PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Polarizacija HDD-a (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=64974)

TnTDestrOyer 28.03.2007. 00:27

Polarizacija HDD-a

Planiram nest napravit sa hardom,
pa me zanima jel bi hardu u radu ili bilo cemu drugome smetalo kad bi ga postavio u kuciste vertikalno?

Old Iggy 28.03.2007. 08:38

Citiraj:

Autor TnTDestrOyer (Post 686432)
Planiram nest napravit sa hardom,
pa me zanima jel bi hardu u radu ili bilo cemu drugome smetalo kad bi ga postavio u kuciste vertikalno?

U pravilu nema nikakvih problema s takvom montazom, a takva montaza je ujedno i jako cest slucaj kod "vecih" sustava. Provjeri dokumentaciju svog diska.

Codiac 28.03.2007. 11:09

nema nikakvih problema mos hard postaviti kako god oces...

Old Iggy 28.03.2007. 12:52

Citiraj:

Autor Codiac- (Post 686604)
nema nikakvih problema mos hard postaviti kako god oces...

Pa nije bas 100% tako, neki diskovi se mogu stavljati samo u stupnjevima 0/90/180/270 u odnosu na horizontalu, a neki mogu bas kako zelis. Zato kazem da treba vidjeti u proizvodjackim uputstvima.

Uzivajte,

Iggy

RAK 28.03.2007. 14:55

Nije pametno diskove postavljati pod nekim kutem (čitaj - NI U LUDILU). Definitivno je najbolje ostaviti ih horizontalno.

Neki diskovi vertikalni rad bolje podnose a neki slabije. Baš kao što Iggy kaže, RTFM (pročitaj upute).

Matesonik 28.03.2007. 15:06

Kako maxtori podnose vertikalu, nemam upute, a na maxtorovim stranicama ne pise nis?

Samo mi nemojte reci da maxtori ne podnose rad ni na horizontali... :D

RAK 28.03.2007. 16:57

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 686810)

Samo mi nemojte reci da maxtori ne podnose rad ni na horizontali... :D

Vidiš da i sam sve znaš.

Uglavnom loše.

Mislim da je to bolje riješeno kod WD, Seagate i Hitachi. Za ove potonje nisam siguran. Rekao bi i tim redosljedom.

CatKiller 28.03.2007. 17:02

Uskoro ce u retail pakiranjima diskova dolaziti i vaservaga kao nužna oprema za instalaciju :)

TnTDestrOyer ako ti treba disk koji podnosi krivine, uzmi 2.5" disk za notebook.

Codiac 29.03.2007. 00:49

nerazumijem onda zasto npr silentium kucista imaju montazu diska da stoji tj u vertikali ?

ili npr externa kucista da disk stoji na boku ?

imho sumnjam da to ima utjecaja jer onda bi velika vecina ext ladica i dosta kucista bilo smece...

Mad_Duke 29.03.2007. 07:34

Meni nije jasno zasto bi igralo ulogu ako hard stoji horizontalno ili vertikalno s obzirom na mehanicki nacin njegovog rada. Nema bas nikakve razlike.

RAK 29.03.2007. 08:58

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 687513)
Meni nije jasno zasto bi igralo ulogu ako hard stoji horizontalno ili vertikalno s obzirom na mehanicki nacin njegovog rada. Nema bas nikakve razlike.

Baš zbog mehaničkog načina rada. Da je samo elektronika, ona ne bi bilo razlike.

Neki hardovi ne mogu raditi vertikalno jer se stvara pritisak na ležajeve motora u drugom režimu. Gravitacija čini svoje, a u tako sitnom ležaju to može vremenom stvoriti problem. Ipak se te ploče vrte na 7200 o/min.

Dngy 29.03.2007. 12:18

pa može li netko konkretizirati to konačno, a ne stalno neki diskovi, neki položaji...ako netko uopće zna..jer ovo općenito govoreno je glupo..

Old Iggy 29.03.2007. 13:22

Citiraj:

Autor Dngy (Post 687673)
pa može li netko konkretizirati to konačno, a ne stalno neki diskovi, neki položaji...ako netko uopće zna..jer ovo općenito govoreno je glupo..

Ne moze, jer je to definirano za svaki model svakog proizvodjaca, sto pise i u dokumentaciji samog diska.

Bez obzira sto imao, npr. ladicu koja moze stajati nakoso i slicno, to ne znaci da svaki disk moze unutra i ici.

A najmanji problem je prouciti dokumentaciju diska, ne vidim zasto je to tako problematicno.

Mad_Duke 29.03.2007. 17:53

Citiraj:

Autor RAK (Post 687538)
Baš zbog mehaničkog načina rada. Da je samo elektronika, ona ne bi bilo razlike.

Neki hardovi ne mogu raditi vertikalno jer se stvara pritisak na ležajeve motora u drugom režimu. Gravitacija čini svoje, a u tako sitnom ležaju to može vremenom stvoriti problem. Ipak se te ploče vrte na 7200 o/min.

Ali onda se moze reci isto tako ta ista gravitacija pomaze da se glava citaca koja lebdi iznad glave drzi u prirodnijem polozaju. I uz rok trajanja motora stvarno nebi trebalo biti pretjerane razlika, ako ima onda su mizerne!

SniperWolf 29.03.2007. 18:13

Uzmite neki ventilator, stariji po mogucnosti koji je vec odavno dao svoje, sa unakazenim lezajevima, uzmite ga u ruke i slusajte razliku kad ga okrenete vertikalno i okomito, vent je pozeljo da je stariji jer je onda zvuk vise izrazen. Ista stvar se dogadja i na novijem ventaču samo sto on nije u raspadu :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:12.