![]() |
Fax Server i sigurnost LAN-a? - molim sugestije
Ekipo, zanimaju me mišljenja ostalih o tome koliko je sigurno na serveru u LAN-u sa wondozama koji služio kao file storage server, print server, FTP server i VPN server imati instaliran i Fax Server koji radi preko PCI modema.
Zanima me što mislite o tome da li Fax Server narušava sigurnost cjelokupnog takvog servera. Fax Server radi preko modema i on poziva druge faks uređaje i odgovara na incoming pozive. Budući da to s faxiranjem nema TCP/IP protokola zanima me je li stvar sigurna što se tiče LAN-a i upada na server ili taj fax server znatno povećava rizik i otvara mogućnosti upada u LAN? Je li puno sigurnije imati fax server na zasebnom serveru? IMHO, ova opcija mi se čini malo preskupa samo za faksiranje. |
To ti je kao i ona prića o lancu, tj. cijeli lanac je jak koliko i najslabija karika.
Pretpostavljam da je u pitanju poslovno rješenje i financije za zasebno rješenje nebi trebalo biti problem. Osim toga, lakše je izbaciti iz sustava ako pokupi xy vrste zarazu. Neki prosječni uredski komp od 3.000 cca ti je preskup, a krpanje glavnog servera x sati nije?. Bilo odvojeno ili zajedničko rješenje, obavezno treba imati dobre AV i AntiWorm programe sa automatskom dnevnom aktualizacijom. |
ako na stroju imaš ftp i samba servere, softver koji otvara konekcije preko analognog modema ti je zadnja briga :)
dakle, ako je softver okej (da ne otvara nikakve portove prema van - a vjerojatno ne otvara jer za to nema nikakve potrebe), nemaš beda. napomena: korišteni izraz "portovi prema van" se odnosi na konekcije prema LAN-u i Internetu, a ne prema centrali (fax) |
Hvala ljudi.
Citiraj:
Briga mi je sada taj Fax Server jer ne poznajem dobro kakve se opasnosti kriju u takvoj njegovoj komunikaciji koja nije TCP/IP. Da li možda imate kakva praktična iskustva i/ili saznanja o tome šta tu sve vreba? Znači misliš da Fax Server (ako isključimo njegovu TCP/IP komunikaciju s netom i LAN-om) ne predstavlja povećanje rizika za integritet servera? |
Citiraj:
inače, rekao si da je file server... dakle itekako ima sambe. iako ju je microsoft odlučio od neznamkojegodine ne zvati više samba. al to je to. :) |
Horza, hvala ti!
Citiraj:
Citiraj:
|
jaooooj. krivo sam zabrijo. pišem samba a mislim "SMB" :)
|
A Server Message Block kažeš, a zoooo. Sad mi je sve jasno. Zbunio si me, nama što!:D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:28. |