![]() |
Instalacija 9800 np
Ok, eto, napokon sam potratio ušteđevinu i kupio Sapphirov R9800 np. Sav sretan dođem doma, deinstaliram stare nVidija drivere, deinstaliram GeForsicu iz sistema, izgasim komp, zamjenim kartice, priključim dodatno napajanje na novu grafu i NIŠTA! Nema slike, komp se ne POST-a, na LEDici na ploči mi piše 26 (što god to značilo), izbrišem CMOS, isto s***e. Dobro, jesam li ja glup pa ne znam instalirati grafu ili što?
HELP!!! |
Otvori manual od ploča i pogledaj kaj piše za grešku pod brojem 26.Izvadi karticu i ponovo ju stavi.
|
U manualu piše reserved, WTF? A triput sam već pokušao staviti karticu i svaki put sa istim efektom. Definitivno nešto kartica radi jer kad je nema tada se inicijaliziraju hardovi i floppy, ali kad je unutra, zapne na valjda petom koraku, prije nego se bilo što vidljivo inicijalizira. Jel ima netko 8RDA+, da nije u njoj problem?
|
Možda imaš stari BIOS...
Probaj se raspitat na Epox-ovom forumu... Postavke u BIOS-u...da se prvo inicijalizira AGP grafa,koliko si joj dao memorije...napon AGP-a barem na 1.6v...itd... Stavit joj AGP na 4 ili 8x ... Ma može biti hrpa toga... I napajanje... A dobro je i pri bootu isključiti sve kaj ti ne treba/zvučnu,CD.DVD,drugi hard itd... |
Bok!
BIOS je najnoviji, AGP se prvi inicijalizira, nisam dirao postavke za AGP grid, dao sam joj 1.6 V, AGP 8x support je enabled, napajanje je 300 W AOpen (maskirani Fortron), tako da je to isključeno, svejedno sam i to isprobao, maknuo sam sve uređaje i svejedno ne radi. Sve trikove sam isprobao... Uglavnom, ne dolazim do POST-a, nemam slike, sa starom GeForsicom sve radi ko podmazano... zbilja super dojam kod prvog susreta sa ATijevom karticom... Ma nema do časnog starine, on bar ne radi sranja... |
Možda je problem u kartici , neispravan primjerak ?
Stavi u neki drugi komp pa probaj. |
eh ja cu lupiti ali znam da jaci radeoni imaju dodatni molex konektor...jesi li njega spojio?
|
Re: Instalacija 9800 np
Citiraj:
Svrtane bolje citaj! |
Re: Re: Instalacija 9800 np
Citiraj:
|
jesi ju gurnio do kraja u agp slot,možd nije dobro sjela?
|
Ok, kartica je apsolutno ISPRAVNA, sad sam se vratio sa drugog dijela grada, kod frenda radi SAVRŠENO, na matičnoj sa KT400 čipsetom. Sjela je dobro ( kad sjedne, čuje se klik osigurača na AGP slotu ). Napajanje je uredno priključeno.
Napominjem da kartica uopće ne POSTa, ali nije isti scenario kada nema kartice. |
Citiraj:
|
oh boze mili..sad sam vidio tek...ti mislis sve to ganjati na 300w napajanju?srettnnnooooo....
nf2 chipset trazi 300w kao bilo bi lijepo..ako i malo ocnes ga trebati 350w...i to su bile racunice s 9500 i slabijim karticama..a ti oces ovu na 300w...nebi brale nebi... |
Ma ne bi riječ rekao da nije u kompu matična, grafa i memorija, sve ostalo je isključeno...
|
Citiraj:
|
Ok, tko mi posudi nuklearnu elektranu za napajanje ove grafičke? :) Zezam se, budem isprobao nešto sa frendovim napajanjem kad odem kod njega, pa se javim ako to proradi. Hvala svima!
|
Problem riješen. Svi oni koji su mislili da je napajanje, nije. Problem je očito u ne baš potpunoj kompatibilnosti 8RDA+ i Radeonki, no taj dio prepuštam Pinsli da objasni, koji je natjerao ovo čudovište da proradi ( mad scientist voice : "It is alive! ALIVE! MUAHAHAHA!!!:) ).
Svijet je sada malo ljepši...:) |
Pinsla javi se. Baš me zanima što je bilo...
|
Citiraj:
Ma šalu na stranu očito je da postoji određena nekompatibilnost između 8rda+ i novijih atijevih kartica. Poneki put novo jače napajanje riješi stvar a neki put ne. A ono kaj se u biti treba napravit je malo pročačkat po bajosu i isključit obavezno fajrvajr te poštelat irq, stavit irq 10 reserved za grafu i to je otprilike to. |
Citiraj:
|
Ne znam koliko je to do EPoX-a. Prije je do nVidije, jer kod prijatelja koji ima EPoXicu sa KT400 čipsetom grafa je odmah proradila. Ne znam, možda je i stvar u kombinaciji ploča-grafa-napajanje... Ma ne znam, Pinsla je to riješio naštimavanjem BIOS-a, ali me je sad strah dana kad ne budem imao pri ruci rezervnu grafu koja radi bez štimanja, a budem morao brisati CMOS...
|
Citiraj:
|
Dođi do BIOS-a sa grafičkom koja se neće POST-ati.:rolleyes: Ovo me podsjeća kad nisam imao drivere za modem, a frend mi je rekao da ih odem na net potražit.:D :D :D
|
Citiraj:
Jebiga zato ja kupujem Nvidiju! :beer: p.s: trenutno je stvar takva da je isplativije uzeti ATi, zato ja odgađam kupnju kartice dok se situacija ne promjeni! :p |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:19. |