![]() |
Kupnja DVD pržilice
Pošto je moja LG 12x/8x/32x otišla u vječna lovišta, moram kupiti burner. Da li se isplati sada kupiti DVD pržilicu ili malo pričekati? Svidjela mi se ova LG SuperMulti DVD Drive GSA-4040B, jer podržava DVD+-R/RW, a i cijena je 1620kn u Ve-milu, podržava i DVD-RAM. Kako nisam baš ne znam puno o DVD burnerima, ne znam uopće ostale modele. Uglavnom, mora biti DVD+-R/RW, cijena do 1700kn. I još jedna stvar, koliko treba recimo za prženje DVD 4,7Gb brzinom 2x?
TNX Pozdrav |
Ako se ne varam, u HG Spotu su NEC-ove i Pioneer-ove DVD-R/RW/+R/RW przilice oko 1300kn. Osobno vise vjerujem njima nego LG-u, a DVD-RAM gotovo sigurno neces niti koristiti.
Snimanje 2x brzinom na DVD traje pola sata (minuta vise manje). |
Citiraj:
|
ili za 1600kn kupis 180gb diska i ko te pita za przenje...imas cak i wd120gb,7200rpm,8cachea za 800tinjak kn...
|
fakat u zadnje vrijeme puno o tome razmišljam. i zanimljivo: disk od 80GB se može naći za 600kn... i onda si razmislim koliko koštaju CD-i... 300kn i recimo pržilica... i onda uzmem u obzir vrijeme i trud utrošen na prženje i moju beskrajnu mržnju prema prženju CD-a... i zaključak: diskovi će se uskoro više isplatiti od CD-a. nevjerovatno. (naravno da se to ne odnosi na pirate i ine)
|
Citiraj:
samo bih ja ipak zasad uzeo dvd pržilicu. od drugih sam čuo loša iskustva sa lg cd/dvd pržilicama, ali moja je cd-rw dosad bila sasvim ok, s obzirom na jako loše napajanje. Nec mi se nekako ne sviđa, ne znam zašto, a i vidim radi probleme sa nekim medijima. Pioneer se čini najboljim, samo me brine cijena. Da nije kao i sa cd-rw, da se plaća ime. radi kome hgspot.hr, meni dolazi internal server error 500? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
a što općenito mislite o dvd-pržilicama?
je li ih ima tko? |
DVD-RAM se prvenstveno koristi za potrebe backupa, i to samo u specificnim slucajevima. Privatno koristenje DVD-RAM medija je OK ako si Panasonic fanatik, ali tada ces i imati Panasonicovu DVD-RAM/-R/RW przilicu i Panasonic DVD player.
Ova varijanta s velikim diskom umjesto snimaca (bilo CD ili DVD) je pitanje osobnog ukusa. Osobno sam probao tu varijantu, pa sam u kompu imao 240GB diskova, ali mi se ubrzo pokazalo kao sljepa ulica, jer nakon nekog vremena sam mogao pronaci stvari samo preko sercha, koji je trajao po 5-10 minuta. A sto opcenito mislim o DVD snimacima? Ovisi za sto ti treba, i dali ti zaista treba. Dobra osobina je sto vise nisu skupi, kako uredjaji, tako ni mediji. Na jedan medij mozes nasnimiti do 4.3GB podataka, pa ako imas 10 DVD-/+RW medija (35-50kn komad), to ti je 43GB podataka. |
Citiraj:
|
Citiraj:
20dvd-a je od 700 do 1000kn a 80gb disk kosta 600kn...vec tu je usteda...a nemoras kupiti i dvd przilicu od 1300kn barem... |
Citiraj:
Ja ne mislim još kupovati DVD-rw, a ako mi nešto treba snimit na DVD odem kod frenda.To mi je poput skenera, dobro ga je imat, ali malo puta mi zatreba.Onom kome DVD treba sigurno će ga kupiti, a da li čekati da padnu cijene?Ne znam.Već dolaze 8x DVD-RW, ali pitanje je kad će bit dostupni masama. |
Citiraj:
Citiraj:
10 DVD-RWa ne zauzimaju mnogo prostora na polici, a disk manje u stroju znaci manja potrosnja struje=manje opterecenje na napajanje. Drzanje podataka na disku ima jednu opasnost: kada rikne disk, podaci pa-pa. Desilo mi se to dva puta, ne zelim ponovno to prozivljavati. Jer ako rikne hard, spasavanje podataka je cca 4000kn. Da se razumijemo, pod "kad rikne hard" ne mislim na "raspad FAT tabele", vec na pravu havariju. Usput, nikoga ne nagovaram da si kupi DVD snimac, ali ako se vec razmislja o CD snimacu, a DVD snimaci su tako jeftini, treba dobro razmisliti i mozda uloziti koju kunu vise. Druga varijanta je pricekati da DVD snimaci padnu ispod 1000kn. |
ok premec to sto si rekao se slazem...
ali razmisli ovako...da imas dvd przilicu vec...i sad razmisljas sto ces kuda ces sa 80gb filmova(svojih divx baekupova),programa(legalnih afkors),igre,podaci i sl... 20 dvdrw-ova te kosta 700kn...disk 80gb oko 700kn...na disk sve to stavis za sat vremena a na dvd-e za 10sati...disk iscupas i stavis na policu...dvd-e na policu..treba ti nesto stavis disk u ladicu ili dvd u dvd..s diska opet brye skopiras... moras ovo racunati kao da ti je disk prenosni medij i ne drzati ga u kompu cijelo vrijeme..automatski si mu produzio zivotni vijek na zauvijek...jer jednom mjesecno ga piknuti na pol sata ga nece bas unistiti zar ne? problem koji se javlja je kad neko hoce nes sto ti imas...onda je rjesenje da ti posudio on svoj disk i ti mu to snimis...ili mu das dvd-e..opet mi se disk cini prakticniji... da su dvd-r ili dvd+r mediji oko 7-8kn bila bi druga prica...oni su oko 15..rw oko 35...ne drze vodu nazalost po cijeni |
ok
pošto vidim da je nec nesiguran, sony mi je preskup, čini mi se da je pioneer najbolji izbor. samo ne znam gdje ga mogu kupiti? |
Citiraj:
Ajmo ovak, msvrtan, iznio si svoje stavove, ja svoje, i ne moras me dalje uvjeravati da je tvoje rijesenje apsolutno bolje. Kada sam iznosio svoje stavove, nisam rekao da je jeftinije imati 10-20 DVDRWa i DVD snimac, od hard diska, pa mi nije jasno zasto me i dalje uvjeravas u to.:confused: |
Citiraj:
U HG Spotu ih vise nemaju na cjeniku, ali to ne nista ne znaci. A zasto bi NEC bio nesiguran? |
Citiraj:
|
moje bi pitanje bilo: koji bi podaci dulje trajali ili drugim rijecima bili sigurniji? dakle ako imam 100 filmova na DVD medijima i 100 filmova na HDD-u, i oboje stoji na polici. u realnim uvjetima (dakle temp 20-27 stupnjeva ovisno o godisnjem dobu, vlaga standard, tlak ko i inace, bla bla), zasticeni koliko mogu bit (DVD u kutiji, HDD u ladici recimo, ili u antistatic vrecici)? isto tako, kako na koji bi onda utjecala manipulacija, znaci oce mi se gledat film, ubacim DVD ili uguram ladicu harda u rupu. i tak recimo 10-15 puta mjesecno.
Dakle, svodi se na jedno: u kojem slucaju su mi podaci sigurniji, i koliko bi podaci cirka vremenski (god.) trajali i ostali neosteceni? mislim, kuzite pitanje :confused: :beer: |
Citiraj:
Mogu ti ga posudit da upropastiš par medija ako hoćeš. ;) |
Citiraj:
a disk ako ga i stavljas u komp svako malo ipak nije to neko trosenje... a koliko dugo je utjecano svime i svacime...mogli bi ti trajati 100godina ali ti nakon 3 dana disk padne na pod,nakon tri tjedna slucajno stavis magnet ne gledajuci sto radis..svasta moze biti..a za 5 godina cu ti moci reci koliko su sadasnji diskovi "sigurni" |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Može, evo ja ću se mijenjat s nekim kome DVD prža radi ispravno. Testirat ću je neko vrijeme, a u zamjenu nudim da neko testira mog NEC-a. Nema frke. Sad će ekipa iz Ve-mila kazat da je uređaj ispravan, jer sve snimi kako treba. I šta onda? Ja zaglavim s neispravnim uređajem. Mislim, mogu snimat, ali kako?
|
mnogi su pročitali recenziju u BUGu i kupili NECa... i doživili ovo kaj je rivi doživio... :gringo:
imam na poslu Pioneera A06. Prži isto kao i moj bivši A04 - izvlači najbolje iz svakog medija. Primjetio sam da mnogo medija s tiskom nema taj tisak nacentriran kako spada, pogotovo Traxdate i famozni Kvark. Zbog toga disk jako vibrira u DVD-ROMovima, a budući da je DVD 7 puta gušći od CDa, to je onda problem, jer mu te vibracije smetaju 7 puta više nego CDu! Primjetio sam također da mi je PI/PO error rate upola manji otkako sam stavio Pioneera u externu ladicu i zakačio ga na USB2.0. Kučište vibrira od hard diska i coolera i izgleda da mu to smeta dok je u kanti. Uglavnom, pronađi si medij koji mu paše i prži samo na njega. NEC je od prvog dana poznat po tome da se kolje sa različitim medijima. I probaj uzeti externu USB2.0 ili firewire ladicu. |
U Ve-milu mi zamijenili NEC-a bez riječi. 2 snimljena DVD-a za sada su u redu. Vrijeme će pokazati. Napravit ću im provjeru za par dana.
|
je li mi može netko reći cijene za RETAIL verzije dvd snimača jer na netu nalazim velike razlike!
pioneer a06 lg superdrive 4040b teac dv-w50ek plextor 708a hvala |
Citiraj:
|
i sto da na kraju uzmem
lg ili pioneer, to je zadnje ili jedno ili drugo. Vidijevci kazu da je lg superdrive jedan od najboljih, tu vidim da je pioneer dobar, samo zajebava malo sa cdr-ovima onda? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:21. |