PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Koji OS za Pentium MMX? :D (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=56613)

Swarm dude 08.01.2007. 14:56

Koji OS za Pentium MMX? :D

Kao što naslov govori traži se OS za Pentium MMX 166 MHz :D
Može biti Linux ili Windows, po mogućnosti što novijeg datuma (pretpostavljam da bi 98-ica mogla ići na to, ali mi je to možda mrvicu prestaro).
Cilj te konfe je jednostavan, sviranje mp3-ica (pretpostavljam da može, ima MMX set instrukcija?) i eventualno igranje prastarih igara.

Konfa će biti manje-više ovakva:
Pentium MMX 166 MHz
matična sa VIA Apollo VP1 chipsetom (tj. VX Pro chipset)
128 Mb SDRAM-a
40 ili 80 Gb E-IDE hard
S3 Trio 64V+ PCI grafa
neka noname 16 bitna PCI zvučna...
USB PCI kontroler
neki optikaner (DVD, combo uređaj, svejedno)

Razlog: nostalgija :D

BTW i još jedno pitanje...Hoće li moći AT napajanje snage 9A na 12V railu moći pogoniti sve to?
Za ostale railove ne znam, ali mislim da je napajanju max. snaga 180W.

h3lld 08.01.2007. 15:07

98 je ono zadnja rijec tehnologije za to iako je to po meni isto nategnuto, za tako sta bi 95-ica dusu dala ...

Crash009 08.01.2007. 15:08

to je i mene mucilo, evo kako sam ja rijesio to :

imao sam sličan proc, nemam pojma koji tocno model al znam da sam ga preko jumpera overclockao na 200mhz, imao sam 64mb rama i 8.4gb WD Caviar

Skinuo sam s neta DSL (damn small linux)http://www.damnsmalllinux.org/
i njega stavio na USB Stick od 64mb, da se sustav brže podigne, na hddu je bila mjuza i ništa više, za tu svrhu je služio savršeno, sustav je bio brz i imao sam osječaj da radim na 5-6 puta jačem stroju.

Kasnije sam ubacio staru ali jos uvjek dobru Creative ISA zvučnu i spojio X230 na to, sve se to nalazilo u jednom mini AT kučištu sa nekim divljim AT napajanjem.

Sve je bilo pasivno hlađeno osim napajanja u koji sam ubacio Glacialtech silent vent na 5v

što se tiče napajanja pogonit ce bez problema tu konfu

coconut 08.01.2007. 15:10

98SE će ti raditi sasvim solidno na tome. Jest da je star, ali svaki hardver i dan-danas dolazi i s driverima za 98, a to znači da ga neki još uvijek koriste.

Swarm dude 08.01.2007. 15:14

Thx ljudi, iskreno nisam ni očekivao tako brze odgovore :D

Probat ću sa DSL-om, thx Crash.
Možeš li preporučiti neki solidan Linux glazbeni player?

Eh da, ako ne bude drivera za sav potreban hardver, probat ću onda sa 98SE.

Bubba 08.01.2007. 15:19

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 613095)
Kao što naslov govori traži se OS za Pentium MMX 166 MHz :D
Može biti Linux ili Windows, po mogućnosti što novijeg datuma (pretpostavljam da bi 98-ica mogla ići na to, ali mi je to možda mrvicu prestaro).
Cilj te konfe je jednostavan, sviranje mp3-ica (pretpostavljam da može, ima MMX set instrukcija?) i eventualno igranje prastarih igara.

Ja bih isao na OS/2, Warp 4, recimo, no opet, to sam samo ja. Svirat MP3-ce dabome da moze, to moze i malo istreniranijana 50MHz< DX 486ica, a za (pra)stare igre je dusu dao. Mozes cak kombinirati i DOS (Dr. Dos, Caldera DOS) te neki GUI (Seal, recimo). Win 98, OTOH, bi radio savrseno zadovoljavajuce na P166 MMX.

Citiraj:

Konfa će biti manje-više ovakva:
...
[b]matična sa VIA Apollo VP1 chipsetom (tj. VX Pro chipset)
PcChips? :(

Citiraj:

128 Mb SDRAM-a
Kolko imas L2 cachea na toj ploci (pazi da nije fake, iako su se takvi cesce znali naci po 486icama, no ipak...)? Racunaj da VIA VP ima (izmedju ostalih) i 10 bitni (all dirty) tag, pa ti treba najmanje 256KB za write-back cacheiranje tolike kolicine RAM-a.

Citiraj:

40 ili 80 Gb E-IDE hard
Ne bih se kladio da ce ti ovo raditi out of the box, pa pripazi i na to. Uostalom, sto ce ti toliki disk? Jesi razmisljao o nekom ATA to CF adapteru i memorijskoj kartici? Tiho, malo, ne trosi...

Citiraj:

BTW i još jedno pitanje...Hoće li moći AT napajanje marke Star snage 9A na 12V railu moći pogoniti sve to?
Za ostale railove ne znam, ali mislim da je napajanju max. snaga 180W.
Racunala tog doba "piju" s 3.3V/5V raila, tako da ti je 12V, osim za diskove i optiku, potpuno nebitan, no ja sam gurao duplo jace masine iste generacije na 90W Liteonu...

Swarm dude 08.01.2007. 15:29

Da...čini se da je matična PC Chips...Morat ću provjeriti iz serijskog broja BIOS-a o kojoj se ploči točno radi. Isto tako ću provjeriti i za cache.
No, matična nije trenutno kod mene, već kod djeda leži na tavanu :D

I ja se isto bojim zbog harda. Prvo mi je palo na pamet da će biti problema sa INT13, no matična i BIOS su izašli nakon '95. Ako bude problema sa LBA, probat ću staviti na Large jel ;)
No, nije valjda vrag da matična ima samo CHS ili Extended CHS :D

dodatni ATA adapter...hmmm probat ću ako neće raditi, sa kontrolerom na matičnoj. Cilj mi je imati što manje troškova (kako poznato ovo zvuči :D) a dosta komponenata će biti novo ili rabljeno (disk, optika, RAM, PCI kartice...).

J051P 08.01.2007. 19:25

stavi slax : goood :

Crash009 08.01.2007. 19:50

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 613117)
Thx ljudi, iskreno nisam ni očekivao tako brze odgovore :D

Probat ću sa DSL-om, thx Crash.
Možeš li preporučiti neki solidan Linux glazbeni player?

Eh da, ako ne bude drivera za sav potreban hardver, probat ću onda sa 98SE.

np, udjeli rep jedan, kod nekih osoba sam na zlom glasu, jel unkown :D

stef 10.01.2007. 12:33

Citiraj:

Autor J051P (Post 613341)
stavi slax : goood :

Ukljućuje KDE koji troši dosta resursa, Xubuntu bi bolje legao.

J051P 11.01.2007. 20:33

Citiraj:

Autor stef (Post 614810)
Ukljućuje KDE koji troši dosta resursa, Xubuntu bi bolje legao.

kod mene sa 64mb rama radi ok

atjeroid 12.01.2007. 12:49

Citiraj:

Autor Crash009 (Post 613105)
to je i mene mucilo, evo kako sam ja rijesio to :

imao sam sličan proc, nemam pojma koji tocno model al znam da sam ga preko jumpera overclockao na 200mhz, imao sam 64mb rama i 8.4gb WD Caviar

Skinuo sam s neta DSL (damn small linux)http://www.damnsmalllinux.org/
i njega stavio na USB Stick od 64mb, da se sustav brže podigne, na hddu je bila mjuza i ništa više, za tu svrhu je služio savršeno, sustav je bio brz i imao sam osječaj da radim na 5-6 puta jačem stroju...

DSL owna...
nego kako si natjerao taj komp da boota sistem sa USBa?

horza 12.01.2007. 14:40

dsl je moćan za ovu pilu... mislim da bi osakaćeni xubuntu ipak bolje legao.
ali bez daljnjega, mislim da bi Win95 bio najbolje rješenje. to bi na njemu letilo, a može bejzikli sve kaj ti treba odrađivati nativno (prastare igre).

rams 15.01.2007. 02:03

Kvragu, procitavsi ovaj topic pozelio sam sebi slozit takav jedan :)

smrc... :D

Matesonik 20.01.2007. 13:39

IMHO je win95 ipak prestar. odi na win98 i primijeni www.litepc.com/98lite.html . tako ja imam na drugoj konfi iz siga jos otkad sam imao p200mmx i 64MB rama (i vrtio na tome visio 2002 :D).

sto se DSL-a tice, jako mi se svidio, s njim vec dobijes par playera (moj favorit XMMS, klon Winampa). ja sam ga instalirao na hard, samo pripazi, meni nikako nije htio raditi s grub bootloaderom, samo s lilom. dualboot nisam radio, to mi je preadvanced :D u leru trosi nekih 15mb, s otvorenim FF-om koji prikazuje osnovnu dokumentaciju-24mb. bogovski! (jos samo da net slozim... :()

edit: ma gurat ce to AT psu 100%, to je jako nezahtjevna konfa, ja sam imal 3 hdda, optiku, 2 fdda i 7 kartica na ocanom p200mmx, vrtio ga je codegen 205w

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:39.