![]() |
malo pitanje u vezi voltaže
Evo jedno kratko pitanje u veci clockanja-iamm nf4ultra chipset, athlon 3500+ i supertalent uccc 2*1GB i clockao sam komp na CPU/RAM 2.475/450, uz voltaže 1.48/2.7 i zanima me da li je to OK voltaža u smislu da ne kurim cpu i ram bezveze, ako to nije potrebno-3dmark mi se smrzavao na defaultu, pa sam odmah povisio na ovoliko i sada se izvršava do kraja, pa eto....samo me zanima da li je to OK, da ne kurim bezveze komponente.
|
ovisno o hlađenju procesora sa naponom možeš ići do 1,5-1,6V a za RAM 2,8V
nemoj testirati stabilnost 3DMark-om nego OCCT-om, Prime-om, i sličnim programima. Inaće za one taktove ono bi trebalo normalno raditi na tim naponima pa ćak i manjim. npr 1,4-1,45V i 2,6V za RAM ako su latencije 3-3-3-9 |
OK su voltaže, eventualno bih mrvicu smanjio voltažu procesora...na 1.45, a i memu probaj na 2.6, mislim da ce ici...
|
Citiraj:
thx. na odgoovrima-meam je bila na 2.6, pa sam je stavio na 2.7 lat. 3-3-3-8. CPU sam spustio na 1.48 za svaki slučaj. |
zamrzavalo ti je vjerovatno zbog proc-a, tako je i meni. no do 2500, barem kod mene, dovoljno je samo malo dici (recimo 1.44) da vi sve bilo stabilno, vjerovatno je i kod tebe isti slucaj. nema smisla drzati vecu voltazu od potrebne.
sto se tice ram-a i to mi je isto upitno. razliciti su proizvodjaci keksa ali moj do 480 na 3/3/3/8 uopce ne treba dodatnu voltazu (testirano u par navrata po 16 sati s vise programa i proc i memorija s tim postavkama i proslo bez greske). tako da je moguce da bi i tebi memorija radila s manje, mislim da to mozes slobodno smanjiti na 2.65 ili cak default. ja drzim na 2.7 ali na 500mhz |
heh... na 1.48 sa FSB-om od 225? moj Venice (isto 3500+) radi do 230 na 1.4V sto im je i def. tako da...pokusaj podic na 1.45 i sa vecim FSB-om pa vidi jel radi
i da.. voltazu meme smanji na 2.6 jer da mema i nije bas zedna ko geil :D |
Citiraj:
|
pa ostavis test preko noci, kao da itko od nas (dobro, mozda ima pacijenata :D) gleda u to dok se vrti. vikend ti je idealan, stavis prije nego zbrises negdje van, vratis se kasno i preumoran si za komp, ujutro spavas do kasno....16 sati testa a da nisi ni primjetio da ti komp fali jer vrti tamo neke budalastine :D
|
Za 24/7 smijes dici CPU voltazu na 1.5-eventualno 1.55. Za testiranje krajnjih granica (samo nakratko) idi do 1.65v.
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:16. |