PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Pitanje o particijama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=51661)

Hrconja 11.11.2006. 15:29

Pitanje o particijama

kupio sam hdd hitachi 250 gb UDMA 133 dakle ne sata ili sata 2

e sad da li je bolje da ga podijelim na particije ili da ga ostavim ovak cijeloga u komadu

stari mi kaže da će sve bit brže ako podijelim na 4 particije kao da će manje onda tražit kako da to velim. jel to istina kaj da uradim :confused:

sad ga imam cijlelog bez particija i kajaznam ... :D

Hrconja 11.11.2006. 16:22

itko? :D

gorluk 11.11.2006. 16:51

Idealno bi bilo da imaš sistem na jednom fizički odvojenom disku, a podatke na drugom. Ako nemaš dva diska, slobodno podijeli na particije, minimalno dvije, a slobodno i više.

Npr. - prva particija sistem / druga aplikacije / treća dokumenti. Za sami sistem ti je 10GB uvrh glave, za aplikacije ovisno o tome što i koliko instaliraš (meni 80-100 aplikacija zauzima 10GB, ali nema nijednu igru instaliranu).

Hrconja 11.11.2006. 16:53

nisi mi na pitanje odgovorio dal će to smanjit roštanje ak podijelim na particije tj dali će manje tražit po disku? defragan je

immortal 11.11.2006. 17:02

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 566330)
nisi mi na pitanje odgovorio dal će to smanjit roštanje ak podijelim na particije tj dali će manje tražit po disku? defragan je

Mislim da neće manje tražiti po disku, ne vidim u tome logiku.

Hrconja 11.11.2006. 17:05

pa da jer to nije FI>ZIČKI podijeljen disk nego samo softverski on će svejedno morat cijelog roštat lol

domy_os 11.11.2006. 23:58

Što manje particija, to bolje. Budući da nisi rekao namjenu diska, detaljnije ne mogu reć.

Mr.Black 12.11.2006. 00:38

Citiraj:

Autor domy_os (Post 566608)
Što manje particija, to bolje. Budući da nisi rekao namjenu diska, detaljnije ne mogu reć.

ja sam na faksu slušao suprotnu priču..čim više particija tim bolje...po nekoj njihovoj teoriji bi to trebalo biti ovako:
C: Operativni sustav - čisti (bez dokumenata, zakrpa,...)
D: Aplikativni programi
E: Dokumenti
F: Ostalo (muzika, filmovi,...)

domy_os 12.11.2006. 00:56

To se možda čini "preglednije", ali i sporije jer glava prelazi veći put kod naizmjeničnog pristupanja sistemskoj (C) i particiji s programima (D). Dokumente svakako stavljati na drugu particiju, tu nema govora. Ako se radi o većim video i audio datotekama onda je i to bolje stavljati na posebnu particiju jer dolazi do manje fragmentacije, pa im se time i brže pristupa. Korisno kod "hvatanja" videa s TV kartica i sl.

Bubba 12.11.2006. 00:59

Citiraj:

Autor Mr.Black (Post 566621)
ja sam na faksu slušao suprotnu priču..čim više particija tim bolje...

Trazi ispisnicu osim ako nisi na agronomiji ili sumarstvu, pa to ionako tako (ako i) rade preko qurca...

Citiraj:

po nekoj njihovoj teoriji bi to trebalo biti ovako:
C: Operativni sustav - čisti (bez dokumenata, zakrpa,...)
D: Aplikativni programi
E: Dokumenti
F: Ostalo (muzika, filmovi,...)
Sto je eklatantan primjer kardinalnog nepoznavanja materije storage sustava...

Hrconja 12.11.2006. 13:12

pa većino ga koristim za igranje mp igara :)

i onako filmovi glazba itd itd

duffy 13.11.2006. 10:41

sto manje particija bolje ...jer recimo da prenosis nesto sa d: na e: trajati ce ti dulje nego da npr premjestas nest u istoj patriciji.

Moj prijedlog je da barem 2. particije napravis
1.sistemska
2.ostalo
jer ces cesto formatirati c: (prvu particiju) i snimati win

pogi 13.11.2006. 11:01

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 566261)
kupio sam hdd hitachi 250 gb UDMA 133 dakle ne sata ili sata 2

e sad da li je bolje da ga podijelim na particije ili da ga ostavim ovak cijeloga u komadu

stari mi kaže da će sve bit brže ako podijelim na 4 particije kao da će manje onda tražit kako da to velim. jel to istina kaj da uradim :confused:

sad ga imam cijlelog bez particija i kajaznam ... :D

Poslušaj duffyja i radi image sistemske particije na kojoj instaliraj i programe. Razbijanje jednog diska na više particija radi samo ako:

1. na njemu je i sistemska particija + programi

i/ili

2. ako ne koristiš NTFS (ili neki unixov FS) nego FAT(32) pa imaš ograničenje od (ako me sjećanje dobro služi) od 32 Gb po particiji

Za ostalu organizaciju podataka korisiti direktorije. Da li je disk pata,sata,usb,fw, scsi.... ne igra nikakvu ulogu

domy_os 13.11.2006. 12:46

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 566810)
pa većino ga koristim za igranje mp igara :)

i onako filmovi glazba itd itd

Za ovo je idealno onda dvije particije. Na fizički prvu particiju instaliraš igre, a na fizički drugu bacaš ostalo. Kad poželiš na taj disk stavit Win, opet stavljaš na prvu.

Bubba 13.11.2006. 15:42

Citiraj:

Autor pogi (Post 567548)
2. ako ne koristiš NTFS (ili neki unixov FS) nego FAT(32) pa imaš ograničenje od (ako me sjećanje dobro služi) od 32 Gb po particiji

To nije ogranicenje FAT-a, nego Win2k/XP format.com-a; doduse, 32GB+ particije moguce je mountati. Problem je "dizajnerske" prirode, slican onome gdje WinNT ne mogu imati sistemsku particiju vecu od 8GB, recimo. Ahh, M$...

kalixius 13.11.2006. 15:56

po meni su 3 particije najbolje.

C:Windosi,D:Programs,E:Dokumenti

stavim lijepo C: - 10gb, D: - 35gb, a E: - 190gb

tak je preglednije i bolje jer ak mi dođe do problema oko Windowsa ili progama onda ih mogu bez problema formatirati.a E: uvijek ostavim na miru. :beer:

pogi 13.11.2006. 17:36

Citiraj:

Autor Bubba (Post 567742)
To nije ogranicenje FAT-a, nego Win2k/XP format.com-a; doduse, 32GB+ particije moguce je mountati. Problem je "dizajnerske" prirode, slican onome gdje WinNT ne mogu imati sistemsku particiju vecu od 8GB, recimo. Ahh, M$...

Zanimljivo, uvijek sam mislio da je to ograničenje FAT32.

Inače na WinNT može sistemska particija biti veća od 8Gb (znam jer ih imam 5 komada na poslu). Mislim da sam to riješavao na slijedeći način:

1. na nekoj NT mašini sa SP5 ubacim disk i formatiram particiju > 8Gb
2. vratim u prvi PC i instaliram NT na tu paticiju

Ili tako nekako....

Bubba 14.11.2006. 16:56

Citiraj:

Autor pogi (Post 567828)
Zanimljivo, uvijek sam mislio da je to ograničenje FAT32.

Iako nigdje nije sluzbeno objasnjeno zasto je tome tako, neki se priklanjaju teoriji da je razlog tome sto je M$ zelio ubrzati tranziciju sa FAT-a na NTFS...

Citiraj:

Inače na WinNT može sistemska particija biti veća od 8Gb (znam jer ih imam 5 komada na poslu). Mislim da sam to riješavao na slijedeći način:

1. na nekoj NT mašini sa SP5 ubacim disk i formatiram particiju > 8Gb
2. vratim u prvi PC i instaliram NT na tu paticiju

Ili tako nekako....
Mozda sam se i malko krivo izrazio, no *installer* Windowsa NT ne zeli naseliti ntdetect.com, ntldr i ekipu na particiju vecu od 2/4/8GB. Mislim da ovakve "prevare" nisu sluzbeno rijesenje koje nudi M$ i izazivaju potencijalne poteskoce u radu. Takodjer, nisam siguran da postoji sluzbeni wayaroud toga sa SP-ovima (a vrlo vjerojatno i ne, cisto zbog razloga sto se isti ne primjenjuju na sam installer). No WinNT zaista *moze* kreirati particije vece od 8GB, no sluzbeno i prije svega sigurno, na njima ne moze biti primarna aktivna/sistemska particija.

pogi 14.11.2006. 19:38

Citiraj:

Autor Bubba (Post 568482)
Mozda sam se i malko krivo izrazio, no *installer* Windowsa NT ne zeli naseliti ntdetect.com, ntldr i ekipu na particiju vecu od 2/4/8GB. Mislim da ovakve "prevare" nisu sluzbeno rijesenje koje nudi M$ i izazivaju potencijalne poteskoce u radu. Takodjer, nisam siguran da postoji sluzbeni wayaroud toga sa SP-ovima (a vrlo vjerojatno i ne, cisto zbog razloga sto se isti ne primjenjuju na sam installer). No WinNT zaista *moze* kreirati particije vece od 8GB, no sluzbeno i prije svega sigurno, na njima ne moze biti primarna aktivna/sistemska particija.

Sutra ću provjeriti, ali biti će da sam se ja prevario. Najvjerojatnije .... sistemske su mi po 8Gb, a za ostale praktično više nema problema za veličinu particije.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:11.