PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   pojačati signal wlan.... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=66069)

petkaso 08.04.2007. 14:19

pojačati signal wlan....

daklem
nekada davno su radio amateri svoje uređajčiče opremali sitnim pojačalima
pa mjenjali izlazne tranzistore i fino pojačali domete svojih igrački...

pa sada

usb stikovi tipa wlan pa još i ovi s antenama....

garant postoji način a i neko znanje da si pojačam izlazni signal na svome wlan usbu koji još i k tome ima malu antenicu..
baš primamljivo za spojiti se s nekim prilično daleko...????

ajmo malo iskustva i pokušaja
da čujemo.....

pozdrav

LUKA MX 08.04.2007. 15:48

nevjerujem da ces ikako pojacati signal i to pogotovo na sticku??

VARAN 08.04.2007. 15:58

Citiraj:

Autor petkaso (Post 694883)
daklem
nekada davno su radio amateri svoje uređajčiče opremali sitnim pojačalima
pa mjenjali izlazne tranzistore i fino pojačali domete svojih igrački...

pa sada

usb stikovi tipa wlan pa još i ovi s antenama....

garant postoji način a i neko znanje da si pojačam izlazni signal na svome wlan usbu koji još i k tome ima malu antenicu..
baš primamljivo za spojiti se s nekim prilično daleko...????

ajmo malo iskustva i pokušaja
da čujemo.....

pozdrav

Čekaj., ima li taj stick ulaz za antenu?

Amdejac 08.04.2007. 16:27

A da napišeš o kojem se uređaju radi nebi bilo na odmet.
Nemamo svi vidovitost kao ti pa da znamo šta imaš doma od hardveraja.
Možda bi i vidli da si ispunio sva polja prilikom registracije ili da ti u sigu pišu komponente.

petkaso 08.04.2007. 17:21

daklem uređaj nije bitan...
ali konkretno otvorio bih siemens gigaset usb 108
taj je pri ruci i ima antenu....

Amdejac 08.04.2007. 17:44

Mislim da tu nećeš dobiti nikakvo pojačanje lemljenjem.
Eventualno promjeniti antenu, ali i to je upitno.

Srky 08.04.2007. 22:24

Jedina mogucnost koju mozes napravit je zalemit rpSMA konektor na taj Gigaset i spojit neku jacu vanjsku antenu na njega. Ono s lemljenjem tranzistora i chipova na njega zaboravi.

VARAN 09.04.2007. 08:59

Pogledaj si malo za antene, ja sam uzeo ovu od indoor 8db i zadovoljan sam.
http://www.optimum-online.hr/shop/index.php?cat_id=109&catname='Wireless%20antene'

Marko 123 10.04.2007. 13:47

Citiraj:

Autor VARAN (Post 695286)
Pogledaj si malo za antene, ja sam uzeo ovu od indoor 8db i zadovoljan sam.
http://www.optimum-online.hr/shop/index.php?cat_id=109&catname='Wireless%20antene'

i koliko ti vata ta antena.
koliko si jos dobio konekcija s njom.

Srky 10.04.2007. 16:04

Citiraj:

Autor Marko 123 (Post 696246)
i koliko ti vata ta antena.
koliko si jos dobio konekcija s njom.

Ah koje pitanje :bonker:
To je sve relativno i nemoze se tako usporedjivat, antena nista ne "vata" nego daje odredjeno pojacanje uredjaju na koji je spojena koji dalje obradjuje podatke iz zraka i bla bla, a konekcije se ne "dobijaju" (ko na lotu ili instant lutriji) nego sve ovisi o preprekama koje se nalaze izmedju 2 uredjaja koja se zele spojiti (koji imaju antene) i njihovoj udaljenosti. Uglavnom ta 8dBi mala omnica sluzi uglavnom za kucnu upotrebu gdje se koristi vlastita privatna wireless mreza a gdje ima malo vise pregradnih zidova koji ometaju prolazak signala, nesto vise od nje se ne bi trebalo ocekivati. Wireless nije šablonski postupak kao u neku ruku LAN da se moze tako podesavati, ima puno faktora koji utjecu u ometaju kvalitetan rad wlana. :kafa:

Marko 123 10.04.2007. 18:42

ok.
drugi put cu sve strucno napisat.

ajd onda ti meni reci koliko metara udaljenosti ta antena hvata signal.
300m na otvorenom 500m 1km.koliko?
ima li neka ljestvica di se to moze vidit.ne pise na svakim specifikacijama koliko metara udaljenosti hvata neka antena signal.

Amdejac 10.04.2007. 19:21

Iz iskustva znam da modificiranjem nečeš dobiti puno. U stvari premalo u odnosu uloženog novca i za***ancije.
Pošto ti je taj Siemens na USBu nemožeš mu dignuti napon.
Jedino bi dizanjem napona i stavljanjem bolje antene mogao nešto postići, ali to je dvosjekli mač jer češ dobiti veliko zagrijavanje i pitanje je da li bi elektronika to izdržala.

Imam doma Zyxela 660 i Siemens 515.
Radio sam mali test i utvrdio da Siemens može probiti dva zida od cigle, a Zyxel 660 jedva jedan zid na daljini od 20 metara.
Ovaj Siemens USB 108 je još slabiji jer radi na 5v i predviđen je za upotrebu u stanu.
Najveći domet mu je probijanje jednog zida od knaufa.

E sad sa Linksysom WRT54GL probijam 3 zida na daljini od 30 metara sa 54 Mbitnom vezom. Ali da bi to dobio u postavkama mu moram dignuti izlaznu snagu. Tako da sam mu dignuo izlaznu snagu sa 42 mW na 84 mW.
S tim se dobiva minimalno zagrijavanje, ali povečanjem snage se povečava i šum u signalu. Znači potrebno je pronaći neki optimum.
Zaboravi dB snaga signala se mjeri u mW.

Sad ti je valjda jasno da je modificiranje Siemensa USB 108 jalov posao.

petkaso 10.04.2007. 20:05

ma dečkovi....
konkretno zamjenom izlaznog tranzistora koji je jači i time šalje jači signal u antenu
antene su pasivne
ajmo malo aktivno djelovati

jačim izlaznim tranzistorom = veča snaga odašiljanja= dalja dvosmjerna komunikacija

netko probao...?

Armand 10.04.2007. 20:06

Citiraj:

Autor AMD (Post 696499)
E sad sa Linksysom WRT54GL probijam 3 zida na daljini od 30 metara sa 54 Mbitnom vezom. Ali da bi to dobio u postavkama mu moram dignuti izlaznu snagu. Tako da sam mu dignuo izlaznu snagu sa 42 mW na 84 mW.
S tim se dobiva minimalno zagrijavanje, ali povečanjem snage se povečava i šum u signalu. Znači potrebno je pronaći neki optimum.

Da bas tako. Recimo ja sam svoj stavio na 68 mW , na ovoj snazi imam Signal Strength : -58 dBm ocitanje na monitoringu AP-a . Kada mu smanjim snagu na recimo 60 mW ili povecam na 80 mW Signal Strength mi ode na 60 dBm , znaci mora se trazit kompromis. Neces sa povecanjem snage u nekim slucajevima puno profitirat

svebee 10.04.2007. 20:14

Citiraj:

Autor AMD (Post 696499)
Ovaj Siemens USB 108 je još slabiji jer radi na 5v i predviđen je za upotrebu u stanu.
Najveći domet mu je probijanje jednog zida od knaufa.

hmmmm...moj radi prek debelog (pošteno debelog) armiranog betonskog zida i ~10 metara zračne linije i radi ~90% - samo informacije radi :)

gil 10.04.2007. 20:20

Citiraj:

Autor petkaso (Post 696529)
ma dečkovi....
konkretno zamjenom izlaznog tranzistora koji je jači i time šalje jači signal u antenu
antene su pasivne
ajmo malo aktivno djelovati

jačim izlaznim tranzistorom = veča snaga odašiljanja= dalja dvosmjerna komunikacija

netko probao...?

bavio sam se modom radio uređaja ali za wlan nisam ništa čuo, eventualno kada bi znao koji je tranzistor u uređaju i da onda nađeš ekvivalentni koji ima veću izlaznu snagu ,nekad je to bilo drugačije(kvrge od tranzistora) a danas sve u smd pakiranju, moraš imati malo bolju opremu za lemljenje, ne znam da li postoji eventualno vanjsko pojačalo koje bi išlo između uređaja i antene

no svi u wlan mreži bi morali povećati snagu inače ništa od povećanja dometa, mislim da ti je to jasno

petkaso 10.04.2007. 22:30

to te ja pitam.......

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:48.