Uređivač jednadžbi i grayscale
Imam problem!
Prelamao sam u InDesignu jednu knjigu iz hidraulike. Autor je dostavio tekst u Wordu, a kako u tekstu ima dosta formula i jednadžbi njih je autor slagao pomoću "uređivača jednadžbi" (MS Equation). Prvi je problem nastao kad ih je trebalo prebaciti u InDesign. Naime, InDesign je prepoznao samo tekst u Wordu, ali ne i jednadžbe koje je trebalo jednu po jednu kopirati ručno i unijeti je, po sistemu "copy paste" na određeno mjesto u tekst u InDesignu. Sve je bilo u redu sve dok nisam gotove PDF-ove za tisak dostavio u tiskaru. Cijela knjiga - knjižni blok - je u c/b tehnici, a te formule i jednadžbe bile su u RGB-u, što ja nisam mogao prepoznati dok ih frajer u tiskari nije "otkrio" pomoću separatora boja. To je naravno trebalo pretvoriti u "grayscale" (u otisnutoj knjizi ta bi mjesta bila mutna, kao da nisu "linkana") i oni u tiskari imaju poseban profesionalni program za to. No mene zanima sljedeće: 1) kako te formule i jednadžbe pisati pomoću uređivača jednadžbi da budu odmah u obliku "grayscale" (ja sam i sam pokušao na svom PC-u pisati u tom programu, ali svejedno jednadžbe ostaju u RGB-formatu); 2. ako su već tako napisane, može li ih se kako pretvoriti u već gotovu WORD dokumentu u "grayscale", ili možda kad su već unesene u INDesign; 3) postoji li kakvo rješenje kad se već napravi PDF, da se u PDF-u to radi, jer ovi u tiskari to rade, ali to i košta! Dakle kako te formule i jednadžbe rađene pomoću "uređivača jednadžbi" pretvoriti iz RGB-a u grayscale?
Hvala na pomoći
|