![]() |
što na kraju kupiti?
Pozdrav svima!
Evo, nekoliko puta sam prolistao postove što se tiće izbora matičnih ploča, procesora i memorije, al nigdje nisam naišao na konkretne informacije. Kupujem novo računalo, al pošto ne raspolažem sa dovoljno cash love ne mogu odmah kupiti sve komponente! Prvo sam odlučio uzeti matičnu, proc i ram a grafičku na kraju. Računalo kad složim ne mislim slijedeće 2 godine dirati osim napraviti upgrade poput memorije! Naj više igram FPS i strategije! Procesor bi bio AMD Athlon64 X2 4200+ iz famozno jeftine info game, memorija jedan keks od 1GB kingmax ddr800 valjda vemil kasnije bi dodao još 1GB Naj veći problem mi predstavlja izbor matične ploče! Naj više sam razmišljao o ovoj Gigabyte M59SLI-S5, ali cijena od 1250kn mi se čini previše, i ne znam dal ju mogućnosti te ploče opravdavaju? Dal se isplati dati tolike novce ili postoji jeftinije rješenje Neki mi preporučaju asus, drugi dfi a ja sam zapeo za gigabyte! Ili bi mi bilo naj bolje da prvo skupim lovu za sve komponente te onda krenem u kupovinu? Hvala na prijedlozima! |
Citiraj:
Osim toga, kupovat dio po dio iz mjeseca u mjesec, sa danasnjim napretkom tehnologije i padom (a ponekad i rastom) cijena, nema smisla. Pricekaj dok ti se jasno ne iskristaliziraju zelje i financijska strana ;) Sto se tice AM2 i Procesora, on definitivno ima kakvu takvu buducnost i ako gradis konfu od pocetka a nisi bas pri lovi za C2D, onda mislim da i nemas neki izbor. AM2 i vozi. Sto se tice maticne, moj savjet je DFI. Evo moja u sigu jos i dalje ceka na procesor (ne, ja nisam kupovao komponentu po komponentu :) vec jednostavno mi je uletila super prilika za maticnu. A osim toga, 2 mjesec je, ispite se moraju polagat... : goood : ) Drugi izbor maticne bi mi definitivno bio ABIT. Ne znam koliko si spreman potrosit vremena na klokanje i "ustimavanje" kompa za rad, ali ako ti se nista od toga ne da raditi, onda bih ti prije DFI-a savjetovao neku ABITicu. U asusa vise nemam povjerenja sto se AMD sustava tice... za RAM nemam pojma, to ce valjda netko iskusniji napisat svoje misljenje :) eto... poz... sutra mi je ispit :) |
Ali dfi lan party košta 1900kn!!!
Kad prikupim lovu neka padne na 1200!!! Znači naj bolje bi bilo da sve kupim odjednom! |
Kupi si ASUS M2N-E, nForce570 Ultra u LINKSU!
Ploča dođe oko 850 kuna i savršena je, tak i onak ti ne treba SLI jer SLI je neviđeni šrot! |
Citiraj:
ogranicene voltaze i bugoviti biosi (jedna je od ploca koje ja imam u vidu)... al DFI nF4 Ultra Infinity II-M2 S-AM2 DDR2 za 680kn ili Gigabyte GA-M55plus-S3G za 570kn mi se cine... povoljniji izbori, a nimalo losiji |
Sli kolko sam si računao i nije neka povoljna investicija.
Sad sam išao do frenda te mi je rekao da si uzmem intel procesor! Bemti! Bolja investicija bi bila da novce uložim u noviji čipset, bez sli opcije! |
Imam gygabite m55plusg3 ploča je odlična, ima sve što treba i više,
probao sam matičnu od 1300 kn sa čipsetom 570 i nikakve razlike nema. Nevjerovatno, ali čini mi se da bolje radi nego nego skuplja matična. U everestu su rezultati skoro isti. Moj prijateljski savjet je 570kn za gygabit m55. Ploča ima integriranu grafiku nvidia 6150 i radi solidno, NFS carbon radi sa smanjenim detaljima odlično i može ti odlično poslužiti dok ne skupiš lovu za jaču grafičku. Imam procesor am2 3500 amd i 1gb ram 667Mhz. Čuo sam od ljudi koji se bave informatikom da se ta ploča pokazala najstabilnijom i najboljom kupnjom. |
Najbolje ti je otići na C2D E6300/E4300 i P5B ili tak nešt slično u tom rangu ili još bolje da se rastegneš do Bad Axe ploče
|
vinja ti je dao dobre savjete glede ploče.
Za memu bi preporučio Kingmax 667 koji je jeftiniji od 800, a može se nafrljiti na 800 bez beda. |
Evo danas sam malo proučavao intel.
Dosta skuplja investicija od amd-a!!! Ali dali je i pametnija? kolko para tolko muzike ili je to sve postala reklamna kampanja između ova dva proizvođača? Neki su mi rekli da su novi intel c2d procesori stabilniji i bolje rade od amd-a am2 dual core! Ako gledam nešto dobro od intela trebam 3 soma kn za matičnu i proc. 1600kn matična i proc 1400 sa coolerom! Sad sam već u totalnoj nedoumici! Po tehnologiji izrade matičnih ploča nekako mi se intel ploče čine boljim jer podržavaju tzv. quad core procesore dok amd tek predstavlja tzv quad core! Pa ploče za intela predstavljaju dugoročno riješenje! Malo je to bedasto jer košta jako puno novaca a iskoristivost takvog sistema je trenutno 0%! Jer ako je to samo reklama onda je pushiona velike svote novaca za koju moram raditi kao cujzek!!! (konjek) Puno novaca a malo muzike! Oču matičnu na koju mogu staviti dobar proc i sa vremenom 4 GB rama, a nakon 2 godine da po potrebi stavim samo stavim jači proc i grafičku, pa da mogu i dalje igrati nove pucačine!!!!! Da mi trebaju samo Internet i office kupio bih laptop jer ti programi mogu raditi normalno i na socket A na 1,5Ghz i 512 rama! |
Ako si spreman za izdvojiti 3000 kn za ploču i proc, uzmi E6300/6400 i ploču Gigabyte DS4-DS3 ovisno o izboru, mislim da nema smisla uzimati neku Asusicu jer su i ovo dobre ploče, a ako nećeš baš clockati imaš jeftinijih rješenja ;)
|
Svatko mi savjetuje da uzmem intel ako imam love, al zašto da dam puno više love ako nije ništa bolji od amd-a!?
|
Kako misliš puno više love?
Npr. E4300 košta kao i taj AMD-ov 4200+ x2 procesor, dok ploča za Intela sad ima u izobilju, bilo jeftinijih bilo skupljih, tako da ti je i moj prijedlog Intel... |
pa 4200 970kn, a taj intel E4300 1330kn!
Tu mi sad nije jasno zašto tolika razlika!? Intelova neka malo iznadprosječna ploča na koja bi se dala clockati ispod 1400kn nisam našao ili nisam dobro gledao :( Ali stvarno ima veći izbor nego za am socket! |
Nisi dobro gledao...
A64 4200+ x2, am2, tray - 970kn, Info-Gama A64 4200+ x2, am2, box - 1200kn, ADM E4300, box - 1206kn, Diskont24 U vezi ploče, nema dobre ploče izpod 1400kn? Svašta, pogledaj si Gigabyte GA-965P-DS3, za 845kn u Ve-Milu, odlična ploča za te novce, a i može se jako dobro i OC-ati s njome... |
Hvala!
Ma več sam skrenuo od tolikog pregledavanja cjenika i kombiniranja! |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:20. |