PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   kolko OC ima smisla??? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6530)

msvrtan 09.11.2003. 01:08

kolko OC ima smisla???

Evo ja i premec smo nes raspravljali na jednom threadu pa su nas pospotali i otjerali...

uglavnom ja sam htio pitati sve vas koliko po vasem misljenju oc-anje proca ima smisla?

Naime ja svog tbb 2100+ ne drzim ocanog vec neko vrijeme..razlog je vrlo jednostavan...nemam zasto...malo mi se vise grije proc..rad je isti...

osim kad kodiram ovo sto snimam s telke znam ga dignuti na 11x200 s 13x133...

a primjetio sam da je sada mnogima vaznije da im pise veliki broj u sigu i sl...te moj je bolji,jaci,veci bla bla...razlog zasto sam ja svoj sig i maknuo...

stoga osim kur*enja jel OC ima kakvog smisla? da osjetite razliku u radu naravno...

znam da je oc-anje 333 do 1,3 ghz jos mozda i imalo smisla...ali ovo sad po meni nema...

premec isprika za jedenje slova prezimena

marac 09.11.2003. 01:17

U 99% slučajeva u nas ocanje nema nikakvog smisla i razlog ocanja je samo kurčenje pred ekipom pošto se već nemogu kurčit s novim autima, šuzama od 5k kn itd....... uglavnom jadno!

Evo kolega Svrtan pifa za thread :beer:

Bl@de 09.11.2003. 01:23

Dobro ima i iznimaka npr. ja koji koristim svako malo kodiranje u divx treba mi jaci stroj tj kada bi ga drzio na 1533 Mhz po default bilo bi do 30-40% sporije nego sad a ak se izracuna to je jako puno vremena!
Ali isto se slazem da ima jako puno onih koji to rade samo da pise da imaju vise od drugoga i sl.

Evo za igranje mi je dota i da ga drzim na 2000 Mhz (166*129) Islo bi i vise ali ploca zeza sa malo vecim fsb-om. Tj. kaj hocu reci ima nas malo kojima treba OC ali ima nas i puno kaojima netreba OC!!

Piva za one koji trebaju!!:beer:

MaxiS 09.11.2003. 01:37

Dali ima smisla ? Fk0rz da ima, gejmas najnoviijeultrauberkul igre na 1600x1200 a radi graficke od prosle godine vrte se prosjecno u 70fpsa a ti oces imat taman finih 85+ u prosjeku da to uskladis s refreshom monitora pa da bude fino glatko ko maca ? Kloknes stroj .. dobijes extra performance for free .. Kodiras ko mutav divx/dvd/ i slicno ? nemas para za jaci proc a razlika u vremenu jednog filma ti je 1h .. kodiras ih 10 da dan .. eto ustede.. -rendas ko psiho u 3dsm/mayi/lightwaveu? same story
audio ... ? same story again ..
nekuzim u cemu je poanta? fk0rz da ti za ofis97 i surfanje/mail/im/ic ne znaci nista P3 800/133 ili tb 2000/200 .. uvjek je imalo smisla i uvjek ce imat smisla ..

SlavoS 09.11.2003. 01:51

naravno da ima, netko OC-a, netko ide u ribiciju, netko skuplja salvete i voli sve sto vole mladi, netko......
hobi kao i svaki drugi, nebitna(manje bitna) je isplativost, bitno je veselje, eto neki dan sam izvuko stuku od 36,75 kila , e sto sam bio sretan, jedino ekipa mi nije vjerovala, a ja bedak pustio je da se razmnozava.......

msvrtan 09.11.2003. 02:21

pa koliko cesto enkodiras divx-e? ja pitam ljude opcenito..ako tebi treba super..ali mene zanimaju misljenja ljudi koliko njima treba...

ajmo ovako ddr266 kosta oko 250kn za 256mb...a ljudi daju po 600-700 da bi digli fsb na 400 i malo vise...

sad da li 1.73GHz(13x133) na 2.2 GHz(11x200) vrijedi tih 500kn vise...pa uzmi dva modula tu je vec 1000kn...

pa vodeno...jos 1000kn...ili skupi i jaki vent...bar 300kn...

necu se uplitati u igranje igre na 1600x1200 jer tako ni u ludilu nemam namjeru igrati...ali ok..evo jedna primjena...

kodiranje divxa..pa ako nisi lokalni pirat nemam blage sto imas kodirati vise od 10h filma tjedno..npr toliko imaju ljudi koji snimaju si s telke...ako bas snimaju sve sto im padne pod prste...da bi kodirao 10 serija ili cega vec (susjedovih vjencanja) ne treba ti vise od 20h s 11x133...na 168h koliko traje tjedan to je 1/8..max usted je za trecinu ... znaci usteda na 168h je 5h...

i tako godinu dana...to je 250h ustede...da li to vrijedi 1300kn vise?

naravno rjetko ko rekodirava serije 10h tjedno jer vjerujte ni uz najbolje zelje nemas kaj toliko rekodiravati...

soda 09.11.2003. 02:53

Ma O/C u jednu ruku je kao neki hobi... "daj jos malo da vidim dokle ce, a ako promjenim ovo, dokle ce sad..." i tako te stvari, koje i ja radim.

Ali stvarno nekada ima PUNO smisla.

Pazi meni je O/C-ana graficka, proc, mem.

Puno kodiram divx-e za svoju kolekciju (imam ih stvarno puuuuno, sve legalno ako pitaju moderatori D: ), a sa tv-a skidam svaki dan prijatelje, star trek i jos ponesto sto mi se svidi.

Za capturovanje trebas sto jaci proc, da mozes capturovat u vecoj rezoluciji, da bi dobio bolji izvornik. Dakle sa ovim "3200+" mogu da sve skidam u 704x576 ful pal i to je to.

Posle kompresija u DivX... ma sto da ti pricam, idealno 10GHz :D

Graficka je ocovana, naravno zbog igara. Vjerujem da ima ljudi na ovom forumu koji se ne igraju, ali ja OBOZAVAM igre. Kad se fino ukljuci zagladjivanje, max detalji, dobra reza, a sve leti.... JOJ.

MadBoY 09.11.2003. 11:18

Meni OC ima smisla. Dosta kodiram u DivX (ST, + anime an MTV i VIVA i ponekad neki filmic :D)
Isto tako volim igrat igre a kad OC-am na 1,8Ghz i 185/185 ipak se to osjeti.

STRMX 09.11.2003. 11:18

ajd kova,veky,srky branite boje OCanja

Bl@de 09.11.2003. 13:06

Ovako da stanem na stranu OCanja, postavlja se jedno jako ocigledno i zanimljivo pitanje: Zasto vrtiti jadnog Tbreda-b 1700+ ili 1800+ ako bez ikakvih modifikacija ili posebnih hladjenja kad moze radtiti na recimo 2400 Mhz!? Mislim ono dobijem proc koji je valjda 10x skuplji od onog kojeg sam platio a ja dosao do njega for free!!
Eto to je jedan od razloga OCanja!!:beer:

BTW naravno da se isplati OCat ak komprisiras divx (nemoras zato biti pirat ni nesto sl.) zasto da cekam 5 h i nemrem nista raditi na kompu kad to mogu uredno sve obaviti u 3-3:30h i za to vrieme cak mogu neke korisno napraviti? Decki ak ste zaboravili "Vrijeme je novac"

BrunoZG 09.11.2003. 13:22

Re: kolko OC ima smisla???

Oces reci da ti je 13x133 dovoljno za direktno snimanje sa TV kartice u divX???

Ja nisam uspio dobit 25 frameova u full quality sa 140 x15

To je cak negdje limit i za snimanje u mpeg2, kolko mi se cini na rezoluciji 720x576

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
Evo ja i prmec smo nes raspravljali na jednom threadu pa su nas pospotali i otjerali...

uglavnom ja sam htio pitati sve vas koliko po vasem misljenju oc-anje proca ima smisla?

Naime ja svog tbb 2100+ ne drzim ocanog vec neko vrijeme..razlog je vrlo jednostavan...nemam zasto...malo mi se vise grije proc..rad je isti...

osim kad kodiram ovo sto snimam s telke znam ga dignuti na 11x200 s 13x133...

a primjetio sam da je sada mnogima vaznije da im pise veliki broj u sigu i sl...te moj je bolji,jaci,veci bla bla...razlog zasto sam ja svoj sig i maknuo...

stoga osim kur*enja jel OC ima kakvog smisla? da osjetite razliku u radu naravno...

znam da je oc-anje 333 do 1,3 ghz jos mozda i imalo smisla...ali ovo sad po meni nema...

msvrtan 09.11.2003. 14:55

Re: Re: kolko OC ima smisla???

Citiraj:

Originally posted by BrunoZG
Oces reci da ti je 13x133 dovoljno za direktno snimanje sa TV kartice u divX???

Ja nisam uspio dobit 25 frameova u full quality sa 140 x15

To je cak negdje limit i za snimanje u mpeg2, kolko mi se cini na rezoluciji 720x576

pa nisam to napisao nigdje..ali inace u low i high motion codece da hocu mogu s 133x13...ali koristim ipak malo vece...i da snimao sam i na full palu i na 1/4 plau i radilo je s ta dva codeca...samo sto sam imao problema sa zvukaom a i problem je bio sto je nekad ako ista stucne ode slika na sjever...

ajmo natrag na oc-anje...

pa sta ste svi tu pirati...jedino za sto branite oc je kodiranje u divx??? tako ste bez argumenata ili ?

i dalje tvrdim da onaj dio za igrice smatram kao OK jer nece tak glatko raditi...ne kazem iz svog iskustva nego tu ste rekli pa to prihvacam kao plus za oc-anje...

_GT 09.11.2003. 15:17

Citiraj:

Originally posted by SlavoS
naravno da ima, netko OC-a, netko ide u ribiciju, netko skuplja salvete i voli sve sto vole mladi, netko......
hobi kao i svaki drugi, nebitna(manje bitna) je isplativost, bitno je veselje, eto neki dan sam izvuko stuku od 36,75 kila , e sto sam bio sretan, jedino ekipa mi nije vjerovala, a ja bedak pustio je da se razmnozava.......

evo i ja sam se nasao u prve dvije aktivnosti...
a vidim da i tebi ide OC-anje i ribicija - dobro si OC-al svoju stukicu... :) kad bi se tak dali i procesori (200-400 %) gdje bi nam bio kraj... :)

kaj se tice teme, ja sam za oc-anje.
realno, malo kome je stvarno potrebno, a s druge strane, zasto ne, posebno ako je hardware pogodan za to?

pogi 09.11.2003. 16:14

Re: kolko OC ima smisla???

Citiraj:

Kako u kojim stvarima. Recimo ovo sto vidis u mome sigu je primjer prakticno beskorisnog o/c-a. Medjutim korisan o/C je npr. kod grafickih kartica. Powerstripom podesis da ti se digne takt memorije i GPUa kad startas pojedinu igru, i cim se vratis u windowse PS ti vrati frekvencije na defaultne vrijednosti.

Svojevremeno je jedan tip na forumu izjavio nesto ovako (slobodan citat prema sjecanju) ako se na varam:

"Je sve mi radi super stabilno 1700+@2458MHz samo mi je otvoren prozor u sobi (u mjesecu prosincu/sijecnju u unutrasnjoj Hrvatskoj po vjetrovitoj noci), ali imam jaknu od montona pa nema beda, UT2003 mi se vrti na 156 fps"

miato 09.11.2003. 16:22

Citiraj:

Originally posted by pogi
"Je sve mi radi super stabilno 1700+@2458MHz samo mi je otvoren prozor u sobi (u mjesecu prosincu/sijecnju u unutrasnjoj Hrvatskoj po vjetrovitoj noci), ali imam jaknu od montona pa nema beda, UT2003 mi se vrti na 156 fps"
ho ho ho :clap:
to se zove zrtvovanje za visi cilj (5fps-a vise :D )

msvrtan 09.11.2003. 16:39

Citiraj:

Originally posted by pogi
Kako u kojim stvarima. Recimo ovo sto vidis u mome sigu je primjer prakticno beskorisnog o/c-a. Medjutim korisan o/C je npr. kod grafickih kartica. Powerstripom podesis da ti se digne takt memorije i GPUa kad startas pojedinu igru, i cim se vratis u windowse PS ti vrati frekvencije na defaultne vrijednosti.

Svojevremeno je jedan tip na forumu izjavio nesto ovako (slobodan citat prema sjecanju) ako se na varam:

eh pogi ja bih rekao da prije tebi treba oc nego ti 2ghz-asima na vise...ne govorim koliko ti taj oc ima smisla ali vjerujem da yza razliku od ovih ti razliku osjetis/vidis

STRMX 09.11.2003. 16:41

Re: Re: Re: kolko OC ima smisla???

Citiraj:

Originally posted by miato
ho ho ho :clap:
to se zove zrtvovanje za visi cilj (5fps-a vise :D )

takve stvari tripim samo kad vrtim 3d mark:D

Jozha 09.11.2003. 16:44

Brijem da ima smisla. Pa još su stari kinezi govorili:"zašto nebih dobijo nešta za ništa!".
Šalu na stranu. Do prije koju godinu sam imal 15" monitor i nisam igral igrice u visokoj rezi,sad sam kupil pred dve godine 19" i skužil sam da postoji i nekaj jačeg od 800x600. Tak da mi za potjerat jednog Sturmovika sa AA điđama ipak treba nekaj jačeg. Još ak kupim P4 2.4 i dignem ga na 3.4 bez beda, zakaj nebi ti napravil?Narafski sve ima svoje granice.Nebum nikad kupil neki frižider za 1000€ niti memoriju koja ide na DDR500 u CAS 2 jer to nema smisla po meni(za par mjeseci se ovakionak pojavi memorija koja bu radila isto brzo a bit će jeftinija duplo). Ali ako od prosječne konfe moš napravit pilu odgovor se jasno nameče.
Narafski tu je i pitanje kurčenja jer svakom ide pod kljun ak se može pohvalit da je overkloko proc za blabla megaherza.

SlavoS 09.11.2003. 18:52

Citiraj:

Originally posted by _GT
evo i ja sam se nasao u prve dvije aktivnosti...
a vidim da i tebi ide OC-anje i ribicija - dobro si OC-al svoju stukicu... :) kad bi se tak dali i procesori (200-400 %) gdje bi nam bio kraj... :)

kaj se tice teme, ja sam za oc-anje.
realno, malo kome je stvarno potrebno, a s druge strane, zasto ne, posebno ako je hardware pogodan za to?

naravno, i ja sam za OC, postujem ga kao i svaki drugi hobi, i naravno kao i kod svih drugih hobija financijski faktor je manje bitan. ako se covjeku dogodi dobitak super, ugodno s korisnim :beer: .
ponekad ljudi i izgube, ali i to je sastavni dio igre....
a postoje i lovacke i ribicke (npr. moja) ali to je vec druga prica...

_GT 09.11.2003. 19:32

Citiraj:

Originally posted by SlavoS
...ako se covjeku dogodi dobitak super, ugodno s korisnim :beer: .
ponekad ljudi i izgube, ali i to je sastavni dio igre....
a postoje i lovacke i ribicke (npr. moja) ali to je vec druga prica...

da, moze se i dobiti, ali i sve izgubiti...
koliko je samo onakvih primjeraka meni zbrisalo...:D

msvrtan 09.11.2003. 19:46

ok..ali nisam pojasnio jos jedan dio koji sam cekao da malo rasprava se zahukta...

naime da bi sada OC-ao trebas otici u ibos i promjeniti dvije stavke..vau kaj si napravio neki posao od toga...

ono sto su ljudi usporedivali s hobijima bi isla ovakva varijanta

jel vama ljepse vidjeti uredjenu staru bubu ili novi ferari? po meni staru bubu koja je hebeno uredjena...jer to nisu pare nego rad...a ferrari su samo pare...

kad bi oc-anje bilo da moras lemiti pa dodavati kondice i sl to bih nazvao hobijem...kupovanje ferrarija nije hobi...

zar ne? jer oc-anje mi sada slici vise na kupovinu ferrarija s dobrom mjuzom i jakim zvucnicima..svaki bgatuncic to moze...urediti bubu bas i ne...

miato 09.11.2003. 19:52

Citiraj:

...jer oc-anje mi sada slici vise na kupovinu ferrarija s dobrom mjuzom i jakim zvucnicima..svaki bgatuncic to moze...urediti bubu bas i ne...
slazem se sa usporedbom... No ipak, ne mozes izvuc iz bube nikakvim uredjivanjem kolko moze ferari serijski :D

msvrtan 09.11.2003. 20:07

Citiraj:

Originally posted by miato
slazem se sa usporedbom... No ipak, ne mozes izvuc iz bube nikakvim uredjivanjem kolko moze ferari serijski :D
pa po meni je tvoj hobi iyrade kucista hebena stvar...tvoje kuciste je bolje od bilo kojeg serijskog u koje neko ugradi vau prozor!!i to tvoje je hobi..fakat mukotrpna ugradnja prozora je hobi..ali da ja naljepim tri naljepnice na komp i kazem da mi je case moding hobi bi me ljudi ismijali..a to je sadasnji oc..nema znanja nego malo para i to je to

Bl@de 09.11.2003. 20:57

Evo ovo je hobi. Radim sam sebi vodeno hladjenje sa peltom, cijelo vodeno sam slazem i nabavljam djelove cak i blok budem sam busil (nadam se da bu Kova pomogel) vjerojatno poslije budem i kuciste modao koje je i ovako modano jel treba sve to ubaciti u njega pa iz toga proizlazi i OC. tj sebi sam na dusu isao raditi vodenjacu pa jos ktome OC koliko ide!

msvrtan 09.11.2003. 23:14

Citiraj:

Originally posted by Blade_chaos
Evo ovo je hobi. Radim sam sebi vodeno hladjenje sa peltom, cijelo vodeno sam slazem i nabavljam djelove cak i blok budem sam busil (nadam se da bu Kova pomogel) vjerojatno poslije budem i kuciste modao koje je i ovako modano jel treba sve to ubaciti u njega pa iz toga proizlazi i OC. tj sebi sam na dusu isao raditi vodenjacu pa jos ktome OC koliko ide!
da to je hobi..

miato 09.11.2003. 23:31

Citiraj:

...tvoje kuciste je bolje od bilo kojeg serijskog u koje neko ugradi vau prozor!!i to tvoje je hobi..
vazno da kuciste sluzi svrsi :D
mislim, nikad ne mozes naci kuciste koje ce ti bolje odgovarat od onog koje sam sebi napravis prema svojim zamislima...
svatko trazi svoje veselje u necem, nekom i smrzavanje u jakni pokraj otvorenog prozora u januaru cini zadovoljstvo, samo da bi izvuko 20 bodova vise iz 3dmarka :D
ma ljudi moji, vazno je samo da se nesto radi... pa makar i busis rupe po kucistu sa 3mm borerom za bolju ventilaciju :D

CatKiller 09.11.2003. 23:54

Citiraj:

pa po meni je tvoj hobi iyrade kucista hebena stvar...tvoje kuciste je bolje od bilo kojeg serijskog u koje neko ugradi vau prozor!!i to tvoje je hobi..fakat mukotrpna ugradnja prozora je hobi..ali da ja naljepim tri naljepnice na komp i kazem da mi je case moding hobi bi me ljudi ismijali..a to je sadasnji oc..nema znanja nego malo para i to je to
Slažem se.

Nekad (kad je bio potreban) OC je bio znanost , sad odem u BIOS i za 10 sec sam dipl. OCer.

...eh di su vremena kad su se mijenjali PLLovi na pločama :)

msvrtan 10.11.2003. 00:33

Citiraj:

Originally posted by CatKiller
Slažem se.

Nekad (kad je bio potreban) OC je bio znanost , sad odem u BIOS i za 10 sec sam dipl. OCer.

...eh di su vremena kad su se mijenjali PLLovi na pločama :)

svaka cast..uspio si moje 5 stranica teksta u dve recenice reci...hvala..

pogi 10.11.2003. 07:32

Re: Re: Re: kolko OC ima smisla???

Citiraj:

eh pogi ja bih rekao da prije tebi treba oc nego ti 2ghz-asima na vise...ne govorim koliko ti taj oc ima smisla ali vjerujem da yza razliku od ovih ti razliku osjetis/vidis
Ma meni bi trebao novi proc+ploca+memorija+graficka+monitor dakle novi PC.

Znam.... prestati cu sinu kupovati pelene i od toga otplacivati kredit za PC :beer:

Paske 10.11.2003. 08:30

OC-am jer mi gušta, gušta mi jer OC-am. :beer:

Za manje para više muzike - to se sve na to svodi ( u mom slućaju :beer: )

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:11.