PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Kako pametno potrošiti ovaj novac za nadogradnju/kupovinu novog (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=67673)

nelica 25.04.2007. 23:41

Kako pametno potrošiti ovaj novac za nadogradnju/kupovinu novog

Željela bih pozdraviti sve na ovom forumu. Dobila sam preporuka da mi možete pomoći oko sljedećeg problema... Naime, trebala bih sastaviti, bolje rečeno nadograditi postojeći računar koji bi bio pogodan za Vistu i pogodniji rad sa grafički alatima poput Photoshopa, i ostaloga što mi "grize" memoriju... :) Trenutna konfiguracija mi je:

MB: ASUS A7V400-MX
CPU: AMD SEMPRON 2200+
RAM: 512 MB DDR 1 (3200) (MemorySolutionN)
HDD: WDC W800BB - 80 GB Buffer: 2MB P-ATA
VGA: ATI Radeon 9250 128 MB

Novac koji sam spremna izdvojiti za ovo je 2000 KN. Našla sam stranice od "Geneleca" koji se nalazi u Mostaru ( www.genelec.ba ) u kojem želim kupiti jer su jeftini, ali ne znam šta kupiti, šta mi je potrebno..

Željela bih bolje od onoga što imam, da nemam problema tipa nedostatka memorije i sl.

Zamolila bih iskreno one koji imaju vremena da pogledaju njihovu stranicu, cjenik i kažu mi što bi mogla kupiti tj. kako bi pametno potrošila ovih 2000 KN. Napominjem opet, živim u Mostaru i jedina mogućnost mi je kupiti tu, i to u genelecu osim ako ne poznajete bolje mjesto...

Ono što bi željela kupiti je navedeno gore (postojeća konfiguracija), ostalo imam...

I da, znam da nije puno novca ali i ne želim i ovo "malo" da potrošim bezveze...

Hvala. ;)

nelica 26.04.2007. 01:00

I da, vjerojatno će vam biti problem sa cijenom (ako netko bude želio gledati cjenik) cijene su izražene u konvertibilnim markama, ono što je potrebno da sve ukupno ne pređe 500 KM! :)

Vuco 26.04.2007. 01:49

Pošto su AM2 i C2D u Photoshopu tu negdje, ako ne i isti, a AM2 je jeftiniji kod Vas.

Moj prijedlog

MBO:
ASROCK AM2NF6G-VSTA, NV NF6100, AM2, DDR2-800, VGA256+SB+LAN - 101KM
ili
ASUS M2NPV-MX,nFor6150,AM2,PCIeX,DDR2-800,+VGA128+GLAN+SB

(obje imaju integriranu grafiku, matičnu odabrati prema želji ili potrebi od priključaka, ako je nešta prijeko potrebno; ako nije potrebno ništa "ekstra", Asrock je čisto pristojna ploča i ne bi smjelo biti problema sa ikakvom stabilnošću-naravno, ako je ploča ispravna :))

CPU:
x2 3600+ AM2 BOX - 142KM
ili
x2 3800+ AM2 BOX - 151KM

(u pravilu isti vrag, iako je x2 3800+ "kao" brži, ta razlika se mjeri doslovno u 1-2%, a to se ne osjeti nikako u uobičajenom radu; bolje onda ići na x2 3600+)

RAM:
2x1GB DDR2-800 takeMS - 2x98KM

Naravno, ovo je potpuno novi kompjuter skoro, te Vam od starog neće trebati procesor, matična, RAM i grafička. A sad, ako se to ide prodati, onda se ima još više novaca i mogao bi jedan C2D uletiti, iako bih ja osobno još 1GB memorije rađe stavio.

Uglavnom, na staru platformu Vam se ne isplati ništa nadograđivati - novi socket je preporuka, barem moja :)

Nadam se da sam pomogao barem malo :)

nelica 26.04.2007. 02:10

Da, naravno, ovo mi je pomoglo! :) Samo me brine takeMS:

"2x1GB DDR2-800 takeMS - 2x98KM"

Koliko je ovo pouzdano...?

Ja sam gledala ovo (preporuka):

ASROCK ALIVEXFIRE E-SATA2, ATI X1600, AM2, DDR2-800, +SB+GLAN
DDRII 1GB, DDR2-667 takeMS
CPU SEMPRON 3200+, soc AM2, 128KB, BOX
HDD 250 GB, Samsung, 7200, SATA2, 16 MB, SP252KJ

ali ne znam jel to odgovara jedno drugom...?

nelica 26.04.2007. 02:13

I da, za koliko bi ja mogla ono gore prodati? :) Mislim, ne treba mi a mogu od toga kupiti još neki dio kao što je grafička, hdd i sl.

Vuco 26.04.2007. 09:27

A čuj, pouzdano je ako je ispravna memorija. Ista ko i svaka druga, trebala bi raditi bez problema (velim, ako je ispravna). Pošto si navela da koristiš programe koji jedu memu, bolje ti je onda da imaš 2GB, u svakom slučaju.
X2 je također puno bolji od Semprona, a photoshop koliko se sjećam zna iskoristiti 2 jezgre.
Inače, da i odg. na pitanja, ovo tvoje što si složila bi sve trebalo raditi tip-top, ali pitanje je je li to bolji izbor. Čekaj da se još netko javi, da ne bi bilo nismo znali. :)

Uglavnom, ova matična što si ju navela je super matična, tako da može i ona u izbor (ja ju valjda nisam vidio pošto je bilo kasno navečer).

HDD si moš i manji uzet, jedino ako ti baš nije prijekopotrebno tih 250GB.

Ono gore, svoje - MBO, CPU, GPU moš prodat za nekih 150KM, možda malo manje (simo-tamo).

EDIT:
Umjesto duplog postanja, koristi tipku EDIT ^^

Milentije 26.04.2007. 10:19

Od ove dvije maticne ploce preporucujem ASROCK. Imam dobra iskustva sa njom.
Iako hladnjak na chipsetau na ASROCKici izgleda mnogo manji nego ASUSovoj ploci ipak radi svoj posao sasvim dobro.

EDIT: Zaboravih napomenuti da i ASROCK ploca imam DVI izlaz samo sto je u obliku kartice koja se usteka u PCI-E slot. (dobije se u kutiji sa maticnom)

nelica 26.04.2007. 21:56

Ok. Pomogli ste mi koliko toliko :) Jedino što mi je žao, niste mi rekli koja grafička bi se uklopila u ovo, a da bi radila lijepo na Visti :)

Vuco 26.04.2007. 23:34

Ovisi za šta. Ja sam dao neke matične sa integriranom grafikom, pa ako se ne igraš - savršena grafa :) (i ako se nema LCD monitor sa DVI priključkom).

A što to znači - da lijepo radi na Visti ? Aero i te forice ?

Zato i jesam ciljao na integriranu, nigdje nisi navela da će se igrat. Umjesto jače grafe može dvojezgreni procesor i 2GB memorije koje će se osjetiti i u radu u Windowsima, a pogotovo u Visti i Photoshopu (u Visti :))

bozzomfeeder 29.04.2007. 16:39

jedna nova 8500GT bi bila više nego dovoljna za Aero,košta nekih 700 kn,ne znam u KM :D, a mogla bi se i malo igrati na njoj+ ima full podršku za DX10

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:14.