PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Abit AB9 QuadGT (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=56261)

Swarm dude 04.01.2007. 12:19

Abit AB9 QuadGT

http://www.abit-usa.com/products/mb/...es=1&model=335

čini mi se O.K., osobito mi se sviđa eksterni clear CMOS prekidač :)
Još ako se bude dala dobro nakloukati i ne bude imala nekih mušica, bit će prilično jak igrač.

Što vi mislite?

EDIT: također više nema blesavog layouta kao kod AB9 Pro :D

Ph03n1x 04.01.2007. 12:30

nemrem vjerovat. konacno im je doslo do mozga da naprave dobar layout. cak ima 2 pci slota. i to upotrebljiva!

bilo bi dobro jos da je i floppy konektor postavljen ''horizontalno'', da su ga ugurali negdje kraj ide konektora...al dobro necu sad sitnicarit

inace ploca izgleda dobro...mogla bi imat potencijala definitivno.

ove điđe-miđe nisu lose...ima dobrih sitnica

eSATA konektori na back panelu nisu losi...ali ih ne smatram previse korisnima...kak je rjeseno napajanje diska onda?

Smartguy 04.01.2007. 12:57

pogledao sam nabrzinu i nije loše, ali čemu quad u nazivu?

mislio sam da ima 4xpcie ali ne... nije valjda da su joj dali to ime zato šta podržava i quad core jer skoro svaka 965P podržava :)

Girrari 04.01.2007. 13:16

Meni fakat ne ide u glavu kaj svi guraju taj IDE konektor na dno ploče kad se zna da ga velika većina danas koristi isključivo za optiku, a ne za hardove, a optika je gore. Dakle, SATA konektori dole, IDE konektor gore. Đenja.:fuming:

Swarm dude 04.01.2007. 13:54

Citiraj:

Autor Smartguy
pogledao sam nabrzinu i nije loše, ali čemu quad u nazivu?

mislio sam da ima 4xpcie ali ne... nije valjda da su joj dali to ime zato šta podržava i quad core jer skoro svaka 965P podržava :)

965 chipset podržava Quad core, Quad Core Ready fora je samo marketinški trik.
Ploča ima 4X PCI-E :confused: onaj PCI-E utor ispod 16X je PCI-E sa 4X brzinom.

Citiraj:

Autor Girrari
Meni fakat ne ide u glavu kaj svi guraju taj IDE konektor na dno ploče kad se zna da ga velika većina danas koristi isključivo za optiku, a ne za hardove, a optika je gore. Dakle, SATA konektori dole, IDE konektor gore. Đenja.:fuming:

Girrari, ako misliš na onaj skroz donji IDE konektor, taj je za floppy :D
Ima jedan IDE iznad SATA priključaka ;)

Smartguy 04.01.2007. 14:10

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 609856)
965 chipset podržava Quad core, Quad Core Ready fora je samo marketinški trik.
Ploča ima 4X PCI-E :confused: onaj PCI-E utor ispod 16X je PCI-E sa 4X brzinom.

ma znam da ploča ima 2 PCI-e utora... gornji 16x preko NBa i donji 4x preko SBa. Ali mislio sam radi quad imena da ima 4x PCI-e utora za grafičku. ;)

nicko 04.01.2007. 15:00

Citiraj:

Autor Ph03n1x (Post 609756)
....
eSATA konektori na back panelu nisu losi...ali ih ne smatram previse korisnima...kak je rjeseno napajanje diska onda?

Vrlo su korisni ti konektori...dapace, odlicni su!!

Napajanje diska se izvodi na ladici u kojoj je disk (ne mislis valjda da ce korisnici "goli disk" drzati na stolu??)...

Usb protokol jako puno gusi diskove, tako da je ovo rijesenje savrseno...

Sto se tice ploce. izgleda dobro, vidjet cemo u praksi...

Ph03n1x 04.01.2007. 15:09

Citiraj:

Autor nicko (Post 609952)
Napajanje diska se izvodi na ladici u kojoj je disk

tak sam i mislio ;)

Citiraj:

ne mislis valjda da ce korisnici "goli disk" drzati na stolu??

ja ga drzim :D
zapravo nosim ga okolo u anti-statickoj kutijici :P

Citiraj:

Usb protokol jako puno gusi diskove, tako da je ovo rijesenje savrseno...

istina...onda je ok...

Girrari 04.01.2007. 17:33

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 609856)
Girrari, ako misliš na onaj skroz donji IDE konektor, taj je za floppy :D
Ima jedan IDE iznad SATA priključaka ;)

Ma mislim na ovaj iznad SATA koji je svijen... ne kužim zakaj ga ne stave skroz gore.

iveumag 06.01.2007. 19:29

Baš me zanima kolika će bit cijena

De5tr0yer 06.01.2007. 20:02

paprena;)

iveumag 06.01.2007. 20:17

Bit će 100% cijena slična Abitici AW9 Max kako se već zove

^SuperUnknown^ 13.01.2007. 14:53

Konacno nesto normalno od Abit-a, makar nije da nebi imao sto prigovorit ovoj ploci :) Ali neka ih, u usporedbi sa ranijim Core 2 ready uratcima ovo je veliki napredak. Samo da ne zaseru motku sa losim BIOS-om ili nekim muhetinama :)

stef 13.01.2007. 19:44

Da ... Abit popunjava C2D ponudu, i sve nove ploče su u plavo-crnoj kombinaciji :D. Još ima IB9 na i965+ICH8, jeftinija varijanta i965 ploče. Zatim, IL9 Pro na i945P + ICH7 kao najjeftinija ploča za C2D (644kn HgSpot), praktički bez OC opcija osim što daje mogućnost dizanja voltaže NB, procesora i mem. Ima par recenzija na netu, ploča solidno odrađuje posao, nešto kao "best value".

Codiac 14.01.2007. 10:38

samo jos da je memorija iznad proca mogao bi reci da abit ima super layout :)

inace naspram drugih maticnih ovo je definitivno veliki korak naprijed:)

Mortal 14.01.2007. 10:47

Solid State Capacitors - For Best Stability
"The tolerance is above the call of duty and exceeds 350°C. Ideally the lifespan is 40,000 hrs under 85°C, more than 10 times a normal capacitors life expectancy. Truly abit engineered to regulate and temper the pulse of the beast within.
100% Japanese Made Solid State Capacitors
Best CPU and Memory Performance and Overclockability "

Stavili su digitalne :)

Swarm dude 14.01.2007. 18:49

Digitalni su i bili na AB9 Pro prije...

dadojaksa 27.04.2007. 11:51

Abit AB9 Quad Gt - pitanje u vezi pci-e

evo,, pise ovako ...

1 x PCI-E X16, 1 x PCI-E X16 (x4 bandwidth), 1 x PCI-E X1, 2 x PCI

sta znaci ovaj x4 bandwith... ????

dali mogu stavit 2 grafke u sli ?

i dali ima nekih nedostataka s tim 4 x bandwidht kad jedna ima 16 x ?

pozdrav

Swarm dude 27.04.2007. 11:53

Možeš, tj. u Crossfire...
To je do chipseta, pošto ne može omogućiti 16X širinu na oba PCI-E utora, pa ovaj drugi ima manji protok.
Možda taj Crossfire ispadne sporiji, ali mislim da je jako sitna razlika.

^SuperUnknown^ 27.04.2007. 11:56

Ogranicenje 965 chipseta. Ako ti treba veca propusnost, gledaj nesto sa 975.

Lord_Calidor 27.04.2007. 23:15

Da li to znaci da na 965 plocama je uvijek 1 PCI-E x16 ogranicen na x4? Cak i kad se koristi samo 1 grafa? Ili to vrijedi samo za CF...

antrax 28.04.2007. 10:09

to znaci da od 2 utora jedan (prvi) radi na 16x, dok drugi samo na 4x sto je dovoljno za koristenje istoga za graficku da daje dodatne portove za monitore, ali ne i SLI tj Crossfire s danasnjim karticama. Prvotno nije chipset ni zamisljen bio da ploce imaju 2 16x utora pa nema ni podrske za to.

dadojaksa 28.04.2007. 20:54

crossfire ?? to je za radeonke samo ?

ja ako kupim neku sad grafku mislim kupit nvidio dx10 grafku... ili da kupim mam 680i abit plocu... samo sta je soma kuna skuplja... :(

ali iskreno receno... jedna 8800 gts je dovoljna .. ili ?
izdrazat ce 2 godine... i dok to prodje kupit cu vec i novi porc i plocu...

mirek 26.06.2008. 18:55

ABIT Quad GT i BIOS

Bok, nesto me hebe, pretpostavljam na maticnoj, no ne znam sto. Vec mi se par puta desilo da se prilikom ugradnje neke nove komponente komp nece zbutati.
Ono sto sam primjetio je slijedece: Na digitalnom counteru na maticnoj mi je kada ugasim komp 99 -> stisnem power -> 83 -> 90 i tu stane, ako se nakon 90 pojavi C1 onda se komp zbuta (nastave se mijenjati brojevi na counteru), a ako zapne na 90 nista. Onda ja provjeravam sve konekcije, tresem, lupam pa nista, pa opet isto i onda prodje. Trenutno je komp otvoren i bojim ga se zatvroriti, jer imam HTPC kuciste koje kada zatvorim sigurno ce pritisnuti neku zicu od napajanja i znalo mi se vec desiti isto.

Zanima me sto tocno BIOS provjerava (ako sam dobro predpostavio) u tom drugom koraku, pa da znam sto me tocno zafrkava?

Kuzio bh da je disk, no meni se nece niti logo od maticne pojaviti, tako da ne mogu nista, niti u BIOS uci, dok se on ne odobrovolji i predje iz stanja "90"

Razer 26.06.2008. 19:01

RTFM :)

mirek 30.06.2008. 22:03

Proiblem sa 90 se nastavlja. Gledao sam malo po netu i vidio da je problem sa RAM-om. Ono sto sam ucinio je slijedece.
Izvadio sam RAM iz drugog slota, resetirao CMOS i vidi cuda stvar radi. Da bi bio siguran probao sam zamijeniti RAM plocice, te radi u oba slucaja.
Znaci cim su dvije plocice unutra makar CMOS bio po defaultu stane na 90. Na kraju sam uspio srediti i da radi sa dvije plocice no druga ne smije biti u slotu 2 vec 3. Mozda sam nesto sje.. dok sam prebacivao sve u drugo kuciste, ne znam...

Probao sam zatim oveclockati i ide fino na 400 FSB, no cim promijenim latencije na 4-4-4-12 tada zapne na C1 i to je to dalje ne ide. Nije mi bas jasno, jer sam prije vec imao OC i sve je radilo ok.
Jedina je razlika sto sada imam jos DVB-S PCI unutra, no ne znam jer to uzrokuje da vise ne mogu postaviti RAM na 4-4--4-12.
Trenutno je postavljeno na auto, sto to znaci, na koliko mi Mhz sada radi RAM?
Nasao sam tool za to, CPU-Z. Tamo vidim da mi je RAM postavljen na 4-4-4-12, no nije mi jasno zasto mi se PC nije htio boot-ati kada sam to rucno postavio :-)

Cudno je sve to, no bar radi. U medjuvremenu sam uspio i slomiti jedan SATA konektor. izvukao ga skupa sa kablom, ni Bog ga ne bi vise vratio.. :-). Sada bi najbolje bilo kada bi mi kihnula maticna, pa ju ne bih mogao zamijeniti, jer ce reci da sam sve pokidao

yedwy 01.07.2008. 19:20

Čovječe koji si ti živac ja sam skršio na hardu SATA konektor kad sam ga cimao radi skrivanja kablova vrag zna kolko puta i jednostavno je zamor materijala odradio svoje ali iščupati SATA iz ploče... :nono:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:31.