PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Članci (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Mini test hladnjaka za čipset - Coolink, Therlmalright, Noctua (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59256)

Lihto 03.02.2007. 20:36

Mini test hladnjaka za čipset - Coolink, Therlmalright, Noctua

http://www.pcekspert.com/articles/479-3.html

Kakva je ovo glupost za Thermalright HR-05 ono temperatura bez opterećenja je veća od one kad se optereti?:confused: : bonker : .

tomifish2002 03.02.2007. 20:47

neznam zašto uopće stavljati te hladnjake kad se danas može stvarno kupiti ploča s kojekakvim verzijama hladnjaka od zujalica, pasivaca do pajpova. dobro istina ja sam požalio kad sam kupio epoxicu 9npa ultra. zujala je do bola.

tor 03.02.2007. 21:27

Je, a što ako imaš zujalicu na chipsetu kao ti na Epoxu?

tomifish2002 03.02.2007. 21:44

nažalost onda još ploče sa pajpovima nisu baš bile u modi a niti je ponuda hladnjaka za čipsete bila velika. točnije bio je samo nekakav mali plavi zalman koji i nije baš nešto. a i epoxica je imala šugavo smješten chipset. neznam dal bi ikoji drugi hladnjak išao gore

tor 03.02.2007. 21:48

"Onaj mali plavi Zalman" je bio i ostao jedan od boljih. S njim sam hladio NB na ABIT NF7 i bio je odličan.
A danas i nije baš da svaka matična ima pajpe na NB. Ima ih još dosta sa zujalicama. Tipa DFI, ima super modela s zujalicama.

SilentException 03.02.2007. 22:54

hr-05 37 idle, 34 load ???
zabrinjavajuce :)

kako ste ovo testirali? zatvoreno kuciste ili samo maticna na stolu... ima velike razlike

a sto se tice pipe sistema, samo mogu reci da gotovo da samo pogoršavaju stvar.. naime mosfeti koji su povezani s coolerom na nb se obično zagriju i više od nb-a tako da heatpipe sistem radi zapravo u obrnutom smjeru od zamišljenog.. primjer.. p5w dh deluxe.. još mi na toj ploči nije jasno zašto je asus odlucio hladiti mosfete sa lijeve strane ploče a one na gornjoj strani jednostavno zanemario.. striker extreme mi se čini nešto bolji po tom pitanju..

tomifish2002 04.02.2007. 11:42

mali plavi zalman nebi baš stavio na ploču koju misliš clockati. na mnoge se ploče zbog lokacije chipseta nebi ni mogao ugraditi.
@ silentexception očito je hlađenje komponenti dobro kad većina tih ploča uredno radi na fsb 500 bez brige nije asus od jučer. osim toga kaj nas briga. imam garanciju. nek rikne.

nara 08.02.2007. 10:48

Citiraj:

Autor Lihto (Post 635571)
http://www.pcekspert.com/articles/479-3.html

Kakva je ovo glupost za Thermalright HR-05 ono temperatura bez opterećenja je veća od one kad se optereti?:confused: : bonker : .

Sorry na kasnoj reakciji - radi se naravno o tipfeleru prilikom pripreme članka, nije 37C, već 27C, praktički jednako kao kod ostalih coolera.

:(

Vuco 08.02.2007. 11:30

Nekako se meni čini da senzor za NB kod te matične nije baš neki blizu NB-a. :(

^SuperUnknown^ 08.02.2007. 11:40

Meni ovaj clanak uz najbolju volju nije nikako jasan : stoopid OK, jasno mi je za tipfeler u vezi Thermalright-a, ali da onaj mali Coolinkov plavac daje iste rezultate u loadu kao i Thermalright - to mi nikak nije jasno. I kakav je ovo dio na engleskom pri kraju? : stoopid

Citiraj:

Conclusion

Considering high temperature of all coolers while testing in low ambient temperature it is easy to see that cooling of modern chipsets is not an easy task. All coolers are completely quiet, and smaller Coolink Mainboard Silencer is definitely a best buy, thougth it didn't impress us with performance - it's bit to hot for heavy every day use, especially in poorly ventilated case. Thermalright and Noctua have better potential but their relatively high price (out opinion would be different if optional fan was part of the bunlde) and fact that they are simply to big to fit on some motherboards, are drawback for unconditional recommendation. If we have to choose, we'd prefer the Noctua because of better clip, but buyers would generally be better with some of the new motherboards which come equipped with heat pipe passive cooling.

nara 08.02.2007. 12:39

Yup, ploča nije dorasla zadatku, no što je tu je.

U čemu je problem sa engleskim tekstom?

^SuperUnknown^ 08.02.2007. 12:43

Citiraj:

Autor nara (Post 638919)
U čemu je problem sa engleskim tekstom?

Ma nije problem, nego nisam skuzio svrhu. Da li se cilja na mozebitne padobrance izvan hrvatskog govornog podrucja da uz grafove dobiju i barem zakljucak na njima razumljivom jeziku ili?

Ph03n1x 08.02.2007. 13:01

iskreno, rezultati testa su u najmanju ruku cudni...

bolje da vi to ponovite s nekom drugom plocom jer ovo stvarno ne daje gotovo nikakav uvid u performanse ovih coolera...

atha 08.02.2007. 13:13

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 638923)
Ma nije problem, nego nisam skuzio svrhu. Da li se cilja na mozebitne padobrance izvan hrvatskog govornog podrucja da uz grafove dobiju i barem zakljucak na njima razumljivom jeziku ili?

Nije to nikakva novost, vec duze vremena prakticiraju sa zakljuckom na eng. jeziku sto je svakako OK.

Mr.Ex.President 10.02.2007. 17:07

Eh, prije je bilo puno dat 150 kn za cooler od procesora, a sad trebaš toliko dat za chipset:D

Test mi je skroz nejasan, al moju ploču iz siga ne može ohladit ništa od jeftinijih stvarčića. Jedino Thermalright HR-05, a za ovog NB Cooler NC-U6 prvi put čujem iako ne sumnjam da bi on to odradio...

A ništa, ploča je još nova i ne iritira me previše ona mala zujalica, al to će se promjeniti relativno brzo, a onda mi ne gine nešto od ova 2:D

iggyone 11.02.2007. 01:54

Ako je ovaj Coolink fakat tako dobar kako ste napisali, molim vas recite mi di ste ga kupili, da odmah odem po njega u dućan, stavim ga na nF4X i usmjerim 80mm vent preko njega da zamjenim zujalicu na Albatronki!

Jer po svemu sudeći to je isplativije rješenje za stišavanje "low end" matične nego da kupujem HR-05 ili nešt slično.

Pozz!: hello2 :

@Vuco: ma i meni se čini da je ovaj senzor mjerio temp malih mosfe-a ,a ne chipseta. A znam da je kopija Zalmana, al si mislim, možda je neka fora u materijalu, odnosno pokupili su sve njihovo, a poboljšali još kaj, makar pasivac je pasivac.

Vuco 11.02.2007. 02:10

Taj plavac je čista kopija plavog zalmana koji dođe 30kn mislim...

Ali ovaj test baš i nije meritoran, jer čini se meni da ovaj senzor prati temperaturu nečeg drugog, a ne chipseta (može biti da je u blizini chipseta)...

^SuperUnknown^ 11.02.2007. 10:23

Citiraj:

Autor iggyone (Post 641586)
Ako je ovaj Coolink fakat tako dobar kako ste napisali, molim vas recite mi di ste ga kupili, da odmah odem po njega u dućan, stavim ga na nF4X i usmjerim 80mm vent preko njega da zamjenim zujalicu na Albatronki!

Isti drek, drugo pakovanje :)
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.909.012

Hamm 11.02.2007. 11:15

Citiraj:

Autor tor (Post 635655)
Tipa DFI, ima super modela s zujalicama.

pricaj mi o tome...dfi infinity nf4 zujalica...tolko đubre zuji da sam vent morao spustiti na 7V...trebao bi ga skinuti i staviti nekog pasivca i izmodati da neki vent puše po njemu ali mi se fakat neda :D

SRV 11.02.2007. 11:30

Te zujalice su totalni promasaj. Pljunes 800kn za plocu i onda moras pljunut jos 150kn za HR-05...ajd makar onda imas pasivu :p

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:17.