PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Preporuka softvera za stariju konfu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=55256)

GrannyKiller 21.12.2006. 19:44

Preporuka softvera za stariju konfu

ovako trebam preporuku softvera za stariju (prijeteljevu) konfu:

otprilike:
Celeron 800 MHz
128MB RAM
ATi Rage 128 Pro, 32 Mb (valjda)

konfa mu treba uglavnom za igranje preko neta (ima ADSL vezu), surfanje, tu i tamo filmiće i glazbu, office, mail, chat i sl. nezahtjevne stvari. čovjek se ne bavi nikakvim developmentom, videom ni fotkama, samo za zabavu mu treba.

ja za sada imam na umu TinyXP (mora biti win XP u svakom slućaju), IrfanView, OpenOffice (ili Office XP), Firefox, Thunderbird, Media player classic...

svi prijedlozi dobrodošli : cheers2

EDIT: zaboravih, potreban je i kakav dobar, ali lagan anti-virus.

KnezTame 21.12.2006. 20:54

Citiraj:

Autor GrannyKiller (Post 599933)

EDIT: zaboravih, potreban je i kakav dobar, ali lagan anti-virus.

AVG i Ewido, lagani, jednostavni beslatni i odlicni.

Dodal bi jos;

CCleaner - za odrzavanje kompa cistim

Codec Pack All in - svi kodeki da covjek moze filmove gledat

PDF Reader 1.3 - za citanje PDFa, lakshi od Acrobata

PDFCreator 0.9 - za kreiranje PDFa

QuickTime Alternative 1.76

Real Alternative 1.51

Winamp

WinRAR

rams 27.12.2006. 22:50

Ja bih za antivirus preporucio Avira Antivirja ga imam i trenutno trosi 5MB RAM-a, a usto je besplatan i ima uvjek svjeze update-ove, ovo je sve oke od Kneza, samo bi umjesto obicnog Winamp-a stavio Winamp Lite instalaciju jer trosi manje resursa i laksi je opcenito, ili pak Foobar ako se ima volje jel.

Kao anti-spyware bi moglo ovo dobro doci - Ad-Aware Personal, besplatan isto i radi posao uredno, s tim da nemora biti upaljen stalno.

A sad sto se tice web browsera, neki koji manje trosi posto ima samo 128 MB memorije, Neznam koliko FFox, ali Opera jede oko 40MB u radu, iako zasluzuje tih 40MB.

GrannyKiller 27.12.2006. 23:14

čuj, hvala na preporuci za Antivira, budem probao, svaki MB je važan :beer:

FF sam mu već stavio, a između IE-a, FF-a i Opere čovjeku se najviše sviđa FF, tako da je to rješeno.

od anti-spyware progyja sam stavi Spybot i Ad-aware, nisu aktivni već tu i tamo pročešlja komp s njima.

Winamp i sl. ionako rijetko koristi pa nema potreba za fantaziranjem.

imam pitanje - koji je ovako "lakši" messenger? ciljam da mu piknem Mirandu...

rams 27.12.2006. 23:23

Stavi Mirandu, pao mi je na pamet Trillian, ali on trosi puno tako da Miranda ;)

Joke 27.12.2006. 23:26

Za messenger "lakši" ja bih preporucio MSN po meni je najlakši...

Tomo 27.12.2006. 23:34

Citiraj:

Autor Olymp (Post 604769)
Za messenger "lakši" ja bih preporucio MSN po meni je najlakši...

Salis se? :rolleyes:

Evo trenutacno, miranda sa oko 90ak kontakata i 2 accounta (ICQ i MSN) trosi ravno 5MB RAM-a ...a da ne pricam kako program brz ... : hello2 :

Muzika: Foobar ili Winamp lite
AV: AVG Free
Spyware: Spybot i Ad-aware
odrzavanje: CCleaner
Video: MPC ili VLC
Codeci: FFDshow
Office: MS 2000 ili XP
PDF: Foxit

GrannyKiller 28.12.2006. 00:16

Citiraj:

Autor kel'thuzad (Post 604765)
Stavi Mirandu, pao mi je na pamet Trillian, ali on trosi puno tako da Miranda ;)

da, bit će Miranda. : cheers2

btw, osobno koristim Trillyja, nekako mi je bolji...al nisam 100% siguran kakva je Miranda po mogućnostima u odnosu na njega ?
možda i ja na kraju prijeđem na Mirandu + Antivir...

Joke 28.12.2006. 00:56

Hm,a Tomo ne znam barem je meni bilo tako pokusao sam s mirandom pa je to bilo svega i tako nikako s njom na zelenu granu tako da ne mogu rec nista protiv mirande..

Tomo 28.12.2006. 01:20

Citiraj:

Autor Olymp (Post 604864)
Hm,a Tomo ne znam barem je meni bilo tako pokusao sam s mirandom pa je to bilo svega i tako nikako s njom na zelenu granu tako da ne mogu rec nista protiv mirande..

Je, isitna je! Na pocetku se patis ko Isus Krist da ju konfigururas ( nista nasprom DHCP servera, right bubba ;) ) ali kada ju sredis kako oces onda je to to! Zipas ju da imas backup i to ti je to! Evo ja svoju peglam vec 6 mjeseci ... a znam ljude koji imaju dataabse od 20ak MB :)

rams 28.12.2006. 01:57

Evo ja sam ju sad snimio, i nisam nista konfiguriro, spajam se na MSN i ICQ i chatam, to je sve sto mi treba, nisam jos nikom probo slat fajlove, tako da neznam jel to radi, al zasad mi se svida!

Joke 28.12.2006. 13:44

E evo Tomo ako moze jos jedno pitanje,je li ima negdje kako je podesiti ili si to sam?E i prije sam imao dosta kontakta pa sam izbrisao ali mi sad miranda sve njih prikazuje a nece da obrise,zasto??

Tomo 28.12.2006. 14:37

Delete --> Yes (makni kvacicu sa "Hide From List only,....") i tako za svaki .. meni radi :)

gorluk 30.12.2006. 02:09

VLC Player - filmovi
foobar - muzika
NOD32 - anti virus
Comodo - firewall
Miranda - messenger
utorrent - torrenti
Foxit Reader - PDF
Win RAR - arhiver
Firefox - browser
Thunderbird - e-mail
40tude Dialog - usenet

Tiny XP nisam probao, vjerojatno bi bio ok, ali možeš slobodno staviti i normalni XP, pa ga tweakaj (ili napravi vlastitu custom instalaciju).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:02.