![]() |
Isplativost case coolera
Bok,
Zainteresiram sam za kupnju jos 4 case ventilatora(radilo bi se o zalmanu 92)te sam o toj temi već pricao medjutim zanima je jedna stvar prije nego potrosim 150 kn,mozda i bezveze---Dakle ,zanima me(pretpostavimo da su case cooleri dovoljno dobri,i dobro optimizirani)koliko i dali uopce oni utjecu na hladjenje procesora...Da,ne mislim na ventilator na hladnjaku procesora nego na navedene case-fanove...Znaci ,ako imam bolju cirkulaciju zraka u kucistu te hladniji cipset maticnu i kompletan sistem da li to onda direktno/indirektno utjece i na hladjenje CPU-a? Hvala |
Ovisi kako za koji proc i koliko se griju ostale komponente. Za tvoj komp (QX6700) tj. case (chieftec-a) najbolje je stavit vent otraga 120mm i samo jedan vent kod hdd-a da upuhuje (ili 2 ako je više diskova) + zatvorit otvore na bočnoj stranici. Tako da se dobije protok zraka - hladan zrak ulazi kod hdd, a ventovi otraga izvlače topli zrak iz case-a.
Ako su otvori na bočnoj stranici otvoreni onda zrak ide iz njih direktno u 120tku otraga i 120tka odvodi manje topline. Ako staviš ventove na bočnu stranu, ovisi o položaju coolera. Uglavnom dobivaš 1-2 stupnja manje max., imo neisplativo. jer se ventovi na bočnoj strani najviše čuju. najviše bi dobio sa nekim jakim ventom otraga (120mm Sharkoon Silen Eagle 2000) i zatvorenim rupama na bočnoj stranici. btw: na Zalman ventovima zuje ležajevi |
Direktno - da imaš hladnji cpu ALI samo onda ako je protok - nedostatan...
Kužiš ako imaš 1 fan koji ispuše sve van da ih staviš 200 neće ništa promjeniti, naravno u praksi nikad ne ispuše jedan vent sve pa prema tome uvjek imaš malo poboljšanja u većini caseova ti je jedan 80mm cca 2-3C manje, jedan 92mm cca 4-5C manje a 120mm 6-7C manje... E sad ja SUMNJAM da ćeš ti dobit 20C manje na CPUu ali 10ak bi mogao vjerojatno ali neznam zašto se tolko opterećuješ time? Svake godine je isto - kad počnu vrućine ljudi počnu panično kupovati coolere, moj Venice u loadu de i do 50C pod zalmanon (Core ne socket) i čipset isto tako pa mi ne pada na pamet da zalamana ubrzam ili nabrijavam protok... Kad je vani (i u sobi) 35C normalno da je vruće, kad u sobi opet bude 20C - sam računaj... |
ima jedan ventilator koji ti prekrije cijelu bocnu satranicu jako je lijep i jako dobro hladi:goood::goood: ja se nisam bas raspitao o tome cak ne znam koja je marka ...to sam vidio u njemackoj:fiju:
|
To je dio kucista Sharoona
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:59. |