![]() |
WLAN u zgradi?
imam u planu slozit wlan u zgradi od 15 katova pa me zanima koliko je gusenje otprilike po katu,zidu?ima ko iskustava?
postavia bi jedan AP npr. na 7 kat i ostala ekipa u client mode pa me zanima bili to funkcioniralo i kako antenu postavit u tom slucaju? omnicu u horizontalni polozaj? koji su trenutno najbolji APovi?WRT54G? moze neki link na recenzije APova? Hvala! |
Nece to bas tako lako ici,morao bi stavit po jedan AP na svaka 3-4 kata ako mislis imat imalo kvalitetnu vezu.Od AP-ova bi ti svakako preporucio neku linux distru kao mikrotik ili manowall.Antena ti zavisi od polozaja AP-ova ali uglavnom bi isle sektor antene
|
i meni isto smrdi da ce mi tribat 2 ili vise...
npr stavi 1. na 4. kat da pokriva od prizemlja do 7. kata i 2. na 11.kat da pokriva od 8.kata do 15. kata ili mozda 3-4 APa? :o uglavnom probat cu nabavit koji laptop,malo prosetat gori doli pa sa netstumblerom vidit koliko je gusenje(ima par wireless adsl-ovaca po zgardi pa cu mirit njihov signal...) javit cu rezultate... |
To je najveca glupost pravit WLAN u zgradi :baad:
LAN rijesenje kud je jeftinije tud je i puno bolje rijesenje. Wireless se postavlja samo bas kad se mora tj. kad nema uvijeta za LAN. Ako bas imas izrazite razloge za wireless onda koristi opremu sa MIMO tehnologijom, bolja je za "probijanje zidova" signalom... |
Citiraj:
pa je brze i sigurnije,al i wireless ima svojih prednosti... client je mobilan i lakse je dodavat nove klijente(ako nemislis povuc utp odmah za sve stanove,a nemislim) mislim razmislja san ja i o LANu i nisan ga 100% iskljucia al mi nekako izgleda da ce to zavrsit na WLANu... |
Ali ja podržavam Srky-a
Ipak, žica je žica... Nemaš tog wirelessa koji može zamijeniti žicu... Za te pare koje ćete dati za kvalitetnu mrežu u zgradi (dakle, po mojim iskustvima čak na svaki treći kat bi bilo dobro staviti AP...) možeš imati LAN da ti pamet stane... A to s proširivanje... Lako ti kasnije distribuiraš LAN preko jednog rotera na WLAN... Zaštekaš switch u roter i to je to... Ali ako imaš ikakve uvjete za LAN, peljaj, pleti, motaj žicu... :goood: |
di je ta zgrada da se ja malo prošetam s laptopom? :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:46. |