![]() |
ericsson HM220d adsl modem problem
Imam Ericsson HM220d ADSL modem i 3Com FastEthernet 10/100B-TX mreznu karticu.
OS je Windows98SE Mrezna kartica je instalirana OK i radi. ali nikako da rjesim taj modem i da se napokon spojim. mrezna i modem komuniciraju. u browseru upisem http://192.168.254.254 i otvara mi se sucelje za konfiguraciju modema. u uputama od t-coma pise da pokrenem "Add New Hardware" i kada me pita za drajvere odaberem folder gdje se nalaze drajveri koje su mi dali i u kojima su sve postavke. Add New Hardware ne detektira nista. kada pokusam direktno instalirati drajvere (desni klik + install na .inf fajlu) kaze nesto tipa "The device in not attached or not working properly" Postavke modema (mozda bi se tu nesto dalo srediti): Modem IP address: 192.168.254.254 Subnet mask: 255.255.255.0 Operating mode: Routed/PPPoA (postoje jos opcije:Routed/RFC1483 i Bridged/RFC1483) ADSL mode: G.Dmt (postoji jos: DTAG) VP: 0 VC: 33 Encapsulation type: VC Mux (postoji jos: LCC) Enable NAT: yes Enable DHCP server: yes Starting IP address: 192.168.254.1 Ending IP address: 192.168.254.253 DNS of your ISP: 195.29.150.3 (ja unio rucno) U winipcfg ga isto detektira. uopce nemam ideju kako ga natjerati da radi... mislim da sam ga krivo konfigurirao (ovi podaci iznad) ili mi fali neki kljucan podatak od t-coma unaprijed zahvaljujem na svim idejama... |
pa ček ak spajaš modem s mrežnom karticom kakve onda drivere instaliraš? driveri ti trebaju samo za usb.
nadalje, hoćeš li se ti spojiti samo preko brodaband konekcije ili želiš taj modem u routing načinu rada? |
mislio sam ga spojiti na switch (Allied Telesyn AT-FS708) pa onda dva kompa na switch.
al sam ga prvo htio isprobati (malo mi je sumnjiv taj model) ovako "direktno" sa jednog kompa. a onda se ici igrati sa switchom. al stvarno nista ne kuzim :( citao sam ove vase tutoriale, prtljao sa ip adresama, cak sam i instalirao RASPPPOE... cini mi se da do modema nekako ide, al da ne mogu uspostaviti adsl link. fairly se kuzim u kompove, al s ovako necime se nisam susreo help... |
Eh, opet ona prića: postavite sve na automatic i to će samo radit, malo ćorak.
Više se ne sjećam da li se gdje nudi uninstall USB drivera za taj modem u Win98. U svakom slućaju ti drajveri ti ne trebaju jer češ podesiti i spojiti modem preko mreže. Samo fizičko spajanje nije komplicirano, mrežni kabel iz modema u switch i iz svakog računala u slijedeće portove na switch - u. OK, idemo redom, postavit ćeš fiksne IP adrese na računalima i konfigurirati modem u router mode rada. Nezaboravi da kod Win98 skoro bilo koja promjena postavki vezana za mrežu zahtjeva restart kako bi nove postavke bile i aktivne. Ukoliko nemaš manual za Ericsson HM220d, eto ga. Postavi na prvom kompu ovako: IP:192.168.254.1 Subnet mask: 255.255.255.0 Gateway: 192.168.254.254 DNS: 192.168.254.254, 195.29.150.3, 195.29.150.4 na drugom ovako: IP:192.168.254.2 Subnet mask: 255.255.255.0 Gateway: 192.168.254.254 DNS: 192.168.254.254, 195.29.150.3, 195.29.150.4 Sad otvori IE i kad se bude bunio da nemože otvoriti home page, prekini ga sa stop i u URL liniju (tamo gdje inaće piše http://www.google.hr) prekucaj preko 192.168.254.254. Uđi na manual config i prati manual od 44 stranice dalje (Configuring the modem - Routed/PPPoA mode). Nastavak u slijedećem postu. |
Unesi ili izaberi slijedeće postavke:
VP:0 VC:33 Encapsulation:LLC Password handling:PAP - nisam siguran za ovu postavku, ako se nebude htio spojiti onda promjeni u CHAP Enable DHCP server - uključi Enable NAT - uključi Upri botun Next Starting IP address and Ending IP address ostavi u rangu 192.168.254.1 - 192.168.254.253 DNS of your ISP:195.29.150.3 Upri botun Next Unesi User name i Password koji si dobio Upri botun Next Dobit ćeš jednu listu sa svim podacima (pogledaj da je ADSL mode:G.Dmt) Upri botune Finish - Reboot Po manualu, posli restarta mu treba cca minuta da "izađe na režim rada". Nadam se da će ti ovo proći sve ok. Za kraj jedna napomena, uspoređujuči ovaj modem sa drugima na tržištu, za router mode rada bi pravilnije bilo podesiti ga po uputama za "Routed/RFC1483 mode" međutim u tom modu rada nevidjeh nigdje unos za User name i Pass. |
spojio sam sve i switch je odmah (auto-configuration) pronasao kompove, ali modem nije!
probao sam mijenjati kablove, pozicije na switchu ali nista... nikako da se povezu. unio sam sve podatke i probao se spojiti na modem sa kompa preko switcha, nista. kada spojim modem direktno na komp sve je ok. windowsi ga pronadju veza je bez greske. dakle, switch ga totalno ignorira |
Jel se radi o ovom switch - u:
http://www.alliedtelesyn.com/product...?pid=45&lid=11 Možeš li ga kod netkog drugog isprobati, tj. viditi da radi ok? Ukoliko ispravno radi, problem nebi trebalo biti ni vrsta mrežnog kabela (straigth ili crossower) između switcha i modema jer isti po specifikaciji ima MDI/MDIX automatiku (koja služi tome kada se priključi "krivi" tip kabela da se interno upare odgovarajuće parice kao da si promjenio tip kabela). Jedino postoji mogućnost da ta automatika ne radi dobro. Da bi to isprobao, posudi negdje crossower kabel i s njime spoji modem na switch. Računala se spajaju straigth tipom kabela na switch. |
je, to je taj.
probati cu sa cross kabelom. probati cu i staviti neki drugi modem. javim se cim isprobam par kombinacija. hvala na dosadasnjoj pomoci... *meni na switchu pise ime proizvodjaca Allied Telesyn, na stranici pise Allied Telesis :) isti logo drugo ime... vjerovatno promjena vlasnika ili branda... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:09. |