PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Case Modding (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=55)
-   -   Prebucno napajanje i mjenjanje ventilatora? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58579)

mentrex 27.01.2007. 04:06

Prebucno napajanje i mjenjanje ventilatora?

iman napajanje:

Power Supply FORTRON 550W, EPS, HQ, PFC, 2*12V, pa prije nego kupim novo napajanje zbog buke, kako promjeniti ventilator u njemu da bude tih? :confused:
Inace napajanje ima 80mm adda ventilator...
Posto sam novi u svemu tome, trebalo bi mi objasnit korak po korak :beer:
ps: posto mogu na net samo nocu, a radim sutra navecer necu nis moc postat do nedjelje...

yedwy 27.01.2007. 08:03

A gle nemaš tu što za objasnit puno...

Prvo ti treba kupit drugi ventilator identične velčine prethodnom i željene razine buke, pripazi i na debljinu venta mada je to rijetko problem u napajanjima...

Kad si nabavio dotičnog i imaš ga na stolu izvadi iz kompa napajanje (logično ;)) i rastavi ga, obično imaš 4 šarafa koji drže limeni poklopac na kojem je vent zašarafljen za ostatak napajanja...

Kad si ga rasklopio i otvorio prvo potraži kamo ide žica od venta...

Imaš dvije stvari koje možeš ugledati...
1. Ako imaš sreće na njenom dnu će bit najnormalniji +12V 3 pin konektor kao onaj na matičnoj ploči...
2. Ako nećeš imati sreće bit će zalemljen za tiskanu pločicu...

E sad ako je prvi sluičaj u pitanju (rijeđe) onda si gotov bez dalnjeg alata za 10ak minuta...
Jednostavno ištekaš stari vent sa tiskane pločice, odšarafiš ga sa lima, zašarafiš novi (pazi na orjentaciju venta tj kamo puše) i skolpiš napajanje i uživaš u pomlađivanju...

Druga situacija (zelemljeno je) zahtjeva malo više daveža... Prvo je tu pitanje kolko tije bitna estetika i kolko si spretan u takbim stvarima, ali morat ćeš lemit (iako je moguće i samo "zamotati" kablove i izolirati ja ti nebih to preporučio u napajanjima di zna postati jako vruće) ako nisi vičan lemljenju presjeci žice od starog venta daleko od tiskane pločice da imaš lufta i da nisi blizu potencijalno oštetljivih komponenti, a ako si vičan - onda ti nemam što ni objašnjavati što treba napravit... ;)

Nakon toga oguli krajeve i sa novog venta odreži 3 pin konektor i zelemi što treba (pazi da žice budu svaka na svom pandanu, provjeri dobro što je što na starom ventu) i dobro izoliraj s tim da bi to u napajanju s obzirom na grijanje moglo biti neugodno komplicirano ako oćeš bit 101% siguran da neće popustiti, možda će čak i pištolj za toplo ljepljenje morat urgirati jer izolirka je dosta nepouzdana stvar u takvim uvjetima...

Uglavnom kad si to rješio na svoje zadovoljstvo - opet nakon toga sastaviš napajanje i to je to...

SRV 27.01.2007. 09:32

Citiraj:

Autor mentrex (Post 629726)
iman napajanje:

Power Supply FORTRON 550W, EPS, HQ, PFC, 2*12V, pa prije nego kupim novo napajanje zbog buke, kako promjeniti ventilator u njemu da bude tih? :confused:
Sada koda iman vesmasinu pokraj kompa, inace napajanje ima 80mm adda ventilator...
ps: posto mogu na net samo nocu, a radim sutra navecer necu nis moc postat do nedjelje...

Ne bus puno dobil. Sve i da stavis drugi vent, on mora bit 80mm, a to napajanje da bi bilo adekvatno ohladjeno, mora imat brz, a time i glasan, 80mm vent.

Uostalom, gubis garanciju...

Radije prodaj to i kupi drugo napajanje. Mada je to tvoje odlicno, glasno je.

Matesonik 27.01.2007. 09:45

Pogledaj mi u sig, ja sam u svoj JNC :D strpao dva sharkoona 80mm. ovo ukljucuje busenje poklopca (sumnjam da ces naci neki s resetkom), a mozda ces drugi vent trebati zasarafiti izvana zbog visine pasivaca. Ne moras lemiti, mozes uzeti luster-kleme ko ja. IMHO je s luster-klemama prakticnije, nema zezanja s lemljenjem i spoj je lako odvojiv.

Sto se adde kao venta tice, prezadovoljan sam, imam ga na grafi, :eek: na 12v je orkan, dok na 5v i dalje solidno puse, a tih je otprilike ko zalman 7000 na 5v. Mozda je najpametnije uzeti vent s temp. regulacijom (kao vec spomenuti sharkoon system fan M) i onda strpati senzor, recimo, medju trafice.

IMHO, s tim se napajanjem itekako isplati zezati, odlicno je :)

yedwy 27.01.2007. 10:00

Da nisam se toga sjetio, naravno - može uzeti i klemu... :D

SRV 27.01.2007. 11:35

Ako ce rezat kuciste napajanja onda moze ubacit dva venta. To bi bilo OK.

Imagine 27.01.2007. 12:59

Citiraj:

Autor mentrex (Post 629726)
iman napajanje:

Sada koda iman vesmasinu pokraj kompa, inace napajanje ima 80mm adda ventilator...

Hm...
Da ti ispričam kako sam ja sebi rješio problem buke napajanja pa tko zna,možda dobiješ kakvu ideju. :)

U kompu su mi bučile i druge stvari ali napajanje uopče nije bilo nevino sa svoja 2 x 8cm venta za koje je ambalaža tvrdila da se vrte na 4500rpm.

Nisam htio čut za ulaganje u neko novo/tiše a snižavanje napona tih unutarnjih ventova nije davalo neki protok a opet je bućilo više nego što sam htio.

A pošto sam trebao više mjesta za ideje kako rješit buku procesora s jednim potezom sam sredio 2 stvari.

Napajanje sam sa standardnog mjesta preselio i zavidao na kučište. No naopako tako da je tiskana 'pločica' dolje a hladila normalno stoje jer mi je taj koncept sam po sebi bolji za odvođene viška topline od situacije kad je bilo unutra pa su hladila visila ko šišmiši a sva suvišna toplina se širila po 'pločici'.
Da bi ta toplina mogla negdje ić (ravno gore) ispilao sam rupetinu na vrhu i za 40 kn uzeo te tu fiksirao zalmana od 12 cm u sajlent modu (900 rpm/20db) jer je bilo previše očekivat da če bit dovoljno pasivno odvođenje topline.

Daleko od toga da je ljepo no razlika u buci između tog modificiranog napajanja i orginalnog je nebo i zemlja.

No vrag mi nije dao mira jer se uho brzo naviklo na tu buku pa sam htio još tiše i makao Zalmana te ispilao još veću rupu /za 80 kn kupio neki sajlent šarkon od 14cm kojeg sam smanjo s defaultnih 900rpm na nekih 550-600rpm.

no nažalost sad napajanje grije malo više nego s zalmanom a imam i dojam da se više i čuje...ili me to psiha napada : suicide

mentrex 28.01.2007. 16:53

Evo mene nazad...

Sve su dobri savjeti, al malo gledam da bi uzo neke ventilatore treban dat bar koji 50-100kn, pa aj mi dajte procjenu za kolko bih mogo probat prodat napajanje stim da ima jos 1god. garanciju?

Onda razmisljam uzet SEASONIC 380W, S12-380, Super Silent, 12cm vent., ATX2 ver 2.0 (links) , znam da nije jako ko ovo moje al mislim da mi je jos najbolje tako...

yedwy 28.01.2007. 17:23

Pa jesi ti normalan? ako imaš još garanciju na njega nosi ga na reklamaciju i neka ti ga zamjene... : nono :

mentrex 28.01.2007. 18:18

Vec jesam, ali su mi rekli da je takvo samo po sebi napajanje, procito san po netu o njemu i zbilja je glasnije, sad nije da oglusis od njega, samo nervira cuje se prejako...

Mozda san vec poco pucat al cujem ga cak i u susjednim sobama :-)
Pa bila je recenzija ovdje na forumu, i savrseno su skinuli moje napajanje tak da nema govora o nekom kvaru... Al da bar ima...

mentrex 30.01.2007. 11:20

Evo hvala svima na super savjetima, trebam se izvjezbat na no name napajanju :)
A posto san kratak na lovi, a nezelim s***at stvar pa onda kukat, stavio san na prodaju svoje napajanje http://forum.pcekspert.com/showthrea...010#post632010
Cijena je 400kn, mislim da je ok, valjda nije previse :)
Al iman neko shit napajanje pa mu ne gine rastavljanje...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:51.