![]() |
Intel C2D memory performance
Nekima će vjerovatno ovo teško prisjesti (pogotovo ako su kupili (pre)skupu memoriju), ali ako je vjerovati ovom (respektabilnom) sajtu, ddr2 na skoro 1200Mhz daje od 4% sporije do 2% bolje performanse nego ddr2@667 sa nešto zategnutijim latencijama.
http://www.legionhardware.com/document.php?id=628&p=0 Zaključak: Citiraj:
|
800 MHz @ 4-4-4-12 - zlatna sredina, svaki jeftini Kingmax Mars bi trebao toliko potegnuti na 1.9-2.0V... kad je RAM u pitanju ja osobno sam uvijek vise volio kolicinu nego brzinu :)
|
bogme ja sam uvijek govorio radje zategnute latencije nego takt :)
tako da e4400 i 2x1gb najjeftinijeg cruciala i operem sve te silne dominatore :D:D:D |
|
stvarno smjesna razlika. tnx za info :) Odma vracam memu na 667 :D
|
To sam se i ja čudio sa Team Gropup-om, puno koristim everst u testovim i vidim da na ddr800 na 5 5 5 15 ima bolje testove nego na 960mhz sa malo labavijima!
|
Citiraj:
http://img86.imageshack.us/img86/335...4911sl6.th.jpg A opet da bih toliko zategnuo moraš imati dobru ili skupu memoriju. Ne možeš sigurno s nekim kingmaxom ići tako nisko! A sad za performanse to stoji!!Ako su navodi točni:D |
theofil fino "zategnuto" , već si se spustio do ddr1 tajminga ;) , ali opet smatram da porast performansi od 0-5% ne opravdava ulaganje u memoriju. Nekako je isplativije preusmjeriti financije u neke druge komponente ili još bolje - u količinu memorije, pa eto ko će slagati C2D konfu da mu to upadne u oko. Sad čekam Codiaca da pokaže na svom primjeru. :)
|
Citiraj:
Uvijek je bolji ići na više memorije nego na bržu. Kao što je bilo u doba DDR-a, tako DDR2 i u buduće. Jednostavno brzina ne može nadoknaditi količinu... |
Ja ljudima pričam ima već ohoho da brzina neigra ulogu kod C2Da radi memorijskog kontrolera koji nije integriran u procesoru, kao šta je slučaj u AMDa, nego se nalazi na nortbridgeu. Zbog toga kad povise brzinu FSBa na 1333mhz to će bit malo drugačije i memorija će doć više do izražaja. (bar bi trebala)
|
Citiraj:
Mogao sam uzeti 6gb kingmaxa poklonit nekom nesretniku 2 i meni ostaje 4 ali yebi ga kao sto rekoh..Volim cackati po Ramu!!:D |
Citiraj:
(samo bed je šta je i skupo to) :fiju: |
Ma nije baš tolko skupo..
Svako ima svoj hobi:D Prije su mi hobi bili bageri i kombajni,ovo je sigurno jeftiniji hobi:D:D:D:lol2: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:16. |