![]() |
Reinstalacija windowsa- pitanje particija
Windowsi se usporili pa je red da ih osvježim...
E sad, kratki uvod... Imam Asusov Spresso s kojim dolazi Asusov vlastiti OS. Po Asusovim uputama njega se prvo mora instalirati. Tako sam i napravio ali fora je da ti poslije toga ne dopusti instalaciju Windovza na C disk nego na prvo dostupno slovo. Zauzeo je C, D, E, F, G i H za čitače kartica tako da sam instalirao Win na I: a drugu particiju za svaštaru na J:. Asusov OS neradi kako bog zapovjeda pa ga ovaj put neću ni instalirati. Evo i pitanja: Kad pobrišem sve particije osim J: particije i instaliram Win na C: disk, hoće li ova J: particija i dalje funkcionirati kako treba? Znam da bi najlakše bilo sve obrisati i nanovo raspodijeliti ali na J: imam 100 GB podataka a neda mi se praviti backup... EDIT: Windowsi su XP |
Particiju koju ne diras, ostaje kakva je i bila prije skupa sa sadrzajem, samo pazljivo da i nju ne preformatiras, :beer:
|
Eto fala na potvrdi.
Ako si u krivu očekuj štucavicu u narednim danima.:p |
Ne volim učiti na svojim greškama pa da još nešto priupitam prije nego krenem...
Trenutno su mi My documents folderi na J: disku (promjenio sam target folder location). Kad instaliram nove Vindovse hoće se to nešto pobrkati ili ću samo imati dva My documentsa na različitim particijama? |
sve ok..imaćeš dva..pa skopiraj sadržaj iz starog u novi (osim ako ga naravno nema previše za novu particiju)
|
inace ovako mozes promjeniti slovo particije ako hoces, da ti nije to blesavo "j"
|
Instalirao sam friški Win XP i nekim se čudom J: particija sam od sebe preobratila u D:. Svašta...:confused:
E ajde još jedno pitanje pa da zatvorimo knjigu... Kod dizanja Win-a pokazuje mi kao da imam dvije instalacije Win XP pro i pita me koju želim dignuti. Samo jednu mogu pokrenuti. Pretpostavljam da je ova druga ostatak od stare instalacije. Jel' mogu to kako izliječiti? |
Desni klik na My Computer, Properties. Advanced tab - Startup and Recovery Settings. System Startup - Edit.
Pregledaj sadržaj i obriši onaj entry koji ti ne treba. PAŽLJIVO, jer ako obrišeš pogrešni, morati ćeš stvar popravljati boot-om s instalacijskog CD-a iz recovery console. |
Pa nije ovo poker i veća-manja...:p
Koja bi od ove dvije bila neispravna? http://i9.tinypic.com/3zm502d.jpg Što bi rekla sirotinja iz Milijunaša :"Molim da odgovore samo oni koji su sigurni.";) |
Ona koju pokreces je prva jel? onda drugu eliminiras..Lose si ti to napravio kad je ostala stara instalacija wina..:rolleyes:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Kada sam obrisao I: particiju s Windowsima i C: particiju gdje mi je bio instaliran Instant On neparticionirani prostor mi se podjelio na 3 dijela koja je nemoguće spojiti. Jedan od Cca. 35 GB gdje sam i instalirao Windowse i dva puta po 8 MB. Vjerojatno je jedno od ovih 8 MB ova druga instalacija koja se pojavila. Citiraj:
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect |
Okej. Sada mi reci što se dogodi kada odabereš defaultni OS? Da li se boota ispravan (onaj koji je na C: disku) ili se boota ona stara instalacija? Ako se na "default" boota ova nova za koju i želiš da se boota, onda pobriši drugi red u [operating systems] i sejvaj. Ukoliko se kao "default" boota ona stara instalacija - obriši prvi red i kao default pejstaj drugi red iz [operating systems]. I to je sva mudrost.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:20. |