PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   HDD temperatura (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6782)

elvis 24.11.2003. 19:52

HDD temperatura

Je li moguće da prevelika temperatura hard diska utječe na njegove performanse?
Imam Maxtora 60gb, i jednom prilikom dok je hdd health bio instaliran, stalno se javljao temperature alert sa temp. oko 55 °C.
Koja bi bila neka optimalna temp. i kako je smanjit?

tnx

marac 24.11.2003. 21:49

U meni moj maxtor radi na 55-60 i radi odlicno, ukoliko imas mogucnosti da stavis neki 80mm vent na 5V slobodno ga pukni inace od te temperature disku nece nista biti jer da je tako onda bi diskovi u laptopima svi vec odavno pocrkali.

Master Neo 24.11.2003. 22:30

ma za maxtora je to normalon. . . moj bivsi maxtor 60gb radio je na 45 (nekad i 55+) stupnjeva ali hard canom 5 sam ga utisao na 30+! sada imam segate baracuda 120gb (8 kesa) i radna temp mi je MAX 30 stupnjeva!:smoke:

Isus 24.11.2003. 23:19

Moj IBM ov dela na oko 35-37 iako mi sad MBM ocitava ili -47 ili +127!na MSI u je normalno cital

Veky 24.11.2003. 23:31

Moj je 24-28c.

msvrtan 24.11.2003. 23:32

Re: HDD temperatura

Citiraj:

Originally posted by elvis385
Je li moguće da prevelika temperatura hard diska utječe na njegove performanse?
Imam Maxtora 60gb, i jednom prilikom dok je hdd health bio instaliran, stalno se javljao temperature alert sa temp. oko 55 °C.
Koja bi bila neka optimalna temp. i kako je smanjit?

tnx

pri visim temperaturama diskovima opadaju performanse zbog toga sto se njihove ploce sire...pa ide kalibracija glave..nije veliki gubitak u performansama i to je onaj poznati kljik u toplih IBM-ova..da li mu 55C spusta performanse stvarno ne znam ali mu spusta duiznu zivota...i to dosta...velika stvar kod diskova je da moraju biti sto hladniji

Veky 25.11.2003. 00:13

Re: Re: HDD temperatura

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
pri visim temperaturama diskovima opadaju performanse zbog toga sto se njihove ploce sire...pa ide kalibracija glave..nije veliki gubitak u performansama i to je onaj poznati kljik u toplih IBM-ova..da li mu 55C spusta performanse stvarno ne znam ali mu spusta duiznu zivota...i to dosta...velika stvar kod diskova je da moraju biti sto hladniji
ovo sa ibm-om je bolna istina, imao sam dva, bila su jedan na drugom i za cirka mjesec dana oba su pocela radit taj poznati kljik smrti i riknula. :(

zbog garancije sam dobio novi disk i odmah stavio vent da puse po njemu, radi oko 15 mjeseci bez beda :beer:

msvrtan 25.11.2003. 00:21

Re: Re: Re: HDD temperatura

Citiraj:

Originally posted by Veky
ovo sa ibm-om je bolna istina, imao sam dva, bila su jedan na drugom i za cirka mjesec dana oba su pocela radit taj poznati kljik smrti i riknula. :(

zbog garancije sam dobio novi disk i odmah stavio vent da puse po njemu, radi oko 15 mjeseci bez beda :beer:

poznati klik smrti cak koliko sam ja shatio nije uyrok krepavanje diska nego dobar pokayatelj da ce diske krepati..

naime ono sto sam ja dobio kao informaciju u IBM servisu je da ak se disk koristi i pocne se cuti taj klik da to znaci da motor diska pocinje zezati pri namjestanju glave za citanje/pisanje..

eh ako se disk i dalje koristi cip na motoru rikne (mislim da je to rekao tip) .. disk i dalje radi ok..e ali onda crkne jos nesto i onda disk vise ne radi uopce...

isto tako je tip rekao da je problem sto taj cip nije prilagodjen radu diskova na 7200 okretaja nego 5400...i da je u tome negdje problem..

ovo sam rekao laicki posto nemam dume u samo elektroniku cipovlja...zapravo prenio kako sam ja to shvatio.

Rivi 25.11.2003. 13:21

Evo moj na poslu klika već par dana. Jednom kad usklikne: "Ćao!".

Veky 25.11.2003. 13:54

msvrtan, imas tu sve o ibm deathstar diskovima :D

http://www.pheuron.de/index.htm?deathstar.htm

Renesis 25.11.2003. 19:41

moj vrti na max 42, i mislim da tvojih 55 je zabrinjavajuće, poznato je da su visoke temperature opasne za diskove (nekome radi 5 godina bez beda, a nekome može krepat nakon mjesec dana). Moja preporuka ti je da ga malo oladiš...

elvis 25.11.2003. 20:52

Kako sam stavio još dodatni 80mm ventilator na stražnji dio kućišta, a i enermaxov dodatni ventilator od napajanja je sad tu, ukupna temperatura u kućištu je pala za par stupnjeva. Tako je sad temperatura hdd-a 42 °C, ali samo nakon pola sata rada.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:01.