![]() |
Maticna ploca se tesko pali
Pozdrav ljudi! Imam jedan problem Hardverske naravi, naime kad zelim upaliti racunalo na tipku paljenje ponekad nece da se upali tj. krene kao pa stane.. neznam kako bi to opisao, uglavnom ponekad se upali signalna lampica al maticna ne dobija stuju, ili ne povuce dovoljno struje... uglavnom moram ugasiti napajanje iz struje pricekati da se kondezatori isprazne pa tek onda mogu ponovo probati pualiti.. onda upali tek negdje iz pete seste...
mislio sam da je mozda otisao neki dio kroz tipkicu na kucistu pa sam nariktao da se pali preko tipkovnice pa opet ista stvar... brijem da se moze lako srediti, da je mozda neki kondezator sam maticne ili nesto slicno.. ajde ako je netko vec vidio nesto slicno neka javi pa da popravljamo :) |
Mislim da imaš problema sa napajanjem.
Jedna žica na atx konektoru služi za power good signal koji matična šalje u napajanje. Uglavnom prijatelj je imao isti problem i bilo je do napajanja. |
e onda nesto nevalja s maticnom i tim djelom sto javlja napajanju "power good", jer sam probao 2 napajanja ... i oba 2 napajanja na drugim maticnama rade... jedino sto si mislim da bi moglo biti da mozda napajanje u trenutku paljenja jedno i drugo nedaju dovoljno struje.. imam 360 W od termothelka koje je kostalo 550 kuna tako da je tih 360 W na radnoj temperaturi , a ovo drugo je 400 W fortron... hmm .. ajmo jos malo da cujemo iskustva prije donosenja zakljucka
|
Možda imaš neispravni ventilator ili neonku.
Pogledaj ima li napuhanih kondenzatoa na matičnoj |
Da ti sad ne ključam temu...
Citiraj:
|
@doom, nemam neonku. Kako mislis neispravan ventilator?? svi ventilatori se vrte.. ne vidim razlog zasto bi elektromotor uzrokovao problem? pojasni!
mislim da nema napuhanih kondezatora.. maticna je 300 km sad od mene tako da ne mogu jos jednom provjeriti, al kolko se sjecam mislim da ih nije bilo.. @domy.. pise da se savjetuje, neznam kako bi ime maticne pomoglo u rjesavanju problema.. cak ga ni neznam ( ne napamet ), i sta da pisem imam HD od Sageta koj ima 320 Gigabita , 16 Mb buffer memorije , vtri se na 7200 okretaja .. jedina pomoc kod ovakvih stvari je ako je vec netko imao isti problem |
Patronus, imam doma 4 ista venta. Svi rade na 12V/7V/5V osim jednoga koji ne želi raditi na 7V. Točnije, komp se neće probuditi sa njime jer PSU ga gasi odmah čim ga pokušam upaliti. Očito napravi kakav kratki spoj.
Tako da komotno može jedan vent raditi takva sranja. Male su šanse, ali da sam nisam imao problema sa time (ubio jednu matičnu sa njime), ne bi niti ja vjerovao... EDIT: PSU - Power Supply Unit ;) |
meni su do sada slične probleme stvarali:
-Jeftina Codegenova neonka kojoj valjda starter povuče previše struje dok pali neonku -Ventilator na procesoru koji bi pokazao 0 RPM pa bi matična gasila ploću -Ventilator na kućištu koji je stalno gasio komp prije nego zavrti elisu. Nadam se da u tebe nije problem u matičnoj nego neki jednostavan za popravit kao što su ovi gore. |
hm to bi i ja volio
momci prva liga ste... imam u racunalu 7 ventilatora, pa s time i velike sanse da ventilator zeza... javit cu doma da probaju pogasiti ventilatore na kucistima da vidim kako ce reagirati... @Vuco, za sto ti je kratica PSU? vrlo je neobicno da radi na 5V, i 12, a da nece na 7, ja bih rekao da je to cista slucajnost da se potrefilo da senzori od kratkog spoja na izvoru rade osjetljivije od ostalih senzora, a da ventilator ima malo manji broj zavoja na rotoru od ostalih ventilatora cime povuce vecu struju... kod mene je sve radilo super, imao sam maticnu sa p4 procesorom, i ventilator koj dolazi u kutiji, stavio sam semprona 2800+ sa njegovim ventilatorom iz kutije.. eh da sad kad se sjetim prvo sam spajao komp na podu, bez da sam ga stavio u kuciste i isto je radio takve probleme, znaci nije imao ventilatore od kucista... hmm, mozda bas taj ventilator na hladnjaku d CPU-a zeza... probat cu nabaciti neke testove kad se vratim doma, za sada neka tema bude otvorena... svaki savjet je dobrodosao, a vidim da cu nauciti i nesto novo ;) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:50. |