PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   Problem kod POST-anja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=52969)

Dr. Olja 27.11.2006. 12:03

Problem kod POST-anja

Malo uvoda (da znate cijelu priču): hard disk počeo kašljucat i zamjenjen sa WD40gb iz preventivnih razloga. Novi disk je podjeljen na dvije particije (cca. pola-pola) i formatiran kao NTFS, i sada čeka instalaciju Windows-a, ali... Kada sve uredno spojim, PC stane kod postanja! Učita proc, učita ram i ispiše red: "DEL: Setup F8:Boot menu i F12:Network boot". Nakon toga mogu samo stisnuti DEL, F8 ili F12 (ili sve troje), i iste natpise mi pretvori u "Go->"... i ništa... stoji... Nakon toga ide učitavanje IDE kanala, zar ne? Do toga dijela ne dođe, svejedno da li su disk i dvd spojeni i na kojim kanalima...
Od čega da počnem, na što sumnjate?

nino 27.11.2006. 12:28

Jumperi su dobro postavljeni(master/slave)?

Dr. Olja 27.11.2006. 12:42

Citiraj:

Autor nino5 (Post 577886)
Jumperi su dobro postavljeni(master/slave)?

jes of kors...
i kada nema spojenih ide uređaja stvar blokira po istom sistemu...

Jelc 27.11.2006. 14:19

Pogledaj da nije na istom kanalu sa pržom (koja je inače u pravilu master)

Inače-probaj mu skinuti jumper i u BIOS-u namjesti da ti se on prvi boota.
Dakle ne master/slave/cable select nego jumper van.

Dr. Olja 27.11.2006. 14:34

Citiraj:

Autor Jelc (Post 577967)
Pogledaj da nije na istom kanalu sa pržom (koja je inače u pravilu master)

Inače-probaj mu skinuti jumper i u BIOS-u namjesti da ti se on prvi boota.
Dakle ne master/slave/cable select nego jumper van.

imam feeing da me ne razumijete.... sa pržom ili bez nje, sa diskom ili bez diska, u svim mogućim kombinacijama po kanalima, i na kraju bez oboje, meni ne ide dalje od većspomenutog...

Dr. Olja 28.11.2006. 09:20

alo ljudi, jel imate ideja što bi još mogao probat? relativno mi je hitno!

Cataphract 28.11.2006. 09:53

Izvadi ti njemu baterijicu i odi na kavicu. : goood :

Matesonik 28.11.2006. 10:19

da pojasnim...napravi clear cmos. dakle, izvadi bateriju s maticne (zgleda ko kovanica), odi na kavicu ili kamo vec, kad se vratis (nekih pol sata) , stavi bateriju nazad pa probaj...

Dr. Olja 28.11.2006. 10:21

Citiraj:

Autor Cataphract (Post 578471)
Izvadi ti njemu baterijicu i odi na kavicu. : goood :

učinio nekoliko puta... bez pomoći...
....
stvarno više nemam ideja
....

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 578486)
da pojasnim...napravi clear cmos. dakle, izvadi bateriju s maticne (zgleda ko kovanica), odi na kavicu ili kamo vec, kad se vratis (nekih pol sata) , stavi bateriju nazad pa probaj...

kao što piše gore, nekoliko puta sam probao sa vađenjem baterije i držao bi ju vani 3-5 min, što nije bilo dovoljno. poslušao matesonika (doslovce otišao na kavu), vratio se nakon pola sata i uspijelo! cmos cleard!
pitanje: zašto pola sata, što baterijama nije bilo dosta par minuta bez napona da izgube sadržaj?

Ali, naravno, to nije sve... riješio jedan problem i odmah eto drugog! sad me za***ava što se nakon jako malo vremena sve smrzne. post, bios ili instalacija windows-a, što god radio, sve se smrzne nakon određenog vremena. flash biosa ili nešto drugo?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:04.