PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   umrežavanje nece i nece... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=69460)

yogsi 15.05.2007. 13:33

umrežavanje nece i nece...

bok!

pokusavam umrezit 2 kompa cross kablom, al bezuspijesno. sve je podeseno ok al kompovi se nikako ne nalaze. na oba kompa je instaliran XP Pro, mrezne su sa maticnih i to nvidia i marwell yukon. zone alarm je instaliran na oba kompa al nece ni kad su ugaseni. lampice svijetle. windows firewalli ugaseni. kad god pingam javlja request timed out i to sa oba kompa. sve se cini ok al kompovi se jednostavno ne vide. adrese sam ja dao i to 192.168.0.1 i za drugi 2. znaci idem u network places> show workgroup computers i tamo stoji samo jedan komp:(... i sta da ja sad radim?

gonzo 15.05.2007. 13:39

jesu li u istom subnetu,work grupi?

yogsi 15.05.2007. 13:47

jesu.

coconut 15.05.2007. 13:57

Jesi li siguran da je kabel ok?

yogsi 15.05.2007. 14:00

pa nisam, al nov novcat je. evo sta pise na njemu:

Cat5e UTP Patch Cord 3M Cross, marka wiretech, nekih 25 kn.

jel ima nacin da provjerim kabel?

tor 15.05.2007. 14:03

Bez uređaja ne....
nVidia mrežna, ha? Ako si instalirao od nVidie ono govno od njezinog firewalla koje dolazi s driverima za matičnu ploču skini ga. Zove se network acess manager ili tako nešto. Prilikom instalacije te pita hoćeš ga instalirati...

Matesonik 15.05.2007. 14:08

nVidia koja? Ima nas tu vise koji smo imali sto muka s nforce2 integriranom mreznom i na kraju pokupovali najjeftinije PCI mrezne.

S nV Firewallom nemam problema na nForce4.

yogsi 15.05.2007. 14:09

Citiraj:

Autor tor (Post 723772)
Bez uređaja ne....
nVidia mrežna, ha? Ako si instalirao od nVidie ono govno od njezinog firewalla koje dolazi s driverima za matičnu ploču skini ga. Zove se network acess manager ili tako nešto. Prilikom instalacije te pita hoćeš ga instalirati...

e evo bas sad sam ga deinstalirao. inace taj drugi komp nije moj pa ono... evo sad cu probat pa javim.

yogsi 15.05.2007. 14:11

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 723774)
nVidia koja? Ima nas tu vise koji smo imali sto muka s nforce2 integriranom mreznom i na kraju pokupovali najjeftinije PCI mrezne.

S nV Firewallom nemam problema na nForce4.

da, mislim da je nforce2 :( ...

Nikky 15.05.2007. 14:12

Evo malo Copy - Paste sa ovog istog foruma:
Dobro bi bilo na svim računalima u mreži definirati isti WORKGROUP i
uključiti Enable NetBIOS over TCP/IP
(Control Panel - Network Connections - Aktivna mrežna - Properties - Internet Protokol TCP/IP - Properties - Advanced - WINS tab - Klikni [selektiraj] Enable NetBIOS over TCP/IP) kako bi omogućili "prebacivanje fajlova" preko mreže.
Što se "pinganja" tiće a na računalima je XP SP2, čak i sa isklj. firewall - om isti ne "prolazi". Treba: Properties aktivne mrežne - Advanced - Settings - Advanced - ICMP - Settings - Stavi kvačicu na incoming echo request
Još nešto, isti Subnet Mask? (255.255.255.0).

Nikky 15.05.2007. 14:15

Evo čitam postove i čim je neko spomeno nForce2 odma je rezultat iz starih crtanih romana kad sa strane piše GULP.

yogsi 15.05.2007. 14:23

Citiraj:

Autor Nikky (Post 723779)
(Control Panel - Network Connections - Aktivna mrežna - Properties - Internet Protokol TCP/IP - Properties - Advanced - WINS tab - Klikni [selektiraj] Enable NetBIOS over TCP/IP) kako bi omogućili "prebacivanje fajlova" preko mreže.
Što se "pinganja" tiće a na računalima je XP SP2, čak i sa isklj. firewall - om isti ne "prolazi". Treba: Properties aktivne mrežne - Advanced - Settings - Advanced - ICMP - Settings - Stavi kvačicu na incoming echo request
Još nešto, isti Subnet Mask? (255.255.255.0).

jedino sto mi je promaklo je ovaj netbios over tcp, al i to je sad rijeseno. maknuo sam onaj nvidia firewall, sad cu vidit sta ce bit.

neznam dali je bitno ali prije par dana mi se desilo da sam na host kompu vidio ovaj drugi komp al ga nisam mogao otvorit. javljao mi se prozorcic sa nekom porukom nesjecam se kojom tocno. tipa nesto no access rights.

edit:

evo sad sam primjetio jednu stvar. jedan komp pod activity ima samo received byte-ove, a drugi samo sent ???

Elven 15.05.2007. 14:38

Citiraj:

Autor Nikky (Post 723779)

Sorry, ali kakve veze ima NetBIOS sa sheranjem fileova?

Elven 15.05.2007. 14:40

Citiraj:

Autor yogsi (Post 723796)
jneznam dali je bitno ali prije par dana mi se desilo da sam na host kompu vidio ovaj drugi komp al ga nisam mogao otvorit. javljao mi se prozorcic sa nekom porukom nesjecam se kojom tocno. tipa nesto no access rights.

Pokusaj pristupiti drugom kompu tako da upises u address bar Windows Explorera njegovu IP adresu, a ispred nje \\. Dakle \\192.168.0.2 (kada pristupas sa 0.1 kompa) i vice versa.

mat 15.05.2007. 14:46

je taj hw firewall na nf2/4 plocama je samo glavobolje zadavao..
ja bi ti preporucio safe mode with network connections. ubijes sve procese i spojis kompove. ako ping radi, onda se pocni zafrkavat s mreznim postavkama

yogsi 15.05.2007. 14:51

Citiraj:

Autor Elven (Post 723815)
Pokusaj pristupiti drugom kompu tako da upises u address bar Windows Explorera njegovu IP adresu, a ispred nje \\. Dakle \\192.168.0.2 (kada pristupas sa 0.1 kompa) i vice versa.

nece. ma ja prvo trebam sredit da ovaj pocne sendat ili ovaj drugi receiveat. e, zasto mi je na glavnom kompu pod activity,sent o bytes ???

@mat: sad cu probat safe mod. to sam totalno zaboravio.

yogsi 15.05.2007. 15:12

nis od safe mode with networking. otvara mi normalni safe mod... without networking...

Striček 15.05.2007. 15:49

....provjeri brzine
MyComputer->properties->hardware->dev.manager->network adapters->mrežna katica->properties->Advanced->DuplexMode/MediaType...

Srky 15.05.2007. 17:16

Citiraj:

Autor Elven (Post 723815)

Nemoze pristupit ako ga uopce ne pinga, tj. ako ne prolaze podaci.

@yogsi

Aj ti pogledaj na taj kabel kakav je raspored zica, tj usporedi konektor sa svake strane da se uvjeris da je Cross Over pa da mozemo dalje.
Trebao bi ovako izgledat:

http://img168.imageshack.us/img168/2...overbd1.th.gif

Milentije 15.05.2007. 18:36

Ako su dobro "upletene" parice onda uzmi multimetar i prebaci ga na mjerno pdrucje za provjeravanje dioda (propusnost) i provjeravaj svaku paricu zasebno da vidis na nije neka u prekidu.

yogsi 15.05.2007. 20:24

kabel je u redu...

Imitator 15.05.2007. 20:51

.....Probaj skinuti Zone alarm...ja sam imao puno puta problema baš s dotičnim, ako nije ni to....probaj pogledati da nemaš neko smeće na kompu koje ti drži portove ("View Opened TCP/IP ports" ) i prekopati komp s programom tipa "Autoruns" ...ako je hardverski s kompom sve OK naravno.....

Samo da napomenem da paziš šta radiš s "Autorans-om", da nebi isključio nešto što netreba!! :chears:

Striček 15.05.2007. 22:50

*Probaj pingirati loopback adresu (127.0.0.1) na obje mrežne kartice.
S time ćemo eliminirati bilokakvu grešku na karticama.
*Provjeri bandwidth postavke na obje kartice
*stavi na druge PCI slotove ako nisu već integrirane na matičnoj
*pogledaj ARP cache poslje pinganja na oba stroja.
*reinstaliraj TCP/IP u postavkama LANa
*pokušaj dodjeliti bilo koju drugu adresu mreži npr. 16.16.0.0 255.255.0.0
*reinstaliraj drivere
*otvori prozore i razluftaj sobu malo :D...

yogsi 16.05.2007. 15:52

probao sve al nece. ping za 127.0.0.1 radi na oba... neznam...

Striček 16.05.2007. 23:59

Citiraj:

Autor yogsi (Post 724856)
probao sve al nece. ping za 127.0.0.1 radi na oba... neznam...

mhm...ne znam...ako svi sve napravio onda zaista ne znam.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:00.