![]() |
AMD 64 3200+ temperatura
pozdrav svima!
s obzirom da sam naišao na jako neuobičajene temperature, morao sam s vama podijeliti i pitati za savjet ... imam Asus a8n32-sli deluxe matičnu i 3200+ na njoj, kupio freezera64 i friškog iz kutije ga nataknuo s onom pastom kaj dođe s njim (mx1 ak se ne varam) na proc .... uvjerio sam se da je čvrsto sjeo ... uglavnom, freezer je jako jednostavan za ugradnju ... i nije prvi cooler kojeg sam ugradio, imam podosta iskustva u sastavljanju kompova nakon što su se windowsi pokrenuli krenem ja testirati kako hladi i imam što vidjeti ... nakon tek nekoliko minuta prime-a i nakon nekoliko minuta far cry-a temperatura jezgre se popela na 106 stupnjeva!!!! evo šta kaže speedfan http://img508.imageshack.us/img508/9...dfanmb0.th.png nije mi samo jasno zašto se nije restartao sustav ... nego sam prekinuo sve i nastavio raditi kao da ništa nije bilo ... :wtf2: ... možda senzori na matičnoj fakat toliko lažu?? jel imao tko takvih iskustava? s istom matičnom i procom? pa nisam ni znao da taj proc može izdržat te temperature a da se ne skuri!!! moram napomenuti da je kućište dobro hlađeno, tempa matične se ne diže iznad 40, grafa je u idlu na 32, hard na 30 ... imam dve 12-ice napred i jednu iza da ispuhuje ... sharkoonovo economy edition kućište .... sve hladno osim glavne stvari ... nemojte zamjerit na ogromnom postu ali već sam lud od ovog !! :stoopid: unaprijed hvala svima na odgovorima i mišljenjima! :respekt: |
Šta ti je ploča pokazivala sa starim coolerom?!
Everest, coremeter (preporuka), probaj. Pipni cooler, ako je vruć znači 55+ C. |
ak se dobro sjećam, sa starim coolerom ... (koji je baj d vej isto bio freezer, dao ga burazu, a sebi novog uzeo :)) .. temperatura nije prešla preko 55C ... ali taj stari je klimavije još sjeo pa mi nikak nije jasno odkud sad tolike temperature ... e, i sam blok freezera je mlak ... a na podnožju nije pretjerano vruć ...
EDIT: u everestu i coretempu iste temperature :( |
Ne znam baš da bi taj CPU radio na 105C... Ako je mlak ili nije sjeo ili ti je sjeo pa je temperatura u granicama normale, znači do 50C.
|
nemam izbora nego probati vaditi cooler i pokušati više puta ga montirati i pratiti promjene ... no, u suštini me zanimalo da li je moguće da senzor toliko laže o temperaturi? možda ak netko ima tu istu ploču pa ima slična iskustva! :(
vidim u tvom sigu da i ti imaš freezera ... . kolike su tebi temperature na procu? |
coremetar frizer na 1100rpm 1.45V full 100% load nakon 30 minuta 54C u sobi cca 32C. Danas sam ga modao sa GT92mm@1100rpm upuh i GT80mm@5V ispuh, pala temperatura 3-4C.
|
uf ... još ti je i klokan proc ...
|
Citiraj:
|
1. Ploča laže ili progi krivo očitava, nema čanse da ti A64 radi na 105C, posebno ne u idleu, mislim da niti da si ugasio ventilator na cooleru nebi bilo tolko...
2. Skini si hladnjak i pogledaj dole dal je na njemu otisak cpu-a, ako je onda dobro nalježe i možeš mirno dalje tražiti uzrok, ako nije onda nešto nevalja sa retention brackeom ili freezerom pa traži tu grešku... Btw. provjeri si da nije kakva plastična naljepnica ostala na pasti, to se znalo ljudima događati da ne pogledaju pa da im ostane preko paste komad platike koji je čuva od razmazivanja... 3. Na kraju probaj onaj asus probe ili kako se već zove ono što dolazi sa njihovim pločama ja sam u par navrataimao sučajeve da ovi nomalni pogrami krvo očitavaju stvari (uglavnom napone ali eto) makar kolko sam skužio rabio si speedfan i prije pa je sve bilo normalno... Anyway provjeri si o pa javi što se desilo... |
Koliko ti očitava u BIOSu?
Jer ovo je nemoguće. Meni 3200+ prijeđe 40 stupnjeva nakon pola sata igranja, a imam isti coler ko i ti. |
da pokrenem malo ovo....zanima me dali je normalno da moj proc(Venice64 3800+) u IDLE-u stoji na 21-22 stupnja..a kad igram oko 2-3 sata, onda jedva 37???Ima stock kuler, i u BIOS-u je upaljena Cool and quiet "fora"...znam da je to pohvalno, ali dali bi radio istom brzinom da taj kul i kvajet nije upaljen???
|
Citiraj:
CPU je neka sonda izvana. |
da dobro si reako..an idlu je 27-28, a jos nisam stigao nista odigrat pa je valjda i na igranju viša malo...THX
|
64bitni 3200+
Cooler ARCTIC-COOLING Alpine 64 kupljen za nekih 68 kn. U sobi je 23. MBO 32 CPU 31 CPU Dioda 32 HDD1 32 HDD2 39 HDD3 40 |
Kod mene je 43°C proc... Meni super je nečujan ;)
Stavio sam na 7V box cooler... Radi na nekih 1700rpmova, kad se zatvori kućište milina za uši... :P Pod stress testom (30min) preko CCCPa temp je dosla na 50°C... |
Citiraj:
|
freezer 64pro + gt 92mm@ 1000rpm idle 27, load 35. proc je a64 @ 1.45v 2500mhz
|
Skinite HS pa će vam pasti drastično temp!
|
Samo pazite da dobro namažete pastu i da hladnjak dobro nasjedne na proc.
Pozz od mog ćelavog mrtvog 3700+ :lol2: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:45. |