PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   (oprez) Seagate 7200.10 (i drugi) diskovi u HGspotu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=60592)

^SuperUnknown^ 15.02.2007. 20:06

(oprez) Seagate 7200.10 (i drugi) diskovi u HGspotu

Ne znam koliko ste upuceni u pojam tzv. refurbished diskova, pa evo za pocetak jedan link:
http://www.rubyskytech.com/custom.aspx?id=7

Vec je na forumu bilo govora o tome, ali dosta sturo:
http://forum.pcekspert.com/showthrea...ht=refurbished

Dakle radi se o "Certified Repaired HDD" primjercima pojedinih Seagate-ovih diskova, konkretno danas sam naletio na takav primjerak 7200.10 Barracude od 250GB SATAII 8MB cache. Specificnost takvih diskova je naljepnica obrubljena zelenim rubom sa natpisom "Certified Repaired HDD" i velikim slovom "R". Dakle ovako:

http://www.imagesforme.com/out.php/t...yWong21477.jpghttp://www.imagesforme.com/out.php/t...yWong21357.jpg

Takav disk slobodno vratite. Ja sam covjeku u doticnoj firmi odmah rekao da ne zelim takav disk i u servisu dobio nalog za zamjenu. Iduci disk koji sam dobio je bio normalan, novi i netaknuti disk sa normalnom naljepnicom bez ikakvih rubova. Tako da pripazite kod kupnje! :beer:

domy_os 15.02.2007. 20:29

Zanimljivo, zakvačit ćemo ovo na vrh.

Hamm 15.02.2007. 20:31

užas

hvala na upozorenju :)

i samo pitanje..dali oni smiju prodavati takvo nešto bez upozorenja?

mogli bi to prodavati kao neki second hand ali ne kao novo!

Pomo 15.02.2007. 20:31

To samo kod nas mogu prodavat pod novo. Nemam riječi.

Smartguy 15.02.2007. 20:33

ove druge dvije slike ne otvara. Ova u sredini me najviše zanima.... ovaj poklopac izgleda skroz čudno

bego2 15.02.2007. 20:33

O hvala na upozorenju. Moj ni zelen:D

RAK 15.02.2007. 20:36

Nisu samo diskovi te serije nego i drugi. Ja sam jednog kupio danas ali ne za sebe.

Ti diskovi dolaze u vidno tanjoj vrećici nego normalni. Nećete nikada pogoditi tko to dila.

HG-ŠROT

^SuperUnknown^ 15.02.2007. 20:37

@domy: thx, vjerujem da ce bit od pomoci :beer:
@Smartguy: ova druga slika nije link, Google je jako stur sa slikama, a zaboravio sam slikat disk u ducanu :(

Jos jedna interesantna sitnica: HGspotova naljepnica sa opisom artikla i bar-kodom je (slucajnost?) prelijepljena BAS preko naziva diska i preko tog natpisa "Certified Repaired HDD" ccc : nono :

EDIT:
@RAK: znam za druge serije, zato to i napisah u subjectu :) Jesi ga vracao ili?

RAK 15.02.2007. 20:39

Baš me briga. Dobio sam 5 godina garancije na to. Nek crkne (a hoće) dobiti će ga natrag.

64VT 15.02.2007. 20:43

neda mi se čitat cijeli artikl, nek mi neko kaže ukratko o čem se tu radi?' second hand, na koju foru?? i repair, kak repair

^SuperUnknown^ 15.02.2007. 20:43

Hehe, a i to kaj velis, ali donekle je stvar principa. OK da taj disk ima nesto manju cijenu, da to napomenu prije kupnje ili da dobijem bilo kakvu drugu indikaciju da je to, ipak, popravljan disk. Koliko god Seagate garantirao i gurao ruke u vatru. Nije fer ni tako zamaskirati taj natpis sa naljepnicom (ne tvrdim decidirano da je to bila namjera, ali ipak). Ako nista drugo, ljudi ce vise paziti i dobiti ono sto su platili i sto bi trebali dobiti.

patakmeister 15.02.2007. 21:09

Onda sad znam razlog zbog čega vrisnuše 3 moja nova Seagatea!!

Choob 15.02.2007. 22:16

Strasno ... : hitthewa hgshrot je fakat shrot ... :grrr:
Svidja mi se taj dio o popravku diskova (naravno barem 20% cijene dole)
kad bi bilo moguce i za ostale komponente mozda bi bilo malo vise drveca na ovom zagadjenom planetu :cool:

Inace moje 3 barice 7200.10 od 320gigi su "normalne" i fino predu vec
neko vrijeme : goood :

raf 15.02.2007. 22:35

a da netko prijavi inspektoratu? Sigurno bi bili odusevljeni.

domy_os 15.02.2007. 22:57

Prijavljeni su oni već puno puta... :D

Avaks 15.02.2007. 23:01

Inace da li su i kod drugih marki takvih diskova iste najepnice sa zelenim rubom ili je takva samo za Seagate?

Milentije 15.02.2007. 23:08

Citiraj:

Autor raf (Post 647101)
a da netko prijavi inspektoratu? Sigurno bi bili odusevljeni.

Nema svrhe prijavljivati. I kada im dodje inspekcija oni imaju dozvolu da prodaju te diskove jer ih i sam proizvodjac salje iz svojih fabrika i na njih daje regularnu garaciju. Jedino sto za sta bi im mogli zapeti je cijena koja je ista kao i kod nepopravljanih diskova.

raf 15.02.2007. 23:23

ma ima svrhe. prije ili kasnije ce im dopizditi pa ce valjda postati "fer". uff sto ovo zvuci cudno.

^SuperUnknown^ 15.02.2007. 23:29

Citiraj:

Autor Victim (Post 647142)
Inace da li su i kod drugih marki takvih diskova iste najepnice sa zelenim rubom ili je takva samo za Seagate?

Dosad sam svjedocio samo Seagate-u. Za druge ne znam, ali ne bih se cudio da imaju slicnu praksu :cool: Ma mislim, nije to nesto tako strasno, u principu nije uopce, ali ako vec donosim svoju zaradjenu lovu njima, onda smatram da za tu lovu barem imam pravo izmedju "takvog" diska i normalnog diska odabrati ovaj normalni. Te zelembache neka si slobodno ostave za one njihove uzasne slozence koje ionako uvaljuju lewserima :grrr:

undo 16.02.2007. 03:22

pa kak im nije neugodno tako nesto podvaljivati,na losem su glasu vec dosta dugo vremena zbog svakavih stvari i nedavno je bila na telki kratka reportaza o nekom liku koji je poludio na njih zbog laptopa....sad nakon ovoga ce se opet cuditi kad ih ljudi popljuju,nevjerojatno!

Uglavnom hvala na upozorenju ljudi.

Visage 16.02.2007. 20:17

Citiraj:

Autor RAK (Post 646903)
Baš me briga. Dobio sam 5 godina garancije na to. Nek crkne (a hoće) dobiti će ga natrag.

Upravo tako.

Refurbished koji prodje kroz tvornicku kontrolu, znaci pravi refurbished je gotovo sigurno, posebno kod velikih imena sigurna stvar. Druga je stvar sto je sasvim legitimno da meni kao i vecini ovdje (ako moze birati) ugodnije zvuci NOVO. Ali kroz zadnje dvije dekade i setuckanja po pokojoj 'fabrici' uvidjeo sam da i novi proizvodi mogu zapravo biti upravo to. Proizvodni ciklusi pa i oni filigramski uvjek generiraju odredjeni broj dijelova ili gotovih proizvoda koji su po determiniranim i zacrtanim specifikacijama otisli off.

Ovisno o segmentu ili hijearhiji proizovda, najvisi segmenti ce to rastaviti i zadrzati samo ono sto je prihvatljivo. No u potrosackim proizvodima ove kategorije, greska se nikad ne baca, samo ispravlja, posebno od druge polovice 90-tih.

Prijatelj koji zivi od repariranja vec mi poduze govori da zna
od ljudi dobivati "nove" koje kad pregleda, (bas iz spomenute destinacije) vidi koliko je sati. On refurbished zove doduse malo ostrijim nazivom > reparirci.

Istina, niti graficke kartice niti HDD, nikad mi ne zvuce dobro kad su refurbished. Kad jos dodamo specificnost naseg trzista i sva "postenja" u njemu, nije bas ugodno.
Prije koju godinu kad sam htio naci zadnjeg Herculesa 9800, moj haustor diler me je odbio i rekao > necu !
Pitam zasto pobogu? Prožubori on > zato sto su svi (nakon prekida proizvodnje) koji (tada) kolaju kod nas = refurbished, a ja volim spavati bez reklamacija.

No preko bare, ti proizvodi se jako dobro prodaju, pa i najveci Microwarehouse, ima prilicnu prodaju takve IT opreme. Evo i HP kod znanijeg dilera, poceo je prodavati Renewal laptope i LCD-e. Koliko vidim, nije bas da nema interesa.

Pomo 16.02.2007. 20:24

Citiraj:

Autor Visage (Post 648144)
Evo i HP kod znanijeg dilera, poceo je prodavati Renewal laptope, LCD-e. Koliko vidim, nije bas da nema interesa.

Sve je to lijepo i krasno, ali za te HP laptope i lcd-e lijepo piše da su RENEWAL i kao takvi se i prodaju, a ne mačak u hg-šrotu, a da ne spominjem činjenicu da im je cijena NIŽA.
Dakle ovo što radi hg-govno je najobičnija PREVARA kupca koji nije obaviješten (to dam glavu da nije, a te naljepnice ionako nitko ne čita) o pravom stanju stvari koju je kupio.

Visage 16.02.2007. 20:38

Citiraj:

Autor Pomo (Post 648154)
Dakle ovo što radi hg-govno je najobičnija PRAVARA kupca koji nije obaviješten (to dam glavu da nije, a te naljepnice ionako nitko ne čita) o pravom stanju stvari koju je kupio.

Pa dabome da nije u redu. Ja sam zadnja osoba koja ima razloga biti apologetik prema njima. Upravo napisah da mi covjek kaze da je i za nove primjetio da su mu refurbished kandidati. Naravno da treba napisati i naznaciti, ali najvaznije, naznakom vidno nize cijene. Samo sam dao primjere. Neke stvari danas, posebno SCSI egoztiku, uopce niti nemogu nabavati a da nije u nekom obliku refurbished.

100x sam napisao, uvjek gledajte male pouzdane haustor dilere.

1) Mali haustor diler, nema iza sebe vojsku ljudi, nema zaledje jedne firme.

2) Obicno sam transportira te diskove do sebe na mjesto prodaje. Uzima uvjek razumnu kolicinu i nikad ne drzi reda radi HDD-e kod sebe da se navlace.

3) Kad mu nosis reklamaciju, on ju sam nosi na servis =
voli imati miran i spokojan san. Nikad se nece upustati u robu koja je sumnjiva (ako pricamo o postenom dileru)
Kad doneses (samo primjera radi) svoj hardware u veliku firmu, stavis na pult i kazes da ne radi. Oni se nikad oko toga ne uzrujavaju. Haustor diler ne razmislja tako jer sam to mora obaviti. Posebno zbog toga, daleko ce biti trezveniji prema izvoru robe koji nabavlja.

Svaki grad ima barem jednog haustor dilera, pa se uvjek moze naci nesto.

Amen.

bego2 18.02.2007. 17:51

Citiraj:

Autor RAK (Post 646903)

Zayebi to ako imaš neke važne podatke za firmu ili nešto tebi važno i to ode sve u dim kak diskić rikne, onda će te bit briga.:D

piNheaD 18.02.2007. 18:00

Citiraj:

Autor RAK (Post 646897)
Nisu samo diskovi te serije nego i drugi. Ja sam jednog kupio danas ali ne za sebe.

Ti diskovi dolaze u vidno tanjoj vrećici nego normalni. Nećete nikada pogoditi tko to dila.

HG-ŠROT

Dobija san jedan takav disk za igraonicu iz HG-ŠROTA :grrr: Mater pas :grrr:
Disk je pun bad sectora Btw na njemu je bila naljepnica neke firme XXXX d.o.o : bonker2

Bran 18.02.2007. 18:37

Nije fer tak nekaj napraviti ali ako dobiješ garanciju i crkne tražiš drugi. I stvar riješena. Samo treba raditi backup i to je to.

jonyb 18.02.2007. 19:30

Citiraj:

Autor Pomo (Post 648154)
Sve je to lijepo i krasno, ali za te HP laptope i lcd-e lijepo piše da su RENEWAL i kao takvi se i prodaju, a ne mačak u hg-šrotu, a da ne spominjem činjenicu da im je cijena NIŽA.
Dakle ovo što radi hg-govno je najobičnija PREVARA kupca koji nije obaviješten (to dam glavu da nije, a te naljepnice ionako nitko ne čita) o pravom stanju stvari koju je kupio.

kak raspoznati taj HP RENEWAL laptop?

coconut 18.02.2007. 19:47

Citiraj:

Autor Bran (Post 650152)
Nije fer tak nekaj napraviti ali ako dobiješ garanciju i crkne tražiš drugi. I stvar riješena. Samo treba raditi backup i to je to.

Samo? Koji k**ac sam kupovao disk kad moram stalno raditi njegov backup. Moram kupiti još jedan 'zdravi' disk na koji ću raditi backup. Znači da sam platio 2 diska, a dobio jednog. Hvala lijepa, ali ja svoju lovu prekrvavo zarađujem da bi se za***avao s njom i bacao je u vjetar. Da ne govorim o podacima koje skupim na takvom disku. A to nisu mjuza i p0rn.

Visage 18.02.2007. 20:06

Citiraj:

Autor jonyb (Post 650206)
kak raspoznati taj HP RENEWAL laptop?

Po vizualnom i usmenom raspoznavanju same prodaje. HP to uopce ne skriva, dapace, to se i fino prodaje. Nisam jos cuo kritiku od covjeka koji je kupio LCD-e i Laptop u Gami bas iz tog programa.

Kvaka22 18.02.2007. 20:58

Citiraj:

Autor bego2 (Post 650115)
Zayebi to ako imaš neke važne podatke za firmu ili nešto tebi važno i to ode sve u dim kak diskić rikne, onda će te bit briga.:D

A tko garantira da i "NOVI" HDD nece riknut trecu dan???

Dosta se u zivotu bavim mehanikom, i mogu vam reci da su reparirane stvari POTPUNO jednake novima, ali su znatno jeftinije... Na kojekakvim vratilima se stave novi lezajevi, sve se podmaze i to i dalje radi potpuno jednako kao i nova stvar koja je za trecinu skuplja...

Hdd, kao HDD ce riknut kad mu prdne i to je uvijek bilo tako. I dalje su mehanicki, ali ne jos zadugo. Doci ce solid state diskovi i nema vise brige...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:42.