![]() |
Koji hard disk kupiti...?
Ovako: kupujem SATA-II (SATA300) hard disk u Ve-milu u Zagrebu. Bitna mi je brzina a ne kapacitet... Imam trenutno Maxtor 200 GB ATA133 8MB/7200rpm i spor je ko "krepana mačka" za razliku od WD Caviara 40GB 8MB/7200 koji sam prije imao. Sad bih htio znati koji je disk od ova dva brži:
HDD Maxtor 6V080E0, S-ATA300, 80 GB/8MB/7200rpm HDD HITACHI HDS728080PLA380 80GB SATA300 7200rpm 8MB I da pitam: kolika je razlika u brzini ako uzmem dvostruko veći kapacitet tih istih diskova? Ima li tko kakvih iskustava pa da mi pomogne? Tnx. |
S obzirom na cijene diskova gledaj si nešto tipa 160/250GB, 80GB ti se ne isplati. Maxtor zaobilazi - glasni, vruči, nepouzdani. Znači Hitachi je tvoj izbor. Što se tiče brzine manje više je sve to isto, u real-lifeu teško za primjetiti, jedino ako ne ideš na neku mrcinu od 500GB sa 16MB. Razmisli i o 2X80GB Raid 0 ako je brzina bitna.
|
E, tnx! Idem odmah sutra po hitachija... Čuo sam da su pouzdani... Maxtor je bučan, to čujem svaki dan kad komp upalim :) hehe! Znači ne osjeti se razlika ako uzmem 160GB? Ok! Super... pozz
|
A čuje se i Hitachi, zato je tu AAM. Ali je Maxtor bez premca pa i kad staviš AAM.
|
E, a kaj kaže Seagate? Nikad ga nisam imal niti znam nekoga ko ga ima. Jel Seagate dobar?
npr.: HDD Seagate ST3802110AS/ST380211AS, 80 GB 2MB, S-ATA300, 7200 ...ili isti takav 160GB |
ja imam segate 320gb i samsung 250gb i mogu ti reci da niti jednog ne cujem, mozda je cak segane nesto tisi (nebi vjerovo)
|
Seagate - malo brži ali glasniji (neki jako)
Samsung i Hitachi - hladni i tiši |
Uzmi Seagate
Seagate je zakon, tih, hladan (ispod 40C) dolazi uz 5 godina garancije.
A za mjesto kupovine preporučujem Optimum |
Evo, sutra ili u ponedjeljak idem kupit disk, pa javim "doživljaje". Već sam slagal puno diskova i zasad nemam iskustva sa Seagatom. Nekak me ipak "privlači" Hitachi. Kak se veli: "bumo vidli" :)
|
uzmi maxtora, bar znaš da nešto imaš u kučištu:D:chears:
|
x850? Marq? Pa kaj ti tu delaš? Po grafičkoj sam te prepoznal! :P
Uzet ću hitachija... Ekipa veli da je bolje tak. O Seagateu bumo razmišljali drugi put :) |
Nije ni Samsung loš. I stvarno je i tih i hladan. Imaš ih u linksu. Čak su i jeftiniji od Seagatea, a dečki su imali primjedbe glede tišine na nove Seagate diskove, dok je Sami kod svih tih.
|
Ovako ako tražiš brzinu uzmi Seagate 7200.10
no on je nešto glasniji od Samsunga i Hitachi-a (ovisno dal je kinez ili malezijac) problem je što čujem da su počeli dolazit na reklamacije ako hoćeš tih i hladan disk uzmi Samsung ili Hitachi. Samsung je nešto mrvicu brži od Hitachi-a (npr 250GB Samsung ima random read oko 63MB/s dok Hitachi 250GB ima oko 57MB/s) također mislim da ti se 80GB ne isplati kupovat jer 250GB HDD košta oko 470kn dakle oko 150kn više od 80GB a imaš tri puta veći kapacitet Citiraj:
npr ja imam 2x 250GB Hitachi i 250GB Samsung i Samsung je tiši pri seek-u (oba su jaaaaako tiha i razina buke je prektički ista ali Samsung ima nešto mekši i ugodniji zvuk) ali je Hitachi u idle-u nešto tiši tj motori se manje čuju |
Evo "doživljaji"... Kupio sam Hitachija HDT722516DLA380 160GB SATA300 i zadovoljan sam. Brži je od Maxtora, ali puuuno tiši i ne grije se, baš kak ste rekli. Kopiral sam 70 GB čim sam digo Windowse i temperatura mu je bila puno niža od Maxtora makar je tu u sobi bilo 32 Celzija. Sad je za vidjet dal bude vrisnul unutar 3 godine dok mu garancija ne istekne :)))
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:38. |