![]() |
Maleni guide: Torrenti pod Linuxom
Upozorenje, moglo bi biti odulje. :chears:
Palo mi je na pamet napisati jedan guide kako što efikasnije downloadati torrente pod linuxom. Govorit ću o dva, po meni, najbolja programa pod linuxom upravo za to. Riječ je o Azureusu i rtorrentu. Neću ulaziti u detalje konfiguracije osnovnih stvari vezano uz torrente, tipa koji su najbolji upload rateovi za dsl, koliko konekcija, port forwarding itd. To je već prežvakana tema i valjda svi znaju kako to ide. Ovaj guide nije predviđen kao step-by-step tutorial, nego više high-level opisivanje kako bi trebalo to napraviti. Tekst će biti vezan za linux općenito, neće biti specifičan ni za jednu konkretnu distribuciju. Uglavnom, tekst je predviđen da vam pomogne imati dedicated mašinu za torrente. Na vama je da odlučite koji će te radije. $ prije početka komande označava prisustvo prompta komandne ljuske (shella). On nije dio komande i ne treba ga upisivati. Krenimo iz početka. Oba programa imaju svoje mane i prednosti i oba su veoma solidni klijenti za skidanje torrenta. Azureus: Pros: Jako star i sazreo klijent koji je detaljno izdebugiran. Pisan je potpuno u javi i time omogućuje jako dobru portabilnost na linux, windowse, solaris, bsd i slično. Ima gomilu opcija, jako naprednih featura, statististike svih vrsta, grafičko prikazivanje istih itd. Ima jaku modularnost, vrlo lako se skidaju, stavljaju pluginovi i konfigurabilni su. Cons: Relativno sporikast i glomazan program. Slabo više izlaze nove verzije sa bugfixevima. Kao i svaka java aplikacija, papa dosta memorije. Znam da danas RAM-a ne fali, sve je to lijepo, ali problemi nastaju kad otvoriš i drugu, treću aplikaciju u javi i svak otvori svoj JVM i onda kreće veselje. Rtorrent: Pros: Program je pisan u C++, predviđen da bude što brži, efikasniji sa novijim algoritmima za piece retrieval. Ima izrazito jak development, sve više i više ljudi ga koristi, dodaju patcheve za njega. Stalno se radi na poboljšanju programa. Program nije grafički, koristi ncurses. To će reći da mu nisu potrebni nikakvi grafički library-i za pokretanje njega, savršeno za nekakve mašine gdje uopće nema X-a. Najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa screenom ili dtachom. Cons: I nema nekakvih velikih minusa. Nema podršku za pluginove kao azureus. Mrvicu je gadan za naučiti koristiti njegov interface i čitati njegove statistike što ti ispisuje. Krenimo s Azureusom. Azureus Skinite ga sa službene stranice, 2.5.0.4 verziju. U neki direktorij ga raspakirajte. Poželjno je imati najnoviju javu. Sa "java -version" ćete vidjeti koju imate verziju jave. Azureus navodno ne radi dobro sa javom koja dolazi sa distribucijama tj. gcj-om. $ java -version java version "1.5.0" gij (GNU libgcj) version 4.1.2 20070502 (Red Hat 4.1.2-12) Copyright (C) 2006 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Ovo nije dobro, skinite javu sa java.sun.com i instalirajte je. Najbolje je raspakirati javu i staviti symlink na executable jave tamo gdje ste stavili. Ja obično promjenim symlink /usr/bin/java da pointa na javu koju sam svježe skinuo. Jednom kad ste to napravili, trebali biste dobiti ovako nešto: $ java -version java version "1.6.0" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0-b105) Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.6.0-b105, mixed mode) E, sad je bolje, možemo nastaviti. :goood: Najlakši način za pokrenuti azureus je otići tamo gdje smo ga raspakirali i upisati "./azureus" da ga pokrenemo. Sljedeće, moramo ga iskonfigurirati pod opcijama koji incoming port želite, automatsko downloadanje (kad se doda torrent, da ima default stazu gdje želite da se skida, ovo je važno ispravno namjestiti jer jedino tako radi webgui) i sve drugo što treba. Poanta ovoga je da si iskonfiguriramo azureus, tako da ga možemo vrtiti u pozadini, gotovo kao daemon, bez ikakvih grafičkih điđa. On sve opcije spremi u ~/.azureus i od tamo ih uvijek čita. Još je jako dobra stvar ovoga što i windows useri se mogu svojim browserom spojiti na azureusov webgui i stavljati da se stvari skidaju, micati torrente, seedati itd. Još stavite samba servis tako da mogu doći do toga. Ispast ćete glavna faca na poslu kad složite profesionalnu skidalicu! :kafa: OK, sad dolazimo do bitnih dijelova. Nakon što ste se uvjerili da azureus webgui radi, da radi stavljanje/skidanje torrenta, slijedi korak da to lijepo strpamo u neki screen i zaboravimo na to. Za to vam je potrebno par stvari. Odete tu i skinete si log4j.jar i commons-cli.jar. Ne dolazi sa azureusom iz ne znam kojeg razloga, tako da ga morate skinuti odvojeno. Strpate to u direktorij gdje se raspakirao azureus. Pokrenete slijedeću komandu: $ java -jar Azureus2.jar --ui=console Najbolje je to startati u screenu. Možete startati ovako: $ screen java -jar Azureus2.jar --ui=console Tu se možete detachati iz screena sa control-a-d . Kasnije se možete ponovo attachati sa naredbom $ screen -r Jednom kad ste detachani, to je sad totalno odvojeno od vašeg operativnog sustava. Webgui bi trebao raditi, torrenti se lagano leechaju. Ne trebaju nikakvi X-i, ništa nije potrebno sad više za to. Imate man stranicu screena, gdje ima popis svih featura, čisto da ih ne nabrajam sad ovdje. Zapamtite, štogod instalirate ili setirate pod azureusovim guijem, to će biti i konzolnoj varijanti. Tako npr. ako instalirate peerguardian, on će se isto uredno pokrenuti i u konzolnoj varijanti. Gotovi smo s azureusom, krećemo na rtorrent! Rtorrent Rtorrent možete downloadati na službenoj stranici ili skinuti paket od vaše distribucije. Ja snažno preporučam prvu varijantu, jer jako često izlaze nove varijante i verzije iz distribucija znaju biti stare. Novije verzije koje iskompajliramo može imati mnogo bugfixeva, ubrzanja, novih featura itd. Njegovo kompajliranje zahtjeva određene libove da se nalaze na sistemu. Oni su otprilike slijedeći: libsigc++-2.0-dev libcurl3 openssl-dev libssl-dev libncurses5 libncurses5-dev To bi barem trebalo imati instalirano, sve novije distribucije će imati odgovarajuće pakete. Jednom kad je to sve spremno možemo se baciti na kompajliranje. Distribucije često imaju nekakve meta-pakete koje imaju sve osnove poput gcc-a i drugih stvari. Raspakirate libtorrent i rtorrent. Prvo kompajlirajte libtorrent. Nema tu neke mudrosti kako se to radi: $ ./configure $ make kao root, ili sa sudo $ make install Ista stvar i sa rtorrentom. Ako nešto pukne na configure skripti, vrlo uslužno kaže u čemu je problem i sa jednostavnim googlanjem se može razriješiti problem. Ako primjerice kaže da ne može naći openssl librarye, znači nije instaliran openssl-dev. Jednom kad se sve iskompajlira, pokrenite ga. Po defaultu sve torrente što ih stavite da se skidaju, skidat će u direktorij odakle ste ga startali. S obzirom da se malo toga može štelati iz samog njegovog interfejsa, stvorit ćemo config file. Config file se mora zvati .rtorrent.rc i mora biti u vašem home direktoriju. Možete sa službenog sitea downloadati najnoviji, jer se neke nove opcije nadodaju iz verzije u verziju. Sve što počinje sa # je naravno komentar. Pejstat ću svoj. Sve je vrlo lijepo objašnjeno u komentarima, samo ću nešto pripomenuti ako je važno. Moj izgleda ovako (morao sam staviti off-site zbog 10000 znakova limita u postu): http://www.inet.hr/~vniksic/rtorrent.txt Imate ovdje najnoviji file, ovdje nisu nabrojane sve opcije koje program podržava. Još ima i podrška za enkripciju. Nisam isprobavao, tako da ne znam kako radi. Kao i sa konzolnim azureusom, rtorrent se jako dobro slaže sa screenom. Rtorrent nije toliko za raznovrsnu upotrebu u domaćinstvu ili uredu, jer zasad još nema webguia. Man stranica rtorrenta je dosta dobra. Samo još da par najvažnijih stvari izdvojim: Sa tipkama "a" i "z" se povećava i smanjuje upload rate za 1 kb/s, sa "s" i "x" se povećava i smanjuje upload za 5 kb/s i na poslijetku sa "d" i "c" se povećava i smanjuje za 50 kb/s. Sve je isto i za download rate, samo što se sa velikim slovima štela. :chears: Ima još mnogo komandi kako se upravlja rtorrent, ali za to vam ostavljam man stranicu gdje je to sve lijepo opisano. Sa backspace se može učitati torrent ili preko url-a do torrenta ili skinuti torrent. Sa tab možete completati fileove. Navigirate isto kao u shellu, npr. ../ Za završnu riječ bih htio samo reći da je po meni azureus odlično rješenje ako vrtite neki linux box kao server 24/7 i da svi ukućani ili kolege imaju pristup tome i vrlo jednostavnom webguiu gdje se mogu raditi najbitnije stvari. Rtorrent pak je bolje rješenje ako samo vi na svom računalu želite downloadati i moći vidjeti preko ssh što se događa, bez dodatnih otvaranja portova izvana ako niste za svojim računalom. Ako sam nešto zaboravio, ili nešto krivo rekao neka me slobodno netko upozori, napravit ću promijenu. Happy leeching! Do viđenja i do slušanja! |
Nice :chears:za trud
:respekt: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:13. |