![]() |
Slušalice i zdravlje ušiju
Da li slušanje glazbe na slušalicama ( ne preglasno naravno ) može oštetiti sluh?
Zanima me jer glazbu najviše slušam na slušalicama ( min. 3 sata na dan ) , ali ne primjećujem nikakav gubitak sluha (zasada) i da li to uopće može oštetiti sluh kako pišu na nekim znanstvenim i zdravstvenim istraživanjima? |
Ako se ne pretjeruje sa glasnoćom onda nema straha. Svako glasno slušanje ti oštećuje sluh
|
Opcenito samo koristenje uha, odnosno slusanje ga "trosi". Priblizi se upaljenom CRT TVu i cuti ces high pitched zujanje dok radi. To zapamti i probj za 10-15 godina napravit i najvjerojatnije ga nebus vise cuo :P
|
Moze ti se dogoditi da nakon nekog vremena budes slabije cuo.
|
Naravno da šteti i naravno da šeti više od zvučnika- jerbo zvuk ulazti direktno..,
Koliko je to loše - nemam pojma :D |
Kod izloženosti buci i općenito preglasnim zvukovima, uho takodjer u većoj mjeri taloži zaštitni sloj duboko u kanalu, stoga nakon dužeg vremena jednostavno slabije čuješ zbog začepljenosti. Talav je bio slučaj kod mene npr, glasna buka na probama, koncertima, stojiš ko zadnji panj kraj zvučnika od 10 kilowata i pijuckaš Žuju :D itd.. Odlučio sam se na ispiranje u ambulanti i preporodio se, čuo sam gusjenicu kako onaniše na 2 kilometra.
Ako želiš biti siguran, upali AVLS na playeru^^ |
Citiraj:
ja to cujem i u sobi kada starci u dnevnom boravku gledaju telku...stvarno iritantnu i kada je ja gledam taj me zvuk ubija...cujem i na "losijim" monitorima a sto se tice ostecivanja sluha..cuj...nemoj jako pojacavati i sve bu bilo ok... |
Naravno nemoj sada uzet slusalice za 20kn pa rec za nekoliko dana da slabo cujes. :D
|
Citiraj:
Citiraj:
|
da da to ti gurnu neku špricu s relativno toplom vodom i fakat ti zapići daj mlaz unutra :D i eto...cujes ko novi..samo ja znam da me boljelo fulllll..to sam jos bio klinac :D
|
Idesh :) Ak boli, IDEM :D:D Nego, jel ko probao onu metodu sfrkanog papira zapiknutog u uho i zapaljenog? Navodno moze izvuc maschobe iz uha van :)
|
pa ono za sada koristim metodu stapica za usi :D ne znam ne pali mi se nista u blizini moje glave (osim pljuga)
isto tako bi htio napomenuti da i kvaliteta zvuka koji izlazi iz slušalica zasigurno utječe na dugovječnost sluha.... |
Hmm, mene apsolutno ništa nije boljelo, samo neki ljigav feeling, ko da ti voda po mozgu šprica :D Ali bol, ma kakvi. Mislim da ću opet otić uskoro, prošlo je već 5-6 godina od tad. Nažalost, ne može se nikakvim štapićima (niti je preporučljivo) pročistit dubinski kanal^^
|
Stapici za usi nisu dobri jer njima samo gurate smolu prema unutra, a i vuna se hoce nataloziti nakon nekog vremena.
Ovo sa paljenjem tuljaca nije losa metoda i moze se pomocu nje izvuci dosta toga, ali najcesce ne sve. Nista ne boli. Najbolje je ispiranje, na taj nacin se moze najvise izvaditi, iako katkada treba dosta pokusaja (ovisno o kolicini materijala ;) ). Mene nije bolilo, opisao bih to kao dosta neobican osjecaj, prije neugodan nego bolan... Mogao bih neki tutorial napisat na ovu temu :rolleyes: :p |
Za ovo sa stapicima se slazem. Vise stete nego koristi... za pocistit vanjski dio uha jos ajde, ali gurat tranu a-a. LOL ajde napisi :D
|
Kada se idete tuširati ponesete kompresor sa sobom u kupaonu i napunite uši vodom i jednostavno kompresorom sve propušete. Sjaji se uheco kakti novo. ;)
|
ovo ispiranje uopce neboli jos ako dobijes zgodnu sestru ccccc... :)
je da sam to radio prije dosta ali pomaze . |
Koliko to ispiranje traje?
|
Citiraj:
|
Ja kako sam trenirao plivanje sam isao na to i meni je lik morao s pincetom to izvaditi. Bazeni nisu toliko zmazani, ali 6 puta tjedno po 2 sata i tako non stop, pol trening ti voda ide non stop u usi dok plivas slobodno da to nije za vjerovati :D Nakon toga sam se preporodio.
|
Daj nek' netko napiše jel' treba nekakva uputnica ili šta za tu uhopraonicu?
Vidim u ljekarnama ima onih tuljaca na paljenje ali koliko sam spretan dobit ću samo smeđe pramenove po profilu. |
Citiraj:
Ispiranje ti je bolje od tuljaca... |
Citiraj:
ali mi se sviđa ovo sa vodenim mlazom, moram probat :D |
slušalice ti štete jer su ti bubnjići konstantno pod opterećenjem, tj. titraju, što dovodi do slabljenja sluha
|
A ZATO ja nikaj ne cujem :D:D:D
il je mozda zbog kose? |
Sad već ozbiljno razmišljam da se zaletim do doma zdravlja sljedeći tjedan na brzu špricu u uho. Dok mi još Koss The Plug ne zacementiraju sluh^^
|
oko ceg se raspricaste...:D
al i ja sam sa nekih 7 god iso na ispiranje (ne kuzim zasto, al nema veze). mene nije nist bolilo sam mi se vrtilo u PM... i tako jos nekih 2h poslije |
Sad sam se baš sjetio zakaj mi je bilo bed na prvom ispiranju ušiju :D Sestra koja tamo radi je opako zgodna, pa mi je bilo mrvicu neugodno kad je u posudu koju mi je držala uz glavu ispao gadan čepić iz uha :D
|
Citiraj:
Sjećam se da sam jednom čitao kako se u nekoj tvornici jedan radnik htio malo našaliti sa svojim kolegom pa mu je u pakšu nabio crijevo kompresora i malo ga "ispuhao"... Čovjeku je puklo debelo crijevo : nono : |
Citiraj:
I ja sam imo dugu kosu i otkad sam se ošišo neki dan puno boje čujem i vidim,a i puno bolje pamtim: goood : |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:19. |