![]() |
Polarizacija HDD-a
Planiram nest napravit sa hardom,
pa me zanima jel bi hardu u radu ili bilo cemu drugome smetalo kad bi ga postavio u kuciste vertikalno? |
Citiraj:
|
nema nikakvih problema mos hard postaviti kako god oces...
|
Citiraj:
Uzivajte, Iggy |
Nije pametno diskove postavljati pod nekim kutem (čitaj - NI U LUDILU). Definitivno je najbolje ostaviti ih horizontalno.
Neki diskovi vertikalni rad bolje podnose a neki slabije. Baš kao što Iggy kaže, RTFM (pročitaj upute). |
Kako maxtori podnose vertikalu, nemam upute, a na maxtorovim stranicama ne pise nis?
Samo mi nemojte reci da maxtori ne podnose rad ni na horizontali... :D |
Citiraj:
Uglavnom loše. Mislim da je to bolje riješeno kod WD, Seagate i Hitachi. Za ove potonje nisam siguran. Rekao bi i tim redosljedom. |
Uskoro ce u retail pakiranjima diskova dolaziti i vaservaga kao nužna oprema za instalaciju :)
TnTDestrOyer ako ti treba disk koji podnosi krivine, uzmi 2.5" disk za notebook. |
nerazumijem onda zasto npr silentium kucista imaju montazu diska da stoji tj u vertikali ?
ili npr externa kucista da disk stoji na boku ? imho sumnjam da to ima utjecaja jer onda bi velika vecina ext ladica i dosta kucista bilo smece... |
Meni nije jasno zasto bi igralo ulogu ako hard stoji horizontalno ili vertikalno s obzirom na mehanicki nacin njegovog rada. Nema bas nikakve razlike.
|
Citiraj:
Neki hardovi ne mogu raditi vertikalno jer se stvara pritisak na ležajeve motora u drugom režimu. Gravitacija čini svoje, a u tako sitnom ležaju to može vremenom stvoriti problem. Ipak se te ploče vrte na 7200 o/min. |
pa može li netko konkretizirati to konačno, a ne stalno neki diskovi, neki položaji...ako netko uopće zna..jer ovo općenito govoreno je glupo..
|
Citiraj:
Bez obzira sto imao, npr. ladicu koja moze stajati nakoso i slicno, to ne znaci da svaki disk moze unutra i ici. A najmanji problem je prouciti dokumentaciju diska, ne vidim zasto je to tako problematicno. |
Citiraj:
|
Uzmite neki ventilator, stariji po mogucnosti koji je vec odavno dao svoje, sa unakazenim lezajevima, uzmite ga u ruke i slusajte razliku kad ga okrenete vertikalno i okomito, vent je pozeljo da je stariji jer je onda zvuk vise izrazen. Ista stvar se dogadja i na novijem ventaču samo sto on nije u raspadu :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:12. |