![]() |
Zašto su mi dva napajanja spržena?
Dao sam jednom majstoru u srijedu da mi ugradi cooler Zalman 7700 AlCu. Instalacija je prošla dobro. Dođem doma, uključim kompjuter, bootam Windowse, te mi se nakon 10 minuta kompjuter sam ugasi, a u sobi se osjeti smrad spaljene plastike.
Odma potom vratim kompjuter majstoru, on mi ugradi novo napajanje koje sam platim. Zatim dođem doma i isti problem: PC se ugasi nakon 10 min. Opet sam odnio PC majstoru, koji i sa novim napajanjem ne može pokrenuti PC; kaže da je otišla matična. Kompjuter je Pentium D 915, AsRock 775 hdtv, 1 gig ddr2, 80 gig Hitachi HDD, 2 DVD-RW, dakle ništa posebno. Inače su temperature procesora nakon ugradnje Zalmana bile oko 38 stupnjeva, Windowsi su se normalno bootali i sve je radilo savršeno 10 minuta. Do sada nikakvih problema s kompjuterom nije bilo. Pitanja: 1. Tko je za ovo kriv? Ja unutrašnjost PC-a nisam taknuo, sve je obavio majstor 2. Što je zapravo uzrok problema? Zalman, nepravilna instalacija od strane majstora? |
Sve mi nekako smrdi na "majstora"...što je napravio ne znam, no malo je zanimljivo da je sve otišlo nakon njegove intervencije.
|
I ja bi reko da je upitno iskustvo tog ''majstora''
Kako je 7700 poprilično velik dam se kladit da ga je naslonio na kondiće pored socketa koji su onda jednostavno riknuli btw ovak naslijepo je jaaako teško za navest toćnu dijagnozu jer kako bi codiac to lijepo reko kristalna mi kugla danas ne šljaka baš najbolje |
Izgleda je "majstor" dirao di ne treba... Imaš ovdje brdo forumaša iz ZG pa bi ti netko mogao skočiti na pivo i pogledati šta je...
|
Moguće da je nestručnom montažom spojio neke pinove po ploči ili je iskrivio...
|
Taj majstor mi je rekao da je problem nastao zbog toga što je moje prvotno jetino napajanje uzrokovalo neke probleme na matičnoj ploči, no nikakvih vidljivih problema sa kompjuterom nisam imao godinu i pol, tj. od kada sam ga kupio. Zatim je njegova teorija da je ta oštećena matična djelovala na novo, skuplje napajanje, te ga spržila, te na kraju i sama otišla.
Taj Zalman kojeg mi je instalirao dodiruje napajanje; da li to može biti uzrok kvaru? Ako mi je otišla matična, koja je vjerojatnost da su mi i ostale komponente otišle? Je li netko imao slučaj da mu zdravi komp rikne nakon neke ugradnje kod servisa, te me zanima kako ste razriješili te slučajeve. |
Ma taj "majstor" čića sere prevario te sto posto!, on je stavio to napajanje da novce si uzme u džep i jos strga sve. Meni su hgspotu ugradivali grafu i zgrebali plocu i komp nije radio i moro sam kupit novu plocu
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Cuj da nije bilo garancije na kučištu od kompa ja bi sam zamjenio grafu nisam nepismen. A i ostalo ne svadam se nikad al taj sam put bio ljut do bola ,al prebolio sam to i nikad nise ne idem u hg
|
Citiraj:
Inače, što se topica tiče, moje mišljenje je da je majstor nestručan i da je sigurno nešta zasro. Što je krepalo, a što nije - jedini način kako to provjeriti je micati jednu po jednu komponentu i stavljati ispravne. |
Citiraj:
|
Evo, saznao sam upravo da su mi sve komponente osim matične i napajanja preživjele. :chears:
Kaj mislite, da li je sa periferijom sve u redu? Imam USB skener Canon lide 20, laserski printer Lexmark 120, USB eksterni Seagate disk. Kada ih uštekam sve u novu matičnu, da li te stvari mogu izazvati nekakav kvar pošto su bile spojene na kompjuter u trenutku kada su mi se spržili matična i napajanje. Inače, sve te uređaje mogu normalno upaliti, ali ih još nisam spojio u kompjuter jer će sutra biti popravljen. |
ako su odprdile onda ih matična tj. windows nebu prepoznal
|
Citiraj:
Nego reci ti nama sa kakvim ti to "majstorom" i u kojoj firmi imas posla, jer crknuce napajanja i ploce nakon necije intervencije mi djeluju kao prevelika slucajnost... |
joj e...majstor?...baustelac??? greska ti je ocita, kako ti i svi kazu, a greska je u majstoru. nesto ti je shebao na komponentama, oderao te za napajanje a jos ce te i za maticnu. ako skuzi da moze i vise, kupovat ces ti uskoro 8800GTX jer niti jedna druga grafa ne radi pod Vistom...itd..."majstor zna"...
Citiraj:
POP ti je dobro rekao, imas u ZG-u fakat puno rulje koji znaju kaj rade, platis pivu i netko ce ti sigurno doci to pogledati. |
Ja isto glasam da je "majstor" usro, ajde da je napajanje (makar nema logike neke al ajde postoji teoretska šansa da je npr zalman u šlusu ili da je ako je preko npr adaptera/potenciometra spojen na molex adapter u šlusu ili da je isti u dodiru sa masom pa da nekaj kresne i ako je ispravno sve napravio) crklo samo od sebe ali onda ovo nakon toga? Ili je potpuno inkompetentan, ili je namjerno u***o komponente tj. namjeno ti uvalio crknutu koju je imao u ormaru da mu ti kupiš novu ili imaš preje*** peh...
Anyway druga opcija za za*** (slučajna) ti je da je krivo postavo distencere ili backplate (može spalit vodove na ploči ili je strgati) ili zasrao sve sa nekom vodljivom pastom makar to spada teoretski u nekompetenstnost to se svakom može desit, posebno ako nema dosta iskustva iako to obično zavrči sa rušenjem sustava ili nebotanjem koje se riješi nakon pranja sraja po ploči/čipsetu/gpu/cpu... One way or another bilo bi fer da di nadoknadi štetu za to jer ti si mu platio da ti neto ugradi... Ja kad idem nekome ugraivati ako počne paničarit ja mu veim da što god se zasere dobije moj komp na korištenje dok se pobem ne iješi ako ga uzrokujem, o smatram da je fe ponaanje kad neko ide radit servise, naravno ja prilično dobro znam kad sam ja nešto uzrokovao i to odma u startu kažem tako da nebi bilo "nesporazuma" tako da moja preporuka ti je - promjeni majstora, ali tek kad ti barem vrati svu lovu koju si mu dosad dao a svoje komonenete nek si zadrži uzmi te novce i odi s nekim forumaem koji ima vremena idući tj i kupi si nešto da si središ stvari i da ti to složi... Inače oko tvog pitanja za kvarove... CPU zna otić kod kvara napajanja, nekad je to bilo često u paru, danas rjeđe, ram isto ali dosta rjeđe, ovsno o vrsti kvara na napajanju, ostale komonente rijetko a periferije (scanneri i printeri i ostalo) u pravilu nikad (posebno novije USB) iz jednostavnog razloga što su portovi (a posebno USB) napravljeni tako da budu relativno "idiot proof" i obično imaju "osigurače" (da tako kažem) koji kad se desi neki prenapon, spike ili sl ugase taj port na par minuta dok se ne "depolariziraju" i nakon toga se opet port vrati u život... Naravno to je prvenstveno namjenjeno da štiti unutražnost od periferije ali radi u principu i u drugom smjeru, naravo opet - ovisi o vrsti kvara, ako npr. probije 230V na sekundarni krug - zbogom... IMHO ako ti je preživjelo ostalo iz kante šansa da je periferija crkla je jednaka 0 ALI nemoj je priključivati prije nego probaš komp bez nje jer njeno spajanje može eventualno preoptretiti napajanje, posebno neki scanneri i usb mass storage znaju seruckati... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:50. |