PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Koji program za resize slike? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=71891)

buljo 13.06.2007. 10:26

Koji program za resize slike?

Situacija je sljedeća: doma imam 2 slike slikane sa fotičem reza je od 4MP, htio bi tu sliku smanjit na veličinu 30*35 mm sa tim da se slika ne rastegne, dakle da izgleda kao orginal samo smanjena, eventualno da se makne dio koji mi i ne treba.
Ovo mi treba za vozačku, a nedam onima u foto studiu 20kn za 4 slike. Cilj mi je napravit tu sliku, i poljepit tih nekoliko na sliku veličine 10*15 cm i onda bi platio to 2 kn, i doma izrezao ove male.

Sa kojim je programom je to najlakše i najbrže napravit, isprobavao sam malo u PS ali mi se slika rastegne pa to nije to, možda bi se i dalo ali neznam kako, tražilica mi nije pomogla a ni google..

-POP- 13.06.2007. 10:29

Probaj Irfanview, znam da možeš narediti točnu veličinu.

buljo 13.06.2007. 10:39

Isto se može i u PSu, ali onda slika ispadne rastegnuta.

frANZi 13.06.2007. 10:42

Imaš canvas size u Photoshopu da odrežeš dijelove koji ti ne trebaju.

rams 13.06.2007. 11:03

Hm, pa neznam sto fali Irfanview-u :stoopid:

Bitno je samo kad se radi Resize/Resample uikljuciti Preserve Aspect Ratio i onda se upise recimo sirina slika i on ju u proporcijama smanji cijelu.

Eventualno se prije resizanja cropa dio koji treba tako da otpadne visak i to je to...

buljo 13.06.2007. 11:11

E da ali kako cropat dio (znam kak se cropa ali koliko toga da se cropa) da bude slika po mojoj želji, da zadržim aspect ratio, a da ona bude 35*30.
Ako uključim Preserve Aspect Ratio onda ja smanjim jednu veličinu a on sam drugu i to mi nije dobro jer slika onda nije kak bi trebala biti 35*30, a ako maknem Preserve Aspect Ratio onda se slika rastegne.

Trebalo bi mi ono kak imaju oni u fotoradnjama onaj programčić u koji ubaciš sliku odrediš veličinu slike koja mora biti i samo je rastežeš ili skupljaš i po dužini i po širini.

Renesis 13.06.2007. 11:13

napravis u PS-u sliku 35x30, i onda iskopiras ovu original sliku na to, i smanjiš i podesiš kako treba....

Joker 13.06.2007. 11:21

Ja mislis da mozes pomocu Irfanview programa

mrga 13.06.2007. 11:23

Citiraj:

Autor buljo (Post 745060)
E da ali kako cropat dio (znam kak se cropa ali koliko toga da se cropa) da bude slika po mojoj želji, da zadržim aspect ratio, a da ona bude 35*30.
Ako uključim Preserve Aspect Ratio onda ja smanjim jednu veličinu a on sam drugu i to mi nije dobro jer slika onda nije kak bi trebala biti 35*30, a ako maknem Preserve Aspect Ratio onda se slika rastegne.

risajzaš ga tako da kraću stranu tvoje slike staviš za veličinu kod risajza. onda dobiješ tu stranu točne veličine a drugu kropaš i to je to.

Raging Demon 13.06.2007. 14:49

a da provate sa painton!! mozes smanjit u postotcima kolko ti treba i odrezat sta ti ne treba...

morph 13.06.2007. 16:54

Citiraj:

Autor buljo (Post 744996)
Situacija je sljedeća: doma imam 2 slike slikane sa fotičem reza je od 4MP, htio bi tu sliku smanjit na veličinu 30*35 mm sa tim da se slika ne rastegne, dakle da izgleda kao orginal samo smanjena, eventualno da se makne dio koji mi i ne treba.
Ovo mi treba za vozačku, a nedam onima u foto studiu 20kn za 4 slike. Cilj mi je napravit tu sliku, i poljepit tih nekoliko na sliku veličine 10*15 cm i onda bi platio to 2 kn, i doma izrezao ove male.

Sa kojim je programom je to najlakše i najbrže napravit, isprobavao sam malo u PS ali mi se slika rastegne pa to nije to, možda bi se i dalo ali neznam kako, tražilica mi nije pomogla a ni google..

U Ps-u prvo napravis resize s tim da zadrzi aspect ratio. Znaci ako je slika npr kocka resizat ces na 35x35. 30x35 dobijes tako da napravis crop 2,5 sa obadvije strane, pri tom upotrebaljavas rulere. Ne vidim u cemu je problem?:stoopid:

datorec 13.06.2007. 20:57

jesi probao mozda sa ACDSee-om? postoji opcija resize

rams 14.06.2007. 16:11

Sve navedeno se moze sa Irfanom, samo treba mlao prostudirat

Quick22 14.06.2007. 17:35

Photoshop i gotovo ... moze se i u ostalim programima naravno ali to sad nije bitno...:D

uzmeš crop tool .... upišeš željenu širinu i visinu... i cropaš ...
http://uploadcentar.com/img/9668111.jpg
par sekundi posla:kafa:

morph 14.06.2007. 19:28

Citiraj:

Autor Quick22 (Post 746306)
Photoshop i gotovo ... moze se i u ostalim programima naravno ali to sad nije bitno...:D

uzmeš crop tool .... upišeš željenu širinu i visinu... i cropaš ...
http://uploadcentar.com/img/9668111.jpg
par sekundi posla:kafa:

Je, i ako mu je slika za vozacku ostat ce mu recimo jedna nosnica od cijele glave...

buljo 15.06.2007. 08:26

Evo napravio sam doma u PSu :)

Smanjio manju stranicu na 3cm i onda drugu rezao dok nije došla na 3,5cm

Mislio sam da ima neki instant način, hvala svima na pomoći :beer:

P.S. Gledajte i vi ostali dal se više isplati dat 20 kn za 4 slike (tak je bar kod mene) ili cca 2 kn za 6 slika na slici 10*15 koje kasnije morate samo sami odrezati. ;)

Quick22 16.06.2007. 18:28

Citiraj:

Autor morph (Post 746419)
Je, i ako mu je slika za vozacku ostat ce mu recimo jedna nosnica od cijele glave...

:lol2:
.... bez uvrede ali komentar ti nema nikakvog smisla .. :stoopid:
..jesi ikad koristil crop tool?:D

ovisi kaj bude cropal, tj. označil samo nosnicu ili cijelu glavu ili čak cijelu sliku (bez obzira kolka ona bila) ... rezultat bude uvjek dimenzija 3 x 3,5 ili kolko već podesi ...:goood:

Citiraj:

Autor buljo (Post 746771)
Mislio sam da ima neki instant način, hvala svima na pomoći :beer:

Moglo bi se reči da je ovo kako sam ja objasnil da se to radi "instant način":D ... mislim da jednostavnije stavrno ne može

morph 16.06.2007. 19:09

Citiraj:

Autor Quick22 (Post 747913)
:lol2:
.... bez uvrede ali komentar ti nema nikakvog smisla .. :stoopid:
..jesi ikad koristil crop tool?:D

ovisi kaj bude cropal, tj. označil samo nosnicu ili cijelu glavu ili čak cijelu sliku (bez obzira kolka ona bila) ... rezultat bude uvjek dimenzija 3 x 3,5 ili kolko već podesi ...:goood:

A sto ako ima objekt u 3500*3500 px, a treba mu 3*3.5? Morat ce u nekom trenutku upotri***iti i resize, a ne samo crop.

Quick22 16.06.2007. 20:18

Citiraj:

Autor morph (Post 747945)
A sto ako ima objekt u 3500*3500 px, a treba mu 3*3.5? Morat ce u nekom trenutku upotri***iti i resize, a ne samo crop.

Pa to nema veze ... jer su 3 x 3,5 mjere slike koja bude nastala .. naravno jedinice su centimetri ... a ne pikseli ...
sad o kojim jedinicama je riječ ovisi o jedinicama koje su postavljene na rulerima (ravnalu koje je uz rub slike) .. po defoltu bi trebali biti centimetri

a crop tool razvučeš prek željenog dijela slike i stisneš enter ili dupli klik i imaš željeni dio slike veličine 3 x 3,5 cm

nadam se da je sve jasno sad:goood:

morph 16.06.2007. 20:43

Citiraj:

Autor Quick22 (Post 747990)
Pa to nema veze ... jer su 3 x 3,5 mjere slike koja bude nastala .. naravno jedinice su centimetri ... a ne pikseli ...
sad o kojim jedinicama je riječ ovisi o jedinicama koje su postavljene na rulerima (ravnalu koje je uz rub slike) .. po defoltu bi trebali biti centimetri

a crop tool razvučeš prek željenog dijela slike i stisneš enter ili dupli klik i imaš željeni dio slike veličine 3 x 3,5 cm

nadam se da je sve jasno sad:goood:

Nije jasno, nisu sad bitne jedinice uopce.
http://www.imagesforme.com/thumbs/4355thrall2 copy.jpg

Evo ovdje sam razvukao crop toll preko zeljenog dijela - ako stisnem enter necu dobiti 3*3.5 cm nego vecu sliku.

Quick22 16.06.2007. 22:10

Citiraj:

Autor morph (Post 748004)
Nije jasno, nisu sad bitne jedinice uopce.
http://www.imagesforme.com/thumbs/43...ll2%20copy.jpg

Evo ovdje sam razvukao crop toll preko zeljenog dijela - ako stisnem enter necu dobiti 3*3.5 cm nego vecu sliku.

ak si gore upisal 3 x 3,5 onda bi trebalo ispasti te veličine ...
evo baš idem sad instalirati cs2 pa da vidim jel ima kakva razlika (a nebi je trebalo biti...) jer trenutno koristim photoshop 6.0

edit:
evo instaliral sam cs2 i ista stvar ... ne vidim di je problem...:stoopid:
evo i sličica...
1.
http://img261.imageshack.us/img261/9...0321so3.th.jpg
2.
http://img170.imageshack.us/img170/5...8398dl8.th.jpg
3.
http://img170.imageshack.us/img170/9...4440nf9.th.jpg

i to je to .. par sekundi posla :D

jollyb 17.06.2007. 10:14

Koji program za resize slike?

Multiple Image Resizer .NET

mene odlično služi, ako nekomu zatreba, da zna.

morph 17.06.2007. 11:03

Citiraj:

Autor Quick22 (Post 748069)
ak si gore upisal 3 x 3,5 onda bi trebalo ispasti te veličine ...
evo baš idem sad instalirati cs2 pa da vidim jel ima kakva razlika (a nebi je trebalo biti...) jer trenutno koristim photoshop 6.0

edit:
evo instaliral sam cs2 i ista stvar ... ne vidim di je problem...:stoopid:
evo i sličica...

i to je to .. par sekundi posla :D

Sad je jasno...:fala:

Tichma 17.06.2007. 12:52

ako koristis photoshop imas plugin zove se "alien skin blow up" evo sto pise u read me:
Blow Up offers the highest quality image resizing available, better than bicubic interpolation and any other third party
solution. Blow Up makes advanced image scaling easy, preserves smooth, crisp edges and lines, and creates four times (1600%
area) enlargements from any image without jagged artifacts or halos. In some cases, Blow Up can enlarge up to six times
(3600% area) without obvious artifacts.

Coby 20.06.2007. 15:22

Citiraj:

Autor Tichma (Post 748329)
ako koristis photoshop imas plugin zove se "alien skin blow up" evo sto pise u read me:
Blow Up offers the highest quality image resizing available, better than bicubic interpolation and any other third party
solution. Blow Up makes advanced image scaling easy, preserves smooth, crisp edges and lines, and creates four times (1600%
area) enlargements from any image without jagged artifacts or halos. In some cases, Blow Up can enlarge up to six times
(3600% area) without obvious artifacts.

Hmmm nisam cuo za njega ali zanima me usporedba sa Genuine Fractals 5 http://www.ononesoftware.com/detail.php?prodLine_id=2
za koji kazu da radi cuda i koji imam na kompu i kanim uskoro isprobat...pa ako znas nesto?

Tichma 20.06.2007. 16:12

nisam ni ja jos dosao u situaciju da testiram alien skin blow up, iako ga posjedujem, ali inace imam dobro iskusto sa alienskin pluginovima pa vjerujem da i ovaj radi svoj posao

mrga 20.06.2007. 18:52

E ubaciti psovku po želji oko čega vi uspijete razvit raspravu :zdero2: :respekt: :care:

buljo 14.12.2007. 12:18

Da ne otvaram novu temu...

Koji program za masovno resizanje slika preporučate, znači da mu date neki folder i da on sve te slike resiza kak vi želite, i najbitnije mi je (jedini razlog zašto pitam) da se smanjivanjem značajno ne pokvari kvaliteta slika, imam par programa ali sa bilokakvim resizanjem makar podesio i na High quality, slike izgledaju koma.

mrga 14.12.2007. 12:29

I opet IrfanView :chears:

Malo ćeš morati eksperimentirati dok dobiješ omjer kvalitete i veličine koji ti odgovara, ali to moraš raditi sa svakim programom osim ako ti se posreći da odprve odabereš preset koji ti odgovara.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:17.