PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Optički uređaji (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=35)
-   -   LG GSAH42N ili GSAH10N pitanje je sad.... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=61348)

Sigy 22.02.2007. 09:16

LG GSAH42N ili GSAH10N pitanje je sad....

Evo odlucih kupiti pržilicu, a pošto vec imam lg odlucio ostat vjeran: goood :
Sad se dvoumim izmedu ove dvije gore navedene prže. Jos nisam ni siguran koja ima lightscribe jel negdje pise da imaju obje negdje da ne, pa vise ni sam neznam: hitthewa Light scribe mi nije neophodan ali bio bi više-manje koristan pa....
Molio bih komentare od ljudi koje imaju te prže ili imaju bilo kakva iskustva s njima (dobra ili loša).
Mozete slobodno preporucit i neku drugu pržu jel zelim kupit sto bolju kao i vecina nas ovdje : cheers2

SRV 22.02.2007. 09:18

H42N. Mozda i najbolja prza danas.

igorba 22.02.2007. 09:27

U biti, dvije slične prže, koriste isti čipset (Renesas), samo H42 ima malo noviju reviziju. H10 se može flashati u H12 i tako dobiješ mogućnost 18x snimanja ako te to zanima, a H42 to podržava out-of-the-box. Modeli koji završavaju sa N nemaju LightScribe, za to ti treba H10L ili H42L. H42 je ipak malo bolja za snimanje na većim brzinama, vjerojatno malo prilagođenija za 18x (jer je tome i namijenjena), a ostale karakteristike su vrlo slične (eh, da, H42 podržava 10x snimanje na sve DL medije, a H10 samo na +R DL, dok je -R DL na 6x). Imam obje, obje su odlične.

p.s. H10N koju imam proizvedena u Koreji, a H42N u Indiji. Ne mora biti bitno, ali ipak bih više volio da sam dobio također korejsku...

Sigy 22.02.2007. 09:30

Hvala, ali postoji problem nisam naso nigdje kod nas za nabavit H42L samo H42N a vec kad postoji mogucnost da ima LS zast ne? Jel mozda znas di bi se nasla

igorba 22.02.2007. 09:52

Pa, tek prije jedno 5-10 dana se kod nas pojavio model H42N u Vemilu (i ja ga naravno odmah kupio...), a LS modeli obično malo kasne za običnim modelima. Ako baš ne možeš čekati, imaš u Vemilu H12L. H12 je hardverski identičan modelu H10, no ima firmware koji podržava 18x snimanje. Rekao bih da je za dlaku slabiji od H42, i to:
- manje podržanih medija za 18x snimanje (3 -R i 3 +R, naspram 5+5 kod H42)
- nešto niže brzine DL snimanja
- H42 je ubrzao za 10-tak sekundi snimanje +R medija u odnosu na sve prethodnike (4163B -> H12)

Sigy 22.02.2007. 10:08

Pa ako je za dlaku slabiji nije bed, bas mi sad i nije bitno oce bit 10 sekundi brze ili sporije prezivjet cu.
Jos cu malo razmislit pa trk po "spravicu" hvala na svemu

Router 28.02.2007. 22:23

evo da se pohvalim i zahvalim , na osnovi ovdje recenog o h42n odlucio sam dati nekih 50kn vise od akcije za pioneer i 35kn vise od aopen 1670 i uzeti Lg i zasad sam ugalvnom zadovoljan - sprzio par diskova i rade , i dosta dobro cita , uzeo sam neke diskov koji su prije znali raditi i ne raditi i lg ih procita bez beda . jedino je malo glasniji , ali nemos imat i ovce i novce :) nadam se da ce vrijeme koristenja potvrditi dobar izbor .

hash 01.03.2007. 13:20

jer glasniji dok przi ili dok cita?
i glasniji od ceg?

imam onog starog lg-a 4163 ili tako nesto i taj je jako tih.. ako ga mozes s njim usporedit bilo bi super :)

igorba 01.03.2007. 13:46

Ja sam imao 4163B, imam i H10N i H42N i ne primiejtim baš neke razlike u glasnoći (osim kod 18x snimanja koje je nešto glasnije - ali to je skoro 10.000 rpm).
Moram samo upozoriti na jednu stvar - već 4 generacije LG snimača s Renesas čipsetom koriste strategiju Z-CLV za snimanje CD-ova na brzinama većim od 16x. Kod modela H42N je LG promijenio tu strategiju (moguće i na zahtjev korisnika koji preferiraju CAV) i - fulao. Naime, snimanje CD-ova na brzinama iznad 16x daje relativno slabe rezultate (ne baš toliko slabe da CD-ovi nisu čitljivi, ali je kvaliteta snimanja CD-ova na višim brzinama za dvije klase slabija nego kod prethodnika). Ovo je vezano samo za ovaj model, ne i za ostale, i izgleda ne ovisi o korištenim medijima. Kako se radi o lošoj strategiji snimača, mislim (i nadam se) da će u slijedećim verzijama firmware-a tvrtka onemogućiti ovu strategiju i vratiti Z-CLV koja je malčice sporija ali je kod LG-ja uvijek davala odlične rezultate snimanja. DVD-e snima odlično, i u svemu drugom ovaj snimač briljira, ali ako puno snimate CD-e na većim brzinama, zaobiđite ga. Još istražujem ovaj problem, javim ako saznam što novo.

-POP- 01.03.2007. 13:50

LG 4165B & Technix SL-PG490 linijski player
Sve audio cd-ove koje sam snimio sa LG-om, osim onih u prvih mjesec dana ako se ne varam, mi ne rade na linijskom playeru. Svi stari cd-ovi, neovisno o mediju u pravilu rade bez problema. Ista stvar je i sa audio cd-ovima snimljenim na drugom računalu sa isto tim snimačem... WTF?!

igorba 01.03.2007. 13:57

Možda je stvar u kombinaciji firmware-a, medija i odabrane brzine. Ja nisam imao nikakvih problema s tim, ali s ovim najnovijim modelom skenovi izgledaju dosta loše. Nisam probao u linijskom playeru (jer ga nemam), ali kad stignem, snimit ću audio CD i probati ga u autu. Kažem, na prethodnim modelima nisam imao nikakvih problema već, dapače, izvrsnu kvalitetu snimanja. Ma, problem je kod H42 sigurno u promijenjenoj (i možda nedovoljno provjerenoj) strategiji za brzine od 24x do 48x. Svi danas stavljaju naglasak na DVD-e pa me ovakav propust i ne čudi previše...

hash 01.03.2007. 14:07

sta onda da kupim h10 ili h42 pa cd-e da snimam na 16x max ?

mislim ja snimam cd-e i dvd-e na 8x tako da mi to bas i nije problem al nije dvd za mene pa da nebude za mjesec dana, hash, hash, ne rade mi audio cdi :)

technix 01.03.2007. 15:24

Citiraj:

Autor hash (Post 661695)
sta onda da kupim h10 ili h42 pa cd-e da snimam na 16x max ?

mislim ja snimam cd-e i dvd-e na 8x tako da mi to bas i nije problem al nije dvd za mene pa da nebude za mjesec dana, hash, hash, ne rade mi audio cdi :)

a h12? uzeo sam ga nedavno, šarao sam s raznim medijima: traxdata, verbatim, tdk, hyundai, maxell.. itd. sve guta i prži, dvd na 16x bez problema. ja zadovoljan.

Router 01.03.2007. 15:32

Citiraj:

Autor hash (Post 661664)
jer glasniji dok przi ili dok cita?
i glasniji od ceg?

imam onog starog lg-a 4163 ili tako nesto i taj je jako tih.. ako ga mozes s njim usporedit bilo bi super :)

glasniji je od recimo benq 1620 ili pioneera , ali samo dok cita . kad przi nema razlike od benqa .

hash 01.03.2007. 15:51

nisam cuo ni jednog od tog, a nista, idem sad po to u ve-mil

mislim da cu uzet h42 ipak veca brojka me vuce :D
hvala svima pozdrav!

Router 01.03.2007. 15:56

i mene je povukla , a kad sam procitao ovdje o njoj , nisam puno razmisljao vise

igorba 01.03.2007. 18:36

Inače, glede ovih nekih dvojbi H10 ili H12 - to su hardverski identični modeli, razlika je samo u firmware-u gdje je kod H12 omogućena 18x brzina za pojedine medije (mislim 3 +R i 3 -R). Čak možete uzeti najslabiji model H10A (ima ograničene brzine u odnosu na H10N), pa ga flashati na H10N ili H12N, koji vam više odgovara. Naravno, s obzirom da je razlika u cijeni par kuna, ako već ima, uzmete N model, bilo koji. Stigoh maloprije kući pa ću malo istestirati snimanje CD-ova na H42.

EDIT: Evo, na brzinu sam testirao dva audio CD-a, zasad samo u Nero CD-DVD Speedu (nemam ni vremena ni živaca sjesti u auto i slušati hoće li gdje zapeti...).
Prvo medij snimljen na 16x (medij je Verbatim Pastel, Taiyo Yuden) sa H42N:

http://img02.picoodle.com/img/img02/...Cm_7ef1a82.png

http://img02.picoodle.com/img/img02/...Cm_4498eee.png

http://img03.picoodle.com/img/img03/...Cm_162aff0.png

Rezultat je dosta dobar, vidio sam i boljih, ali ono - bez zamjerke.

A sad medij snimljen na 40x (isti medij, isti snimač, samo druga brzina):

http://img01.picoodle.com/img/img01/...Cm_4631c3a.png

http://img03.picoodle.com/img/img03/...Cm_103a541.png

http://img01.picoodle.com/img/img01/...Cm_2bae9b3.png

Rezultat je sigurno najlošiji koji sam ikad imao s ovim medijima (i krivim za to lošu strategiju snimača iznad 16x). Probat ću kasnije i Data CD na 48x čisto da se uvjerim, ali kako sam dosad vidio slične rezultate od 4-5 ljudi, a u svim slučajevima su mediji snimljeni do 16x odlični, a na više od 16x loši, smatram da je u dovoljnoj mjeri dokazano kako snimač, ako ništa drugo, ima problema sa snimanjem CD-ova na višim brzinama.
Dakle, moja preporuka svim vlasnicima dotičnog snimača, da CD-ove prže na 16x.

hash 02.03.2007. 23:14

super, thanks igorba
dao bi ti repup ali mi sustav neda :top:

igorba 02.03.2007. 23:23

Nema frke. Srećom, ovo je zasad jedina zamjerka ovom snimaču što se mene tiče (iako nije sitna zamjerka). Ja osobno imam na čemu snimati CD-e, imam još jednog LG-a i BenQ-a, ali ako netko kupuje snimač koji će mu biti jedini snimač u konfi, a k tome još i često snima CD-ove, možda mu je bolje da ide na H12 ili Pioneera.

p.s. I ja sam tako jednom pokušavao dati nekome reputaciju, a ono ne da i ne da, mislio da forum za***ava, a problem bio u tome što sam koristio dijakritičke znakove (čćšžđ). Poslije kad sam skužio, bilo je :hitthewal: :D

Router 03.03.2007. 10:40

o kojem se to firmwareu radi i jer mozda ima sto novije ? ja sam malo guglao , ali nista nisam konkretno nasao .

Preko Nero br se da lijepo utisati ,stavio sam na cd-e samo 10x i vise ni ne znam da radi uopce .

Ubleha 03.03.2007. 11:23

Jos cu pobudaliti pa i to cudo kupiti i ovako imam snimaca kamaru, neki dam mi naleti skoro nov Benq 1640 nije snimio puno medija jer je bio na jednom office racunaru gdje su radili likovi kojima je to visa matematika.
Nakraju sam nabavio eksterno kuciste i ugradio ga unutra radi isto kao i ovi sto su u racunaru nema razlike a sto je najvaznije svaki je drugaci pa nema problema za medije ako jedan nece ima ko hoce.
P.S. rado bi ti igorba dao reputaciju ali nesto nece cim mogne moram dati par komada pojedincima koji su je kao i ti zasluzili.

igorba 03.03.2007. 16:24

Citiraj:

Autor Router (Post 663507)
o kojem se to firmwareu radi i jer mozda ima sto novije ? ja sam malo guglao , ali nista nisam konkretno nasao.

Preko Nero br se da lijepo utisati ,stavio sam na cd-e samo 10x i vise ni ne znam da radi uopce .

Eh, malo sam izgubljen, na koji firmware misliš? Ovaj od moje prže? Ako da, to ti je Hitachijeva verzija firmwarea RJ11. Inače je original verzija RL00 i zasad nije bilo update-a, što znači da se flashanjem na Hitchi firmware zasad ne može vratiti na LG firmware.

Citiraj:

Autor Ubleha (Post 663524)
Jos cu pobudaliti pa i to cudo kupiti i ovako imam snimaca kamaru, neki dam mi naleti skoro nov Benq 1640 nije snimio puno medija jer je bio na jednom office racunaru gdje su radili likovi kojima je to visa matematika.
Nakraju sam nabavio eksterno kuciste i ugradio ga unutra radi isto kao i ovi sto su u racunaru nema razlike a sto je najvaznije svaki je drugaci pa nema problema za medije ako jedan nece ima ko hoce.

Ah, meni su 3 komada taman... zato sam izbacio DVD-ROM. BenQ snima CD-ove, testira kvalitetu i snima poneki DVD (ako je neki medij kojeg LG ne voli, a BenQ voli), stariji LG je speedpatched pa služi za čitanje (brz i pouzdan), a novi LG služi za snimanje DVD-ova. Još da BenQ nema taj konflikt s LG snimačima pa da realnije pokazuje kvalitetu snimanja... baš bih si mogao uzeti jednog LiteOn-a ili Samsunga samo zbog skeniranja... :D

Ubleha 03.03.2007. 19:10

Kakav je PlexToos softwer sto se tice skeniranja vidim da ga mnogi strani sajtovi koriste za skeniranje.
P.S. Ludi si od mene mene ***e ploca samo 1 ide zato moram eksterno ali radi ok.:roller:

igorba 03.03.2007. 23:37

Vidiš da sam CD Freak! Ili kako me je SRV nazvao - optikaner guru :roller: :care:
Ja bih mogao 4 IDE uređaja (zapravo i imam, ali sam DVD-ROM izvadio), ali ne volim baš imati naslagana 4 komada jedan na drugi zbog "provjetravanja". Mislim, grijanje optikanera nije problem osim ako uzastopno snimam recimo 4-5 DVD-ova na visokim brzinama, ali opet... Šta misliš da ga ubodem i kupim još recimo 2 SATA... nemam doduše više slobodnih 5.25'' utora... Viđam na stranicama posvećenima optičkim pogonima ljude koji u sigu imaju po 10-12 uređaja, nešto interno, nešto eksterno, nešto u mirovanju... kako su tek oni ludi!

BTW, postavio sam neke skenove medija snimljenih s H42N u ovaj thread, a još ću neke postaviti. Nisu loši (dapače, ispadaju između vrlo dobrih i odličnih), ali me j**e što za skeniranje imam samo BenQ-a, a on ima taj bug s LG snimačima. Nikako doseći skenove sa samo stotinjak PIF-ova i 6-7 tisuća PIE-ova kakve viđam svakodnevno... :(

Ubleha 04.03.2007. 09:06

Ma i sam sam ti takav sve mi nesto zao neki uredaj koji dobro radi dati u bescjenje zato sam i nabavio elektronika za eksterne diskove pa samo kacim.
Ja sve skeniram sa plextoolsom jer sam ih dobio uz snimac nadam se da je dobar barem do sada vidim da je ok, skenirao bih i ja malo ovim Benqom ali nema ga pod vistom na nero cd-dvd speed a ima ga normalno za snimanje u samom neru.
Da se razumijemo ovo "lud" ti je bio svojevrstan kompliment i ja sam dosta iskusan sa optikom, zezam se sa njom jos od vremena mog prvog x2 hp snimaca koji je bio scsi tako da sam od tada promjenio tonu toga, stalno nesto snimam imam jako veliku kolekciju muzike i dvdova pa mi to sve treba.

igorba 05.03.2007. 00:17

Evo nešto zaista ludo! Napominjem da nije moj sken. Snimljeno s LG-H42N (Hitachi firmware RJ11) na Verbatim DVD+R medij (MCC004), i to pazite sad - brzinom 18x!!! Razina PIE grešaka je jako dobra, ali pazite - skeniranje je utvrdilo 1 (slovima: jednu) PIF grešku! :care: Nije doduše, full DVD, nedostaje 1 GB, ali svejedno je fenomenalan rezultat. Tip je postao i jedan full DVD sa samo 5 PIF grešaka. Očito mu se zalomio jako dobar primjerak (i LG-ja za snimanje i LiteOn-a za skeniranje).

http://img02.picoodle.com/img/img02/...Wm_2ec5035.png

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:40.