![]() |
Dijagnoza za "neispravne ploče"
Ljudi gdje uopče rade dijagnostiku za neispravne mb ili je svagdje dijagnoza
"otišla ploča" tak da neznaš dal se da spasit u financijski prihvatljivim okvirima? Imam jednu Gigabyt GA N8 Sli 775 (Nf4) i jednu Soltek SL-915GPRO-FGR. Ako ko zna nek mi prepotruči!! |
clan RAK
|
Mislim da će te dijagnostika i eventualni popravak koštati više nego nova ploča.
Ali trebaš biti svjestan da se malo toga može popraviti, recimo ako spališ northbridge ili neki kontroler, gotovo, tu se nema što popraviti... |
e to i mene zanima.. imam jednu gigabyteicu 8I845 Ultra koja se pali ali ne daje nikakvu sliku... mislim da je nešt do biosa...
|
isto pitanje imam i ja za napajanja kojih imam dosta..al ne znam koja rade koja ne..a ak probam na kompu, i ak je pokvareno, ode sve u p.m..dal bi se to dalo kak sa intrumentom ili s čime provjeriti?
|
Kako ne? Multimetar u ruke, postaviš na DC 20V raspon, upikneš ga u molex (crvenu sondu u žutu žicu za 12V, ili crvenu u crvenu za 5V a crnu u crnu) i kratko spojiš zelenu i crnu žicu na ATX konektoru i to je to, napajanje bi trebalo proraditi a ti bi trebao dobiti očitane napone na instrumentu. Odstupanje ne bi smjelo biti veće od +/- 5% za svaki rail.
3.3V rail ne trebaš mjeriti, jer ako je 5V rail uredu, onda će i 3.3V biti O.K. Makar to ne vrijedi ako je recimo 12V uredu, 5V ne treba biti O.K. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Da, sa bilo kojom crnom...Da li se zavrte ventilatori?
|
Citiraj:
|
čekajte, polako...tek učim..:respekt: ..znači na multimetru stavim DC 20V, crvenu sondu stavim u žutu žicu, a crnu u crnu, i na ATX konektoru spojim zelenu i crnu sa malo žice..napajanje je priključeno u struju?
|
Tako je, s tim da tu žicu na ATX konektoru ostaviš spojenu jer napajanje radi dok je to spojeno. Kad makneš žicu, isključit će se.
|
Citiraj:
|
Spoji neki ventilator direktno na molex. Nemoj nikakve druge komponente spajati, ako nisi siguran u ispravnost napajanja.
|
Citiraj:
|
Ja sam mislio na ventove u napajanju :D
E da i sonde stavi u molex dok je napajanje isključeno. |
ako imas digitalni multimetar, onda ne moras paziti kak ces crnu i crvenu sondu stavit, jer ce ti samo na displayu prikazati minus, a iznos ce biti isti.
|
evo da ne otvaram novu temu..imam ploču asus p4s133,..stavim napajanje uključim u struju i napajanje odmah počinje raditi..znači li to da je ploča odapela usprkos zelenoj lampici kaj svijetli na matičnoj?
|
Ne znači... Ali ako inače taj komp ne radi a to se dešava, onda je to nešto drugo...
|
jesi dobro pospajao one pipke kaj idu iz kučišta na matičnu? rstsw, pwrsw itd. one male gluposti.
|
Citiraj:
|
a da nije možda u biosu podešeno da se komp pali nakon power failurea? može biti da je do toga
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:40. |