PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Sa cime ripate/enkodirate audio cd-e? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5413)

dpajur 30.07.2003. 11:11

Sa cime ripate/enkodirate audio cd-e?

Jel ima sta pametnijeg od Audio Catalysta ?

Vec se osjecam ko dinosaur, audio catalyst nije dozivio upgrade zadnje 3 godine, vidio sam da ljudi pljuju po njemu jer nema bas neku kvalitetu i sl.

Iako nikad nisam imao problema sa audio catalystom nemam nista protiv isprobati nesto drugo :)

Ima li tko kakav prijedlog? Najzgodnije bi mi bilo da moze ripati i enkodirati, i da se veze na CDDB za imena pjesama/albuma.

medo 30.07.2003. 13:49

Re: Sa cime ripate/enkodirate audio cd-e?

dobro si čuo. audiocatalyst koristi jako brz encoder, naravno na uštrb kvalitete. na svom hi-fiju nisam u stanju slušati te MP3ce koliko mi smeta taj zvuk, jer se sve čuje. zvuk iz katalizatora je očajne kvalitete, bas je tup, a visoki vrlo metalni - općenito, uopćenemaju definicije!

za CD -> CD-R copy koristim Exact Audio Copy. Vrlo je napredan, pa upoznavanje s njim traje malo duže.

Za MP3 encoder biraj između LAME i FHG encodera. LAME daje jako čist zvuk i vrlo identičan originalu, dok je FHG ugodniji za uho. LAME je čini se bolji encoder (tehnički). FHG ima daleko bolju psihoakustiku i je zvuk puno ljepši, ali se događa da zvuk "zapliva" pa se u pozadini čuje tu i tamo "bućkanje" zvuka kojeg zovem vodokotlić efekt i najizraženije je na prijelazu srednjetonskog i visokog područja zvuka.

Ukoliko trebaš dobru kompresiju (cca 128kbps), koristi LAME, jer ne radi gore spomenute artefakte. Za 192kbps ili više koristi FHG, jer se tada njegovi artefakti teško uočavaju, a iskorištava visoke bitrate daleko bolje od LAMEa. I mnogo se ljepše čuje.

gpremec 30.07.2003. 13:55

Re: Sa cime ripate/enkodirate audio cd-e?

Citiraj:

Originally posted by dpajur
Najzgodnije bi mi bilo da moze ripati i enkodirati, i da se veze na CDDB za imena pjesama/albuma.
Uglavnom koristim Multimedia Jukebox (6 ili 7, ne sjecam se, na poslu sam) koji sam dobio s TerraTec zvucnom.
Programcek istovremeno ripa i enkodira, spaja se na CDDB, i sve to radi jako dobro.
Nakon prvog odusevljenja (prije nekih godinu i pol) nastavio sam ga koristiti jer ima odlicnu podrsku za enkodiranje i u WMA, koji koristim. Jednostavno je manji gubitak nego s mp3.

acer 30.07.2003. 14:38

Za audio exact audio copy,a za mp3 acustica cd mp3 burner,skida stvari sa neta i automatski radi tagiranje pjesama.

tor 30.07.2003. 19:12

EAC+modificirani LAME. Ono alt preset i slično. Dobiješ fajl normalne veličine (kao da si ga ripao u recimo 192 kbps) u vrijednosti od 400-500 kbps.

gpremec 30.07.2003. 21:02

Multimedia Jukebox 6 (pogledao sam doma):D
Radi savrseno i bez greske.
Ubacim Audio CD, on se fino spoji na CDDB, imenuje ih, ja samo fino odaberem u koji format, koji bitrejt i kamo.
Najsporija karika je ripanje, a i to ide oko 8x. Drugim rijecima, od ubacivanja CDa do iskodiranjih i preimenovanih fajlova prodje oko 10-12 minuta.

horza 09.08.2003. 23:02

ajde da i ja...
musicmatch jukebox 8 - jednostavan, stavlja u mp3, da se poštelat, brz, uglavnom se sve svodi na to da kad mi netko dojuri s cd-om i treba ga odmah nazad samo ubacim u drive, on se spoji na cddb, i počme po zapamćenim postavkama i u mp3 zapiše tagove... jako jednostavno.

ako sam za profi, uzmem audigrabber (on ide na freecddb.org) fino sve zapiše, jako profi podešen, "integriram" mu LAME i sve jako profi enkodira, ali naravno onda moram s ultrataggerom sređivati tagove.

zwer 10.08.2003. 02:23

EAC je kralj za ripanje, nediskutabilno. Ako zelis kvalitetu, Plextor + EAC za u WAV, a FhG ili LAME za kodirat u mp3.

Osobno, EAC ripa, LAME zadnji update kodira, ili u 256, ponekad i u -r3mix VBRu. Sve to se lozi preko SPDIFa na Marantz SR4300 i Bowers & Wilkins DM602 zvucnike. Osobno preferiram LAME pred FhGom iskljucivo zbog brzine, u kvaliteti su kod slusanja na mom sistemu ko jaje jajetu, pa se ne zamaram koji je tih 0.05% bolji.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:23.