![]() |
t: novu konfiguraciju za 3d max + gaming
Pozdrav .. ne pišem vam puno .. uglavnom vas čitam i kupujem kad naleti nešto povoljno :lol2:
uglavnom mislim da mi je vrijeme za zamjenu konfiguracije pa sam odlučio potrazit savjet + razjasnt neke stvari ... ovako ovo je konfiguracija koju sam otprilike zamislio pa da popričamo malo o tome .. thx - napomena konfa bez monitora,tipkovnice,miša , CPU: Intel® Core(TM) 2 Duo E6320 1.86 GHz, 4MB LGA775, BUS 1066MHz, Allendale, BOX 1.232,00 ili .. Intel® Core(TM) 2 Duo E6700 2.66 GHz, 4MB LGA775, BUS 1066MHz, Conroe, BOX 2.339,00 isplati li se dat 1000 kn više ? MBO: ABIT, s. 775, NI8 SLI GR, nVIDIA C19 SLI, BUS 1066 MHz, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, 1Gbps, Firewall, DDR 2, ATX 2 1.141,00 ili ABIT, s. 775, AB9 Quad GT, i965, BUS 1066 MHz, eSATA, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, 2x 1Gbps, Fire Wire, DDR 2, ATX 2 1.394,00 pitanje da li ić na podršku za quad ili ne ? sumnjam da ću mjenjat procesora ali .. koja je konkrtetno prednost ove sli!! i šta je to eSATA? VGA: PCI-E EVGA, 8800 GTS, GeForce 8800 GTS, 320 MB, tv-out, Dual DVI 2.544,00 ili PCI-E EVGA, 7950 GT, GeForce 7950 GT KO Knock out Version, 512 MB, tv-out, Dual DVI 2.290,00 to s grafičkom .. ne kužim koja je bolja u praxi ili zasto je 320 mb skuplje od 512 ? RAM: 3* RAM PC-6400, 1024MB, DDR2, KINGMAX, 800 MHz 260 kn HDD: HDD 320.0 GB SEAGATE, Serial ATA II, 16MB cache, 7200 okr/min 650 kn PSU: TAGAN 580W Easycon, Super Silent, TG580-U15, PCI-E, Serial ATA, ATX2 v2.0 1000kn CASE: Midi Tower, COOLERMASTER, Praetorian 731, RC-731-SSN1, ATX 2, srebrno, bez napajanja 699,00 što se tiče kućišta sve jedno je koje je boje ili kakvo je bitno da radi kako spada i da ima sve što treba .. UKUPNO: oko 10 000 kn .. dalje sta je to eSATA , sli ?? preporuke sugestije .. iskustva .. :stoopid: ps još jedna napomena .. odabrao sam intel i nvidiu čisto zato što sam ih imao do sada i nisam imao problema s njima .. ne uvjetuju konfu ali bih volio da netko kome se da malo pojasni zašto jedan ili drugi ( intel ili amd ) može i link :) |
Procesor: Intel Core 2 Duo e6420 - 1272kn, ADM
Za jačim e6700 nema _nikakve_ potrebe... Matična: Asus P5K vanilla - 1267kn, ADM SLI i Crossfire - tehnologije koje omogućavanje korištenje više grafičkih kartica zajedno te time dobiti cca duplo bolje performanse...na ploči to znači da ima 2 PCI-E utora... eSATA - označava eksterni sata utor (external sata), nalazi se na I/O dijelu ploče... Memorija: 3x1gb Kingmax 667 - 750kn, ADM Više meme od 4gb Windowsi ionako neće prepoznati (izuzev x64 vezije), imaj na umu da se cijene memorija počele rasti... Grafička: Gigabyte GF8800GTS 320MB DDR3 - 2062kn, ADM Nikako 7950gt, totalno neisplativa kartica u trenutnoj situaciji na tržištu, 8800 je best buy ako uzimaš neku jaču konfu...eventualno ako imaš neki veći monitor (20''+), onda možeš ubaciti i POV GF8800GTS 640MB DDR3... Hard disk: Samsung Spinpoint 320GB, SATA2, 16MB - 620kn, Links Samsung definitivno preporuka, ili kao alternativu bih naveo WD-a... Napajanje: Seasonic S12II-430W - 572kn Nemoj Tagana, više nisu tako sjajna napajanja kao što su nekad bila...Seasonic je odličan izbor - snažno, stabilno, tiho... Kućište: COOLERMASTER, Praetorian 731 - 591kn, Links ---------------------------------------------------------------------------- UKUPNO: 7134kn |
zasto ne jaci proc ?
napominjem da će mi trebat za rendreiranje .. a za to je naj bitnije brzina procesora .. |
Ako misliš OC-ati, onda je i E6420 dovoljan, a ako ne misliš, onda ubaci E6600 za cca 1500kn (radi na 2,4ghz)...
Al mislim ako već uzimaš takav proc i takvu ploču, zašto ga ne clockati kad zbilja lagano dođeš do parsto mhz koje bi inače platio parsto kuna više... |
a kako stoje stvari intel vs amd .. ?
|
Intel.
|
Citiraj:
|
malo sam tu pregledavao po forumu .. vidim da se dosta uzima e4300 i 4400
jel ima smisla ond uzimat 6600 ili 6700 ? mislim u smislu OC ? jel se može 6600 više OC od 4400 ? |
Citiraj:
|
Ma znaš što sam mislio reći...to sam prepričavao teoriju...a po pitanju porasta performansi...vidiš onaj mali cca ;)
@mcclarion - E6600, a pogotov E6700 je neisplativo uzimati...EE4300 bi bio best-buy...a ako namjeravaš žešći OC (80%+), onda bi bilo bolje da ideš na E4400, zbog većeg množitelja... |
a glede casha ? koliko u praksi znace 4 mb ?
jos jedno pitanje vidim slabo se spominjo x64 proc .. frend mi kaže da navodno dosta softw. ima problema s njima ima nesto u tome ? što se tiče sli .. jasno mi je kako stoje stvari .. |
Razliku u cacheu između E4300/4400 i E6600/6700, navjerojatnije niti nećeš osjetiti...tj sve ovisi o aplikacijama...no nista sto blagi OC nebi kompenzirao...
Po pitanju x64...nije baš najbolje sređena situacija sa WinXP x64 tako da se rijetko koristi...Vista bi trebala popraviti stvari po tom pitanju... |
ajmo ovako .. koliko se daju oc e6xxx serije ? ima netko iskustva ?
|
Mislim, malo je glupo davat covjeku savjete da si kupi jeftinijii processor, pa ga overclocka, pogotovo, jer ce taj procesor raditi pod 100% po nekolko sati ili dana u komadu!!!
Razmislite malo o tome! Drugo, malo sam na brzaka prosvrljo po netu benchmarke i reviewe procesora i naiso na zanimljive rezultate. Naime Athlon X2 6000, koji kosta cca 1800kn pere Intel Core 2 Duo E6700, koji kosta cca 2400 kn u renderiranju: http://techreport.com/reviews/2007q1/cpus/index.x?pg=9 Tak da po meni ak ti je bitno renderiranje, prvo si provjeri procesore koji imaju tu prednost, a onda tek ostalo. Intel je kao bolji u igrama i nekim drugim stvarima, al kad se dolazi do konkretnih zahtjeva (3D modeliranje, renderiranje, CAD/CAM/CAE) uvjek je imao pushing od AMD-a Potrazi si jos po netu neke reviewe procesora, pa si usporedi cijenu i brzinu kod renderiranja... |
ajmo ovako imaš tražilicu pa potraži fino na forumu ;)
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70070 sve piše tebi, kako se baviš renderingom ne treba 4MB cache-a jer razlike između 2MB i 4MB u toj aplikaciji nema. Zato bi ti preporučio jedan E4400 kojeg fino digneš na 3GHz i miran si. E6600 se u pravilu više da kloknut ali to ne opravdava dvostruko višu cijenu. Ionako E4400 može postić 3GHz na praktički def naponu ili za oko 0,025V višem od def. @kneztame BTW AMD ne pere Intel u renderingu (naravno govorimo o procesorima koji rade na istom taktu a ne jedan na 3GHz a drugi na 2,7GHz) također se bavim CAD-om i stvari renderiram Artlantisom i vjeruj mi to nije nikakav problem za CPU. Naravno akoimaš dobar cooler tipa TT BigTyphoon, Scythe Ninja, Scythe Infinity.... Temp za vrijeme renderinga ne prelazi 45°C sa procesorom na 3GHz. A i molim te što misliš koja je razlika između slabijeg i jačeg procesora osim u množitelju koji mu omogućuje viši krajnji radni takt na def taktu sabirnice? E6320 i E6700 imaju istu jezgru ;) |
Citiraj:
zato jer se gleda omjer dobivenog/ulozenog, iliti koeficijent iskoristivosti. S obzirom da AMD kosta 1800 kn, a Intel 2400, a AMD je bolji u renderiranju, koeficijent iskoristivosti je bolji za AMD. Tak je uvijek bilo, za skoro duplo manje novce za AMD si mogo dobiti bolje performanse. A ak bas oces da budu u istom rangu radnok takta, OPET je AMD bolji; Athlon 64 X2 5000 koji kosta cca 1200kn je opet bolji od E6700 koji kosta duplo vishe!!!!!!!!!!! Vezano uz E4400, koji kosta cca 1000kn jednak po performansama a bome i radnom taktu mu je athlon64 X2 4000, a koji kosta cca 600 kn: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...roundup_7.html Pa ajd sad ti meni pojasni zbog cega bi E4400 bio bolji, odnosno opravdaj ovih 400 kn razlike... |
Radni takt je nebitan? Daj odi spat.... radni takt je itekako bitan.
Dalje E6700 možda košta toliko ali npr E6320 ili E4300 koštaju manje a bez problema idu preko 3GHz Ajd ti digni X2 4000+ na npr 3,3 ili 3,5GHz nema šanse, a vidiš E4400 ide. X2 jako teško dostiže i 3GHz. Šteta kaj nemaš takav CPU pa da bacimo usporedbu. AMD X2 je zadržao arhitekturu a time i performanse po taktu kakve su imali Venice i SanDiego. A kako je novi Celeron u stanju očitat lekciju jednom SanDiegu onda i jedan Allenadale ili Conroe itekako mogu dobit AMD X2. Tako da ako govorimo o bang4buck tu onda jedan E2160/E4300 rasturaju jer uzmimo jedan E4300 koji dignemo na 3,0-3,3GHz i ubijemo u pojam nekog tko je dao pare za X2 6000+ ili X6800 jedino kaj će se X6800 dat još dić ali 6000+ bude teško, tj mora bit jako dobar primjerak EDIT: e da evo ti opravdanja: arhimetric test http://sobitza.com/portal/images/rec...a/arh/3.33.jpg http://sobitza.com/portal/images/rec...a/arh/3.33.jpg multimedia test http://sobitza.com/portal/images/rec...media/3.33.jpg http://sobitza.com/portal/images/rec...media/3.33.jpg |
Ja nigdje nisam vidio da li ce mcclarion clockati ili ce sve drzati na defoultu?
Ako ce clockati onda neka uzme c2d a ako ce drzati sve na defoultu onda x2 6000+ i tu je kraj price sto se tice renderiranja! @Wolverine Ako se lik bavi renderiranjem mislim da je najbolje da sve ostavi na defoultu jer ono sto je stabilno sada na OC postavkama, ili za 5 dana, ne mora biti stabilno za mjesec ili za 6 mjeseci!!! Koliko sam vidio tu na forumu malo tko drzi svoje c2d preko 3GHz pogotovo otkad je zatoplilo bez obzira kakve su im brojke u sigu! Dakle ako su u pitanju defoult taktovi i renderiranje, CAD, Math aplikacije onda je izbor ocit X2 6000+ (usprkos 5g staroj arhitekturi :D)! EDIT: Razlika u cijeni s E6700 i x2 6000+ je 2x1GB Crucial Ballistixa sto nije za zanemariti! :D:D:D |
@Wolverine
pa dobro, a kaj onda mislis o Opteronu Dual Core 1214 2.2GHz, po cijeni je skuplji od E4400 za cca 70 kn (kaj je zanemarivo) a garant ima bolje peroframnse (nazalost nisam nigdi naletio na testove). S tim da vidim po forumu da ekipa prica da se lako da OC-at, sigurno bi bio bolji izbor od E4400? |
čuj digne ga na 3GHz i stavi napon na def ili max +0,05V i to je to.
Grijat će se 5°C više a radit će brže. No on sam mora procjeniti što mu se isplati ili ne. Ja osobno nebi nikad dao pare za novi X2 6000+ ili E6700 ali to sam samo ja. Po meni je također glupo uzimat C2D konfu koja sadrži opaku ploču i RAM i onda sve to držat na def a ganjaš aplikacije žedne CPU snage. Druga stvar je što kad to kupi ekipa pa tjera max Winamp + Firefox :D |
@KnezTame
Opteron 1214 (ako je rev F3) ide na 3.2-3.4GHz i ravan je E4400 @3GHz (to bi bilo onih 10-15% IPC C2D)! Ako je rev F2 ici ce na 3.1-3.25GHz. |
Citiraj:
Ko hoće AMD nek uzme AMD ko hoće Intel nek uzme Intel. Nisam nit za jedne nit za druge. |
ok .. svaste su tu napisalo ..
ali to sam i trazio .. ovako meni treba kako je wolverine rekao procesorske snage .. ali voli bih da mogu normalno zavrtit i vistu i igre tako da nekako pokupit kompromis između svega toga .. dakle .. sto se tiče OC .. da ali uz uvjet da mi ne rikne procesor za 6 mj .. uzet cu naravno sva potrebna napajana i colere ali da stvar radi .. normalo pokušavam nešto i uštedit pa mi ova igra s e4400 na 3 ghz jako primamljiva s druge strane amd JE jeftiniji i ljudi koji ga imaju uglvnom hvale ... međutim ovdje se vec dalo procitat da x64 nisu naj rješenje .. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
BTW, SVAKI X2 6000+ je F3 revizija koja ide na def voltazi na 3.3GHz+ i po svemu je ravan (a u renderingu i bolji) od C2D@3GHz! Kakogod, izbor je tvoj i ne mozes (puno) pogrijesiti! :D |
Citiraj:
@Wolverine Iam na poslu Xeon 5160, tak da sam isprobo C2D... |
Citiraj:
|
Citiraj:
BTW, na 64bit OS/64bit aplikacijama A64 X2 se jos malo priblizi performansama C2D (clock for clock)! ;) |
Intel je trenutno bolji.
Svi testovi to dokazuju. Naravno ako neko uspoređuje TOP modele AMD možda će i biti brži od srednjeg Intelovog procesora.Ali koliko ja znam E4300 se da OC-at i to vrlo dobro tako da AMD pada! 4 GB RAM-a bi bilo dobro ugurat radi budućnosti! |
DAjte molim vas prestanite računat kolko se koji cpu može oc kad 99% ljudi koji kupuje pc za radit nece oc, a i većina ostalih ne oc pc... Tako da usporedbe ovaj je cpu sporiji ali se više oc pa je brži je glupo. Gleda se takt pri kupnji i cijena i taj index iskoristivosti ovisno za što se koristi cpu...
|
Mda, moš' si mislit....takvi ''koji neće OC-ati'' nakon što kupe svoju konfu ''za rad'' (u zadnje vrijeme dolaze čak i sa 7900/x1950 kartušama :stoopid:) za tjedan dva, redovito otvaraju teme ''kako OC-ati'' i slične...
Ako mu je namjenjena prventveno za rad, zašto ubacuju ploče za 1k+ kn kad bi mu i ona za 500kn sa integrušom bila dovoljna za ''rock-stable'' rad? A ovu provalu: ''ostala velika većina ne OC-a'' neću ni komentirati... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:09. |