![]() |
Max. stvarcica na 1 napajanje
Koliko maximalno ide stvari, znaci ventilatora, cd-romova, HHD-ova na 1 napajanje
Dali se to gleda po teoriji, ak možeš kopčat, kopčaj, ak ne, onda je previše. Imam napajanje 115/230V, 1/0.5 A i imam 2 cd roma, 2 HDD-a, 2 ventilatora(na matičnu spojene) dali može doći do nekog preopterečenja zbog previše hardwarea ili ne. |
Samo ću ti kratko odgovorit. Možeš spojit 100 CD romova, ako nećeš "zavrtit" ni jednog. Izvaži koliko ti komponenti u kućištu radi istovremeno, pa ćeš onda znat potrošnju.
Ali, neko temeljno kvalitetno napajanje (ne isključivo i jako) moraš imat, bez obzira šta na njega spajao. |
Najprije reci kakvo napajanje imaš
|
ja bi to ovako izracunao: kolko trosi maticna, proc i to. onda bi pogledal kolko mi je amperaze ostalo i prikljucival do neke granice (na svakom uredjaju pise kolko vuce). sad, na fortrone iz siga bi ja prikljucil da napajanje radi na max opterecenju, dok na JNC iz siga bash i ne :D
|
hmmm, 230V*0,5A=115VA, to je na izlazu stotinjak W u najboljem slučaju, nije mi baš jasno kakvo je to napajanje, pretpostavljam da se radi o nekoj starijoj pentium konfi,
ako sam u pravu, mislim da možeš spojit toliko komponenti, iako bi mu to bila neka granica, no još nisam siguran o kakvom se napajanju radi |
Citiraj:
pogledaj na naljepnici na boku što piše što se tiće koliko stvari gore možeš spojit to ovisi o jakosti pojedinog raila i o tome koliko struje vuče potrošać obično možeš pokopčat onoliko stvari koliko imaš konektora ali to nije pravilo jer kao što sam rekao to ovisi o potrošaću kojeg kopčaš |
nemam pojma kolko šta troši, kak bi to mogo znat, pročitat?
|
|
moje napajanje je 300W, a po ovome ispada da mi treba 313W
sad neznam dal sam dobro upiso sve stvari jer baš nisam siguran... |
daj nabroji što toćno imaš za spojit i koje toćno napajanje imaš pa će bit puno lakše ;)
|
ovako odma da ti kazem netrebas 313 wata jer
1. svi kalkulatori tu uzmu da sve radi nostop a neradi 2. svi uzmu 10% vise tako da imas "soka" ako zatreba i da ako imas noname napajanje bolje je da imas cim vise wata ako nista imat ce bar upola toliko :D |
a neznam tocno koje je napajanje, budem procito,
nije neko bolesno to sam sigura, a nije ni neki noname za 50 kn: goood : |
koliko je pametno spojit 2 ventilatora preko splitera:
http://www.atxpowersupplies.com/imag...er-350x350.jpg dal to ko ima, i koliko mi je to sigurno sa ovakvim napajanjem (300w) i opremom (2 cd-roma, 2 HDD-a, 2 ventilatora(na matičnu spojeni))?? |
Nema opasnosti od spajanja preko splittera.
A što se tiče napajanja, 2 ventilatora su ti onak, ~4W. Tako da nemaš brige, trebalo bi sve raditi tip-top. |
jel zna ko gdje to mogu nabavit? Ima ve-mil na popisu al nemaju navadno u trgovini, a HG i Links nemaju to...
|
Links ima splittere (ja kupio tamo). Samo kaj imaju od Sharkoon-a one žute kaj svijetle u mraku, a obične ne.
Jedino ako ih nemaju na lageru, ali i to sumnjam. |
Imaš u chipoteci za kupit te splitere,nisu skupi........
|
Cjelo vrijeme sam mislio da je napajenje od 300W al sad sam skužio da je 400W, mislim da nema problema za spajanje svih stvari na napajanje...
|
moje je (nekvalitetno) 400W napajanje prdnulo pod malko ojacanim p1. ;)
koje je marke napajanje? ako je neko nekvalitetno, preporucam zamjenu bez obzira na to dal ce potjerat tvoj pc ili ne. |
napajanje je MS.ovo, 400w, kupljeno prije 3 god...
|
mijenjaj to!!
ne zato kaj je mozda preslabo, nego zbog nekvalitete. dakle, ova (i slicna, npr. Everpower, linkworld, jnc, ma ima ih ko blata) napajanja jako rado crknu, ponekad s njima odu i druge komponente, uvijek im je stvarna snaga dosta niza od deklarirane, a jos su i k tome naponi prilicno nestabilni. |
Šta preporučuješ?
|
Fortron 350W s 12cm ventom, imas u ve-milu. bas sam bio jucer i vidio sam da imaju PNF seriju tih napajanja, koja je posebno nahvaljena :) to ce napajanje bez beda potjerat i jace od ovog mog a64 iz siga, vrlo je kvalitetno, naponi ko kamen stabilni, a jos je i tiho :)
|
nisam bas pri parama al imat cu to na umu...
|
Citiraj:
ps, oni molex splitera ima i hg spot, ja kupio za 14 kn |
da ne otvaram novi thread. zanima me koliko mogu spojiti sata diskova na napajanje? recimo na s12 500w ili corsair hx 520w. maticna bi bila najvjerojatnije dq6 ili p5b deluxe, znaci podrzava 8 sata uredaja. napajanje bi jos moralo gurati jednu optiku, i 6 venta od 120mm.
|
napajnaje će izdržati bez problema, neznam koliko imaju naponskih konektora ta napajanja, ali koristi y razdjelnik i sve ćeš moći spojiti, računaj da jedan disk troši 15-30W
|
Baci i oko na sticky.
|
e, bas zbog kablova me i zanima koliko i kako mogu spojiti sve te hardove 6-8 komada bi islo na plocu. da li ima neki razdjeljnik sata napajanja, da se na jedan sata spoje dva diska?
konkretno, isla bi ova konfa: maticna dq6 ili p5b deluxe proc e6400 + tt bt grafa x1950pro memorija 2x1024mb 800mhz hard 6-8 kom seagate barica.10 320gb optika 1kom dvd prza cca 6 venta glavno pitanje je da li su napajanja s12 500w ili hx 520w dovoljno opremljena kablovima za sve to spojit? |
možeš koristiti molex razdjelnik, SATA diskovi obično imaju i molex konektor
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:14. |