![]() |
Preporuka diska?
U skoroj buducnosti cu ic u nabavku diska jerbo se jos uvijek vucem sa 40 gigabajtnim Maxtorom, zanima me sto bi bilo najbolje uzeti od 160 i 320 gigabajtnih SATA modela koji bi bili ukopcani na ASRock-icu K8Upgrade-nF3?
Nekako mi je tisina i brz rad na umu, vise tisina nego brzina. |
ako zelis tisinu u kompu moja preporuka je seagate........
http://links.hr/index.php?naziv=HDD+...kl=051.509.037 |
Citiraj:
ako tišinu onda samsung |
Bas bubne, i cuo sam da su Seagate-i bucni, eh da, ploca mi podrzava SATA I, ali ne i SATA II, hoce SATA II disk raditi bez beda kod mene?
|
U teoriji da. :) Iako je u praski znalo biti poteškoća sa radom Sata-e 2 na SATA150...ali samo na rijtkim modelima matičnih;a ti to je negdje popravljeno sa drugom revizijom drivera za chipset - uglavnom onom novijom.
E sad koju matičnu imaš i to neznam,a i da znam neznam dali bi radilo sve bez probelma;ali mislim da bi. :) A također za disk/ove dajem preporuku za Seagate 7200.10 16Mb SATA300 250GB...prvenstveno Seagate zbog brzine i vertikalnog upisa... :) Iako su i drigu diskovi ok,odnosno svi su oni tu negdje... ;) |
Kak ne znaš koju MBO ima?? Em je reko u prvom postu, em ima opciju moj komp. Svašta!
|
Ploca je ASRock K8Upgrade-nF3, napisao sam u prvom postu, a BIOS je flshan na najnoviju verziju, ma radit ce :beer:
|
mislim da nvidai chipset n bi trebao pravit gluposti, inače kod hitachija ti ja potrebno prebaciti ga u sata1 mod kod nekog drugog u kompu s hitachi feature toolom(njegova ploča mora podržavat sata2), ukoliko ga ne uspiješ prebaciti kod sebe(al to je obično problem kod VIA chipseta)
|
Citiraj:
Ja sam prvo svog samsunga spojio na nvidijin priključak na ploči pa je disk malo vidio malo nije, pa sam ga spojio na drugi sata kontroler na ploči (Silicon nešto) |
Citiraj:
rekao mi je covjek da je tih. jel normalno da on povremeno (dosta cesto) krcka? |
Baracude 7200.7 imaju tehnologiju nazvanu STIR, tj. Seek To Increase Reliability koja povremeno uzrokuje "krckanje", vjerojatno to postoji i na novijim Baracudama.
|
Citiraj:
nego, moj je 7200.10 pa me zanima sto znaci ovo 10 i koja je razlika od 7200.7 |
To je iznaka za seriju Baracude - prije je bilo Baracuda III, IV, V,... a sad je 7200.7, 7200.8, 7200.9 i posljednja 7200.10.
|
Gle, o tim Barracudama se raspravlja valjda na dnevnoj bazi ovdje, i sto puta se došlo do istog zaključka - neki primjerci su glasni, neki ne. Ja imam 2x320GB, serija 7200.10 i ti diskovi nisu glasni.
|
a ja sam opet imao 7200.9 od 160GB ATA i stalno je ispustao zvukove opce opasnosti :D vjerujem da se dosta vas jos sjeca kako to zvuci.
|
Samo da se nadodam na ispustanje zvukovlja.
Ovaj moj drekec iz siga dela ko fckng schrot mashina :bonker: |
Necu dizati novi topic pa evo tu, uglavnom, doveo sam se u pitanje sto je bolje, SATA ili PATA, mislim sa pogleda jednostavnosti koristenja. Hoce li SATA raditi u redu i u Win i u Linux-u kad ga spojim?; jel treba nesta posebno instalirat za SATA-u? Znam da je za PATA diskove sistem PnP...
|
SATA se postavi u IDE mod pa radi isto kao IDE/PATA disk.
|
Jednostvnost korištenja? Pa ono, diskovi nisu nešto složeni za koristiti - spojiš ih i spremaš podatke na njih. Jedino što ti kod SATA diskova trebaju driveri pri instalaciji Windowsa (osim ako ih nemaš slipstreamane), no teško bih to nazvao "kompliciranima". Uzmi SATA disk, budući da nove ploče dolaze s vrlo malo IDE utora, pa ćeš pri kasnijem prebacivanju diska u novi komp imati potencijalnih problema (ili ćeš morati kupiti IDE kontroler).
|
Za SATA bi trebao staviti i SATA drivere kad je u pitanju tvoj komp (znaš ono F6 kod instalacije vindoza). Na novijim pločama to nije potrebno.
|
To ovisi od ploče do ploče. Npr. na P5W DH moraš instalirati drivere (te promijeniti jednu opciju u BIOS-u):
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:50. |