nastavio download/upload preko druge mrežne, iako je rule bio aktivan i trebao ga je blokirati.

Armand 05.08.2007. 20:13

uzmite ovo malo pregledajte, to je otprilike nesto na sta vi ciljate..
procitajte pdf i postavke odradite prema svojim mrezama

ovo sam boldo iz razloga jer bi vam ovo trebale biti samo neke smjernice a ne gotov proizvod!!

http://rapidshare.com/files/47159234..._DEXX.rar.html

eksperimentisi te, mozda i proradi, kod mene radi...
poz Armand

LAcy 17.08.2007. 14:19

Uporan kakav već jesam, danas sam imao vremena i uspio u svom naumu. Nisam koristio third aplikacije već onaj Firewall iz Viste, i nije tako loš kad se malo skuži.

Upute slijede:
1. Control panel
2. Administrative tools
3. Windows Firewall with Advanced Security
4.1 Inbounds Rules
4.2 New Rule...
4.3 Program -> Next
4.4 Programs Path (tu ide staza do programa za koji je rule, kod mene uTorrent) -> Next
4.5 Block the connections -> Next
4.6 Odredite za koji profile vrijedi, ja sam stavio za sve -> Next
4.7 Date ime za Rule-> Finish
4.8 Dvoklik na taj novi Rule -> Advanced -> Interface type -> Customize -> Odredite na koji Interface type se odnosi Rule -> Na General tab-u provjerite da li je Enabled - > Ok
5.1 Outbounds Rules
5.2 New Rule... -> sve isto kao i pod 4.2 - 4.8
6. Eventualno restart

Ako zbog nečega ne radi, pokušajte disableate, disconnectati ili što već jednu mrežu, da se obnovi Win route tablica. Dignete Browser i vidite da li sve radi preko ove mreže koja je za surfanje. Ako radi omogućite ovu drugu mrežu za torrent i uTorrent bi trebao nakon nekog vremena početi sa prijenosom podataka.
Dok ovo pišem sve radi kako sam želio, probao sam i restartati sustav i sve i dalje radi. Jedna mala sličica kako to izgleda, ako treba mogu napraviti baš tutorijal sa sllikom za svaki korak ali mislim da nije potrebno.

http://img395.imageshack.us/img395/7921/ffro1.th.jpg

Lijep pozdrav
LAcy

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:13.