PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   problemi sa laptop iz prekograničnih prostora (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=72126)

funkyjunkie 15.06.2007. 13:24

problemi sa laptop iz prekograničnih prostora

kupio bih laptop vani s obzirom da su dosta jeftiniji (italija, austrija, sad) pa me zanima kako to funkcionira kod nas... čitao sam da neke komponente znaju otkazati poslušnost (modem npr.). i šta je sa tipkovnicom (čćžšđ)? da li se mogu konfigurirat na stranoj tipkovnici (nema veze šta nisu napisana na botunima). btw znam da se tipkovnica može zaminit za 500tinjak kunića ali nije problem ako ne pišu na botunima... prosvijetlite me u neznanju... hvala
p.s. pročita san sve teme na forumu o ovome pa da malo raspravimo temu o problemima...

nino 15.06.2007. 13:33

Cuj, kako vidim a i blizu sam :D, cijene vise nisu kao nekad i do 50% jeftinije. Dosta su se izjednacile cijene, jedino ti preostaje povrat poreza koji ti je riskantan jer na cifru od 500€ navise ide fax nasoj carini.

Ovo za modem te ne kuzim.

Na tipkovnici nemas (ne pisu) nasi dijakriticki znakovi, ali u Windowsima ih imas normalno ako izaberes Croatia pod regional settings....itd

coconut 15.06.2007. 14:47

Obrati se vranoga1 za cjenik jer on ima vanjske modele po povoljnijim cijenama od naših, nudi i garanciju i daje naljepnice s našim slovima za tastaturu.

pero696 25.06.2007. 16:19

JA sam uzo laptop (toshiba P100-10F) u Austriji, 1500€, ovjerio kod janeza porez, na nasoj samo mahnili rukom i to je to..negdje 1250€ me ispao (9000kn), za te novce ovdje nemogu uzet nista blizu ovome..

Kupnja vani-svakako :goood:

Shrek 25.06.2007. 18:07

Ja se ipak slazem sa Nino5, čuo sam da slovenci javljaju nasoj carini za sve vece cifre i ako te ne pitaju odmah na granici onda ti od porezne doma stigne i to porez i kazna sto nisi prijavio.

pero696 25.06.2007. 19:28

:lol2:

Ko tebi moze dokazat da si ti taj laptop donio u Hrvatsku, mozda si ga u medugranicnom podrucju zapalio, na racun cega ce ti Hrvatska poslat porez doma? Na racun dojave carinskog sluzbenika Slovenije? Koja je korist tog carinika slovenskog? nije mu to duznost..Bezveze, ja znam 10 ak slucajeva kupovine kompa, lcd tv-a vani i nikome nije porez dosao doma..

Istina da janezi javljaju nasima za npr. gume (Bregana), ali tu se podmazuju carinici pa poslije dijele ulov sa janezima..

nino 25.06.2007. 19:37

Citiraj:

Autor pero696 (Post 754811)
:lol2:

Ko tebi moze dokazat da si ti taj laptop donio u Hrvatsku, mozda si ga u medugranicnom podrucju zapalio, na racun cega ce ti Hrvatska poslat porez doma? Na racun dojave carinskog sluzbenika Slovenije? Koja je korist tog carinika slovenskog? nije mu to duznost..Bezveze, ja znam 10 ak slucajeva kupovine kompa, lcd tv-a vani i nikome nije porez dosao doma..

Istina da janezi javljaju nasima za npr. gume (Bregana), ali tu se podmazuju carinici pa poslije dijele ulov sa janezima..

NHF ali nemoj tvrdit ono sto NEznas. Ako si 1 lap prenio preko, neznaci da mogu svi i da to uvijek pali. Meni osobno su UZELI Slo carinici racun i koliko sam uspio vidjeti kopirali su ga (sto znaci da imaju fotokopiju sa mojim imenom i brojem putovnice ili osobne na njemu), a ono sto se desilo kasnije necu javno komentirati niti se hvaliti :P

Oko granice je sve stvar srece, a necemo sada razvuci raspravu o necemu sto je u javnosti NEzakonito, right!

pero696 25.06.2007. 19:47

ok, ja znam eto za par slucajeva radio-lcd-a, laptopa, kompa i lcd tv-a.. i svi koji su prosli na HR carini vise nikad im nista nije dolazilo..
a to da neki carinici rade u kompi, toga ima..
A ako te uhvati...sve po zakonu.. :hitthewal:

Shrek 25.06.2007. 19:49

Da, tako su i meni svaki put kad sam uzimao IVU slovenci kopirali pa tek onda udarili pečat samo sto su cifre bile oko 250 eura. Ne znam da li se isplati riskirati, ja bi osobno radije uzeo kod vranoge

giga 26.06.2007. 09:45

Citiraj:

Autor nino5 (Post 746944)
Cuj, kako vidim a i blizu sam :D, cijene vise nisu kao nekad i do 50% jeftinije. Dosta su se izjednacile cijene, jedino ti preostaje povrat poreza koji ti je riskantan jer na cifru od 500€ navise ide fax nasoj carini.

Ovo za modem te ne kuzim.

Na tipkovnici nemas (ne pisu) nasi dijakriticki znakovi, ali u Windowsima ih imas normalno ako izaberes Croatia pod regional settings....itd

Rijesenje je jednostavno...zamolis tetku u ducanu da ti "slomi,prepolovi" racun na pola ili na tri djela tako da niti jedan dio ne prede 450 eura...
to ovi moji u Italiji radili i prolazi,ako treba pitati cu za detalje...

coconut 26.06.2007. 10:09

Na koju foru ćeš račun za lap 'prepoloviti'? Jedan za ekran, a drugi za ostatak? Yeah, right.

giga 26.06.2007. 10:29

Kazem pitati cu,znam da su decki to sredili bez problema,bar su mi tako rekli...ne znam i ja sam razmisljao kako...evo sada bas jedan misli TV kupiti....to je isto jedan komad pa se neda nista napraviti po meni,ali oni kazu da se moze...ajde javim kroz par sati kada pitam...

coconut 26.06.2007. 12:21

Ne kompliciraj si život bezveze. Vjeruj mi, vranoga ti je daleko bolja solucija. Em ti dođe na kućnu adresu, em imaš i garanciju i naša slova. Izračunaj koliko te samo košta put do Trsta i nazad te zahebancije po cestama, prodavaonicama, parkinzima,... I vrijeme ima svoju cijenu. A i živci.

nino 26.06.2007. 14:32

@coconut, giga ti je vec u Italiji :D, pa da nejde pjeske doma, malo shopinguje :D

giga 26.06.2007. 18:14

A ima ih jos koji su u Italji...hm..hm...
benzin do Trsta je 60-70kn...parking dva eura...:lol2:

the_b-o-s-s 26.06.2007. 19:07

Ma reci ti njemu da ne reklamira ljude, osim ako nema neku zaradu od toga, što je onda ok, a mogao bi i platiit pivu ako dobiva proviziju od prodaje laptopa! Ajde javi za foru, baš i mene interesira da li se to može napravit? Tj. podjelit račun.:goood:

nino 26.06.2007. 19:49

A sad za ozbiljno....NEMA podjele racuna za 1 artikal, npr.laptop, jednostavno zato jer je u Italiji financijska policija takva da se nitko NECE zezat sa tim stvarima. Nek mi netko dostavi kopiju takvog racuna na pm ako ima. 25 godina idem preko grane u trst-shopping i bilo je dijeljenja racuna ali za vise artikala.

Zbog jedne/jedine stvari kupujem hardware preko. Kvaliteta i amen. Nemoze me nitko uvjeriti da na zapad i kod nas dolazi roba iste kvalitete, mos mislit...;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:52.