![]() |
Wireless + Net
Ovako, spojen sam na wlan u mojoj ulici, a sad bi zajedno sa susjedom htio uzeti flat dsl, evo kako sam ja to zamislio: ja i on se povežemo kablom preko rutera sa switchem koji bi bio spojen u modem. Je li to izvedivo i hoću li moći koristiti ovu bežičnu mrežu i ovu žičnu, kojom sam spojen s susjedom?
|
da moci ces korisitit tako,samo kako se mislis povezati sa susjedom preko LAN-a:fiju:
|
Pa preko UTP kabla
|
Citiraj:
|
da raditi će..meni radi..samo moraš dobro iskonfigurirati da radi kako spada (rute) ..
|
ok,nisam rekao da nece raditi samo mi se malo cini NEprakticnim vuci 30 metara kabla do susjeda...
|
Samo naravno, siemensa ili šta već dobiš za ruter isprogramiraš u PPPoE mod, tj. da se sam uređaj spaja na net...
To je zapravo najbitnije, znači, bilo koje računalo koje će/može pristupiti tom ruteru automatski će imati pristup internetu... Način na koji se spajaš na ruter je nebitan (AP kablom u ruter pa kao klijent na AP bežično, direktno kablovima u ruter.... nebitno) Po meni ti je najbolje rješenje za navedenu situaciju sljedeće... Ne znam gdje ti je AP za tu bežičnu mrežu, ali ako već plaćate zajedno onda treba uzeti dsl onaj kod kojeg je AP (ili ako je moguće staviti ap kod onoga tko ima dsl)... Tada se ruter (modem ili wlan ruter, opet nebitno) lan kablom ušteka u AP.... Tada će net biti distribuiran po cijeloj wlan mreži... Ako pak želite net moći koristiti SAMO ti i tvoj frend s kojim plaćaš, stavi se mac filtering na siemens (tj. ruter za net) i samo vas dvojica imate pristup netu.... P.S. Ne znam koliko vas je u mreži, ali ako vas ima više, uzmite flat i veću brzinu i cijelo selo surfa....:D |
Ovako bi otprilike bilo najbolje da ti izgleda ta tvoja mreža...
Klijent1, klijent2, klijentN >>>>>> AP<<<<<<<<<<< Klijent4, klijent5...... ............................................../\ ..............................................\/ ......................MAC filtering za tebe i fredna (opcionalno) ............................................../\ ..............................................\/ .....................SiemensSE555 (nabolje) - ili šta već dobiš Ovime dobivaš najpreglednije, najjednostavnije, najkvalitetnije rješenje navedene situacije, a i ne trebaš dvije mreže imati uključene na kompu (LAN i WLAN) već sve ide preko WLAN-a.. :chears: |
Ali ja se moram spojiti sa susjedom jer on nije spojen na taj wireless.
Ovaj kod kojeg je AP već ima flat na wimaxu, ali problem je to što mu je tip iz Novog Neta koji mu je slagao Wimax rekao da se mogu samo 3 IP adrese s tog računa spojiti na net jer ako se spoji više onda ti zablokiraju internet. A ovo s kablom neće biti problem, frend je isto tako povezan sa susjedom i oni koriste 70m kabla i sve im radi. |
Aha, znači da rezimiramo sad sve...
1. moći češ koristite obje mreže, naravno.... 2. opet moraš staviti modem (ruter) u PPPoE mod, da se sam spaja na net.... Samo ne znam šta će ti tu switch?? Ako se spajate samo ti i susjed na net, a imate modem (ruter) kod susjeda koji će se sam spajati na net (znači, tko njemu pristupi kablom ili bežičnom ima net), a sam ruter tj. modem ti je ujedno i switch za 2 (ili sa određenim firmwareom i za 4) uređaja, onda se spojite direktno u njega kablovima... Možda sam krivo shvatio, ali ti si htio u switch, pa njega u ruter.... ???:stoopid: :chears: |
ja sam imao još i ovaj problem ne znam da li će se iskazati kod tebe..trebao bi...
problem je u tome da kad se spojiš na net puca wireless veza... kod mene je bilo konfigurirano tako da sam preko ethernet kartice bio spojen na ADSL i preko ethernet kartice na gatway (udaljeni komp) na kojem je bila wi-fi pci kartica za wirelles konekciju... ako budeš imao ovakav problem javi..pa ti kažem pšta treba napraviti |
|
Pa da, to bi tak radilo....
|
Kakvi su ti ruter i AP od Canyona koje mislim kupit?
|
Kako da spojim bežični ruter i običan ruter, crossover kablom ili običnim?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:44. |