PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Ntfs Or Fat 32 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=7349)

IceFisherman 28.12.2003. 23:15

Ntfs Or Fat 32

... pa mi sad rečite koji je bolji FAT 32 ili NTFS .... imam Win xp pro .... pa veli da neke stvari mogu delati samo kad imam NTFS .. ali me zanima dal bu se delalo ak denem NTFS ili ima nekih stvari koje ne delaju na tome ... i koja je prednost NTFSa a koja mana ... i kak da prebacim iz FAT32 u NTFS a da netrebam formatirati diskove ?

MadBoY 29.12.2003. 00:22

Neces skoro pa ni primjetit razliku izmedju NTFS-a i FAT32.
NTFS ti podrzava fileove vece od 4 Gb dok je na FAT32 4 GB limit.
bez da formatiras HDD ti ide nekako ovako. convert x: /fsntfs.

IceFisherman 29.12.2003. 00:41

.... ok .... ali nekaj sam čital da je manje pogreški na njemu i takve stvari ... imam onaj Nortom system works ili tak nekak .. pa kad defragmantiram disk onda tam nekaj piše da NTFS ovo pa ono
... a i mogu šifre na foldere metati .. a to bu dobro zbog xxx sličica i filmeka .... tak da mi više to brat nebu našel :D :D :D

MadBoY 29.12.2003. 00:51

Ima jos dosta razlika izmedju FAT32 i NTFS ali nisu bas toliko bitne.

sNNooPY 29.12.2003. 10:28

Moja preporuka ti je NTFS. Stabilniji se, brzi i sigurniji za podatke. Pogotovo ako se bavis video obradom (nekompresirani avi file zna bit puno vise od 2GB koliko ti maksimalno dopusta FAT32). Jedini bed je sto NTFS ne vidis u DOS-u (jest da i za to ima programa). U biti, ja ti savjetujem da se prebacis na NTFS

miato 29.12.2003. 12:51

Citiraj:

Originally posted by sNNooPY
nekompresirani avi file zna bit puno vise od 2GB koliko ti maksimalno dopusta FAT32
fat dopusta 4gb.
a informaticije radi, evo bas se igram sa filmicem kojeg sam snimao u dubrovniku, oko sat i 20ak min filma je ravno 20GB. pa si ti misli :D

Master Neo 29.12.2003. 16:26

Ntfs je dosta dobar, ali uz program (da vidis podatke u dosu, inace najjebeh)! Ps. zna li netko kako se zove taj program?

BrunoZG 29.12.2003. 16:35

Kj se mene tice od NTFS-a samo vise muke.. Problem sa dual boot-om sa starijim osovima, neprepoznavanje parzicije kod bootanja sa diskete itd..

Sad imam NTFS a dugo nisam.. jedina realna prednost je da moze sejvat fajlove vece of 4GB, Zgodno kod npr. ripanja DVD-a ali opet ne i nuzno. Zgodno je ak ti ostaje na hardu , al ak ti donese kompic disk formatiran u fat 32 da prebaci taj vob eto jos jednog problema NTFS-a.

tor 29.12.2003. 18:41

Ak koristite NTFS koristite onaj od Win 2k a ne onaj od XP.

Costa 30.12.2003. 09:39

Citiraj:

Originally posted by BrunoZG
.. jedina realna prednost je da moze sejvat fajlove vece of 4GB, Zgodno kod npr. ripanja DVD-a ali opet ne i nuzno. Zgodno je ak ti ostaje na hardu , al ak ti donese kompic disk formatiran u fat 32 da prebaci taj vob eto jos jednog problema NTFS-a.
Tko jos ripa DVDe u jedan VOB molim vas lijepo :D
I na samom DVDu je razdjeljen - nista > 1GB

Citanje NTFS iz DOSa

Citanje i pisanje iz bilo cega u bilo sto :D

medo 09.01.2004. 14:07

Re: Ntfs Or Fat 32

Citiraj:

Originally posted by IceFisherman
... pa mi sad rečite koji je bolji FAT 32 ili NTFS ....
generalno NTFS, jer podržava file veći od 4GB i nečeš imati havariju na disku ako na divlje restartaš mašinu, bez da si obavio shut-down. možeš raditi enkripciju i kompresiju fileova u letu. možeš i ograničavati pristup fileovima. možeš mountati particije na folder, a ne samo kao slovo (kao i na linuxu). možeš slagati softwareski RAID bez dodatnih kontrolera u kompu.

FAT32 radi brže (iako bi teoretski trebao NTFS biti brži), te omogućava jednostavno bootanje pod DOSom gdje dobivaš odmah pristup file sistemu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:54.