![]() |
SATA ili SATAII?
neznam koju vrstu diskova podržava moja matična : roller :
gledal po matičnoj - nigde niš ne piše, na hardu također? gledal uputstva od matične - 2 primary IDE channels...vrst...nemam blage - sad bi trebal kupit hard od 320 ili 400GB i sad neznam jel SATA il SATAII hard je trenutno - WD Caviar 80GB - WDC WD800BB-00HEA0 matična je Asus P4S800 nadam se da će mi netko pomoć : roller : :beer: |
pa jel imaš SATA priključke na matičnoj, one tanke, ako imaš onda ti je svejedno jel SATA1 ili SATA2
|
|
Nemaš SATA priključak na matičnoj ,gledaj za kupit ATA diskove.
|
aha...tnx. nego mislim u skorije vrijeme kupit ASUS P5B Deluxe pa jel mi se isplati kupit sad 320GB ATA, al onda mi ova ploča ^^ ne bu podržavalo disk (jer podržava SATA) i mogu se oprostit s njim....
|
Ima i P5B ATA priključak tako da slobodno možeš uzeti
|
aha...tnx. onda uzimam Seagate 320GB ATA - pa onda se još kasnije nadogradi :)
puno hvala svima na pomoći :beer: |
Bolje se stpri malo, ako ti nije hića, dok ne kupiš novu ploču pa onda odmah uzmi i SATA disk jer (P)ATA je sve više zakinut na novim pločama... IDE kanale treba štedit za CD/DVD snimače jer oni još nisu usavršeni za SATA sučelje.
|
Potpisujem ovo što je rekao domy.
|
aha...lol :D
ha sad, imam ovaj od 80GB s tim da je 30GB windowsi i svi programi...samo 50GB za multimediju - a pošto tu ima HDTV formata filmova, full DVD-a, mnogo mp3-ca...nije "baš" dostatno...pa bi mi trebao što hitnije...ciljam kupit za ~10 000 novu "konfu" (odnosno samo proc, matičnu, grafulju i memoriju) sa C2D, P5W Deluxe, 2GB RAM, 8800GTX (dvoumim se...) pa da mi "drži" neko vrijeme makar je već ovo druga tema...svejedno treba mi sam trenutno nisam u mogućnosti nabaviti gore navedeno :( moram razmislit... :) btw. tnx. na "upozorenju" |
da li P4C800 Deluxe podržava sata-300 diskove?
na službenim stranicama ne piše |
ne podržava.
|
Podržava, ali samo ako su su SATA-150 modu. Kod Hitachija se to određuje softverski dok je kod svih ostalih preko jumpera.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Pardon, Burst speed se gubi :p |
naravno da bilo koji sata može gore, samo ga treba limitirat na sata 1... sata 2 vs. sata 1 = totalno isto uz manji burst kako je vučjak reko.
|
Citiraj:
kako ga limitiram na sata 150? gdje i kako ga uopće spojiti...evo slike matične: http://img403.imageshack.us/my.php?i...0deluxeig6.jpg da li da stari disk ostane spojen tamo gdje je i sad, ili da ga premještam negdje?? on bi isto navodno trebao biti sata, ali ja ne vidim na njemu sata konektor, disk je WD 120 GB, samo ne znam koja verzija JD, ili JB (ili koja već postoji) kad sam ga prvi put spojio i probao upaliti kopm, pojavio mi se onaj "plavi ekran smrti" : lol2 : : bonker2 sa nekakvim "fatal erorrom", onda sam u biosu omogućio IDE kontroler (ne planiram diskove stavljeti u raid polje, ako postoji mogućnost), pa su se win digli bez problema (jedino mi javlja neku poruku prije botanja, tipa, "...bios not instaled") ali mi disk ne očitava pomozite, recite što sve trebam napraviti da ovaj proradi |
Novi (SATA) disk spojiš na bilo koji SATA konektor (svaki je na posebnom kanalu pa nema veze, ali možeš na onaj s najmanjim brojem recimo - SATA 0 ili SATA 1). Stari ostaviš gdje je. U BIOS-u ti mora biti uključen SATA kontroler. Ako si uzeo Hitachija a ne prepoznaje ga, onda je vjerojatno softverski stavljen u SATA2 način rada pa ga priključi na neki komp koji podržava SATA2 i prebaci ga u SATA1 mod. Ako je neki drugi, prebaci ga jumperima u SATA1 mod (ako već nije). Što ćeš dalje raditi ovisi hoćeš li Windowse ostaviti na starom disku ili instalirati na novi...
|
Citiraj:
hitachi je... da li treba instalirati nešto za prebacivanje iz sata 2 u 1 na tom kompu? kako znam koji je od ovih konektora sata 0, a koji sata 1? (namam knjižicu od matične, a na netu baš nisu bogati skicama) |
Treba ti Hitachi Feature Tool...
http://www.hitachigst.com/hdd/suppor...tm#FeatureTool Piše ti pored konektora na matičnoj. |
Ima neki programčić, ne mogu se sjetiti kako se zove... ajmo, hitačijevci.
Pogledaj šta piše pored konektora na matičnoj, ja na ovoj slici ne mogu razaznati brojeve (ali kažem, to čak i nije bitno, ako su ti svi SATA kanali postavljeni na "enabled"). EDIT: Brz je Domy... ja htjedoh reći Hitachi Tool, dobro da nisam... |
Citiraj:
gdje bi to trebalo biti? |
Krivo si gledao, to su postavke za serijski (COM) port. Ne znam točno gdje se to nalazi na Asusu.
|
Spoji SATA disk na SATA1 konektor (ne SATA_RAID1), u BIOS-u ronađi opcije Onboard IDE Operate Mode (postavi na Enhanced Mode) i Enhanced Mode Support On (postavi na S-ATA). To ti se nalazi pod IDE Configuration u glavnom meniju. Mislim da ništa drugo ne treba podešavati.
|
Citiraj:
ovo je na njemačkom : bonker : ima li verzija ovoga na engleskom? |
Otkud na njemačkom, a ja neki dan skinuo i bio engleski? : stoopid
|
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.sendspace.com/file/b3h7sx |
Citiraj:
potvrđujem da je onaj sa prvog linka na njemačkom, nadam se da je ovaj englez ;) |
Citiraj:
ovo je ista stvar ko i prva ;( e, da, niti mi ne prikazuje novi disk u tom tool-u, u biosu ga prikazuje, a ovdje samo stari prikaže što da radiiiim? može netko tko je radio s ovim čudom opisati postupak od bootanja, pa nadalje. ja radim sljedeće...najprije sam, naravno, spržio image na CD (naravno, onaj za CD od 2,5MB), zatim restartam komp i bootam s CD-a, bacim "dir" i izlista se nekoliko fileova, od kojih je samo jedan ".exe", pokrenem njega (pošto se ostali niti ne mogu), a onda mi otvori neki program koji najprije ima 5 stranica neke licence, uputa, čega već (na njemačkom), kad sve potvrdim, onda se konačno otvori to neko čudo koje bi mi trebalo omogućiti korištenje diska, ali je opet na njemačkom i ništa ne razumijem, a tamo je prikazan samo stari disk... pomooooć |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:19. |