PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Pouzdanost trenutnih PSU? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=57974)

Jerry 21.01.2007. 09:43

Pouzdanost trenutnih PSU?

Evo malo sam gledao po netu i nasao sam jednu statistiku koja me potpuno iznenadila:

"Today, we obtained the failure rate of power supplies recorded by a major French e-commerce. These statistics include products in shops since the first April 2006.A minimum if at least 100 units have been sold. Statistics per brand are based on a minimum sample of 500 units:

Fortron: 0.7%
Hiper: 1.2%
Seasonic: 1.4%
Thermaltake: 1.6%
Tagan: 2.8%
Enermax: 3.0%
Antec: 9.5%

Fortron comes first in the list followed by Hiper and Seasonic. Thermaltake is next and is the last manufacturer to have an acceptable failure rate. Tagan, Enermax and most of all Antec are above the limit. For Antec the entire power supply range has very high failure rates: 21.6%, 18.1% and 17.3% for the Antec SmartPower 2.0 500, 350 and 400 Watts. Not a single product has a rate below 2% and the best one is the Neo HE 430 watts at 2.6%.

For Fortron, the figures are a bit more disparate from 0% for the most reliable model to 1.5% for the "least" reliable. Hiper's rates oscillate from 0.4% and 3.8%. The two models above 2% are the modular R 580 watts. For Seasonic, the leading products S12-500 and 600 are respectively at 1.8% and 0.9%.

Thermaltake's rates vary from 0% to 2.5% except for the Silent Power 680 Watts which is at 6.6%. Tagan's figures are relatively stable from 2.3% to 3.3%. Finally, Enermax' rates oscillate from 1.8 to 5.1% (Liberty EL620AWT)."

Prema ovome najskuplja napajnja su najsklonija da odu i neka mi sada netko objasni po cemu bi netko morao dati toliko love za Tagana, Enermaxa a da ne govorim da bi itko trebao i pomisliti o nabavki novog Anteca? Statisika govori da se Tagan i Enermax 4 puta cesce kvare od jednog Fortrona!!!

SRV 21.01.2007. 09:58

Jucer ili prekjucer sam ovo postao na Wolv-ovu temu o napajanjima. Anteca hebe losa SP serija, a Tagan je danas drek. Nije to ni T od nakadasnjeg Tagana...
Iznenadio me je Hiper, po ovome bi se reklo da su to vrlo pouzdana napajanja, mada bas i nisu nesto.

Jerry 21.01.2007. 10:04

Citiraj:

Autor Sky (Post 624684)
A i činjenica je da ljudi koji kupuju skuplja napajanja imaju više standarde i time više zamjerki.

Daleko od toga ali tim vise mislim da napajnja takve reputacije (cijene!) nebi smjela imati takve djecije bolesti (buka venta od 40ak kn na napajanju od 100€!). O pregaranju da i ne govorim!

Edit:
Hiper definitivno izgleda dobra lovina!

Codiac 21.01.2007. 16:11

pa necudime statistika jer vjerovatno ljudi vani kupuju vise ova skuplja napajanja nego jeftinija.

plus sta ova skuplja napajanja se u pravilu vecinom stavljaju u zesce konfe...

nino 21.01.2007. 16:34

Citiraj:

Autor Codiac- (Post 625074)
pa necudime statistika jer vjerovatno ljudi vani kupuju vise ova skuplja napajanja nego jeftinija......

Aj vec kad si napisao, ja dosta kupujem vani, evo ti primjeri : :D :D

Ja: Jel imas Tagan ili Seasonic napajanja?
trgovac(talijan): Kako molim??
---------------

Ja: Uzimam za jednu zensku nes jeftino, Asrock plocu, Semprona, 2x256 rama, daj mi neko napajanje....
trgovac (isti): Za zensku, evo bas su stigla napajanja Hiper, tako lijepo roza boje, 580w:eek: za 125€.....
Ja: Hvala, drugi put :D

Sorry za OT...

nicko 21.01.2007. 16:51

Citiraj:

Autor nino5 (Post 625103)
Aj vec kad si napisao, ja dosta kupujem vani, evo ti primjeri : :D :D

Ja: Jel imas Tagan ili Seasonic napajanja?
trgovac(talijan): Kako molim??
---------------

Ja: Uzimam za jednu zensku nes jeftino, Asrock plocu, Semprona, 2x256 rama, daj mi neko napajanje....
trgovac (isti): Za zensku, evo bas su stigla napajanja Hiper, tako lijepo roza boje, 580w:eek: za 125€.....
Ja: Hvala, drugi put :D

Sorry za OT...

Ma to ti nalijećeš na nekog gaya :D

Wolverine 21.01.2007. 16:59

Jerry to je već bilo postano ovdje
http://forum.pcekspert.com/showthrea...t=48485&page=2

no meni je iskreno najzanimljivija Jonny-eva reakcija :D

Citiraj:

I call bullshit (they are French, after all) but still an entertaining read none-the-less.
Citiraj:

Using RMA rate as a statistic is flawed for many reasons.

From my experience as an RMA/RTV person, this is why I think the numbers are B.S.:

1. The more popular items had a higher percentage of RMA's because more "noobs" would buy "Antec", for example, over "Hiper" because they've heard of Antec and not Hiper.

2. Most retailers don't test their RMA's. None test all of their RMA's. So if you have a particular unit that does a high volume, and therefore has a high volume of RMA's, there's bound to also be a higher percentage of RTV (return to vendor) because the product simply doesn't get tested.

3. Some companies are more willing to accept untested RTV's than others. For example: Biostar used to have a "just send it back" policy (until Newegg abused it, which is how they ended up with all of those open box Biostar boards a while back) and would take back almost anything for any reason and would gladly replace it with another unit. Unfortunately, this practive makes RMA unusually high.
http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=925

SRV 21.01.2007. 18:01

A tako znaci...

Maky 21.01.2007. 18:38

Citiraj:

Autor SRV (Post 624686)
Iznenadio me je Hiper, po ovome bi se reklo da su to vrlo pouzdana napajanja, mada bas i nisu nesto.

na temelju čega Hiper nije nešto? vjerovatno cijene a?

Chuby 21.01.2007. 19:17

Ne mozes uzet te podatke kao nesto jako sigurno, u jeftine konfiguracije koje nisu gladne snage se stavljaju jeftinija napajanja koja onda i nisu pod nekim opterecenjem dok se brandovi pretezno stavljaju u mrcine koje vuku struje ko Petrokemija. Ta napajanje se kupuju da bi ih se gazilo pa ak koje rikne nije bas neko cudo, treba im samo zamjerit ako povuku koju komponentu sa sobom

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:43.