![]() |
Kako maknuti Linux?
Daklem ovako, iz znatizelje sam stavio SuSE na kom i igro se snjim par tjedana, no kad sam napokon skuzio da mi nije bed nauciti raditi u Linux-u shvatio sam d mi nije potreban.
Moje pitanje je - kako maknuti Linux sa kompa? Prije instalacije sam imao C: (8gb) D: (16gb) E: (16gb) onda sam instalirano SuSE na E: particiju koja mi sad iznosi nekih 5gb, dakle Linux uzima svojih 10-11gb, kako maknuti linux sa kompa bez da moram brista windowse koje trenutno koristim? |
E ovako u Windowsima formatiraš normalno E: particiju. Uzmeš instalacijski CD od Windowsa (prethodno u BIOSU staviš da ti boota sa CD-a), ubaciš i restartaš komp sbootaš ko normalnu instalaciju. Kad on završi bootanje imat češ opciju press R to repair Windows through Recovery Console, to stisneš. Prvo te pita za administracijsku lozinku (ukucaj ak imaš ak ne samo enter). Onda ti uđe u DOS-like okruženje. Tamo ukucaš fixmbr pa enter pa Y pa onda ukucaš fixboot enter Y. I to ti je to.
|
Hvala tutix ;)
Iako sam vec sredio stvar, sjetio sam se kasnije :), preko fixmbra-a sam maknuo Grub i samo sam sa PartitionMagicom obriso linux particiju i sve oke... Moze lock na temu :beer: |
Malo kasnim, al eto, nek se nađe.
Kod instalacije Suse radi backup MBR-a tak da se sa par klikova (i jednim passwordom) vrlo lako vrati na staro direktno iz YAST-a. Usput se (zapravo prvo) pobrišu sve linux particije. SUSE uninstall Kad sam Suse 10.2 64-bit micao tutixovom metodom spotrgao se master file table na NTFS-u. Srećom, (dobar) backup radi čuda. |
a ako napravimo fixmbr, kako se mogu vratit na grub ili lilo ?
|
Staviš bootabilni linux CD (obično CD br.1 u distri) i digneš linux normalno s njega, nakon toga instaliraš ponovo liluo ili grub.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:02. |