![]() |
Dijagnoza i savjet?
Prije par dana sam kupio novu grafičku karticu, i odmah kako sam došao doma na tudji savjet sam htio provjeriti još 512 rama koje sam otprije nabavio. Problem je jedini što je grafička kartica jako blizu bila utoru za memory stickove tako da sam se namučio da izvadim jedan memory stick van iz utora. Uglavnom, kada sam ga vratio natrag i upalio komp ništa se više nije vidjelo na ekranu, i iako nisam vidio nikaka dim na trenutak sam osjetio nekakav miris paljevine. Naravno, to ne može biti ništa dobro, i od sada više uopće ne mogu upaliti komp, tako da pretpotstavljam da je nešto pregorjelo.
Sada je moje pitanje, gdje bih mogao u Zagrebu odnijeti komp na dijagnozu te što vi mislite da je otišlo(pretpotstavljam matična)? Takodjer neko mjesto gdje me ne bi baš odrali po đepu, pošto su me već opljačkali s grafičkom te novim napajanjem koje sam morao staviti zato jer je staro bilo preslabo za novu grafičku. Edit: Matična: Asus P4P800-MX Grafička: Asus Gefore 7600 GS Napajanje: LC Power 420W Memorija: Samsung 512MB |
1. Koja graficka?
2. Koja maticna? 3. Koje napajanje? 4. Garancija na nesto? Dobrodosao na forum, ali stavi u sig barem najvaznije dijelove kompa, da ti barem otprilike znamo dati savjet.:burn: |
Matična: Asus P4P800-MX
Grafička: Asus Gefore 7600 GS Napajanje: LC Power 420W Memorija: Samsung 512MB Za matičnu (stara 3 mj.), hard (star 3 mj.), grafičku (nova) i napajanje (novo) još uvijek imam garanciju. Još jedna stvar, prvi puta kad sam upalio komp matična se glasala nekoliko puta, a slike više nije bilo na monitoru. A slijedeći put se ni matična više nije javljala. U windowse ne ulazi (barem mi zvučnici to ne javljaju). Sorry što nisam odmah postao specifikacije kompa, ali nisam to u ovom slučaju smatrao tako važnim. Uglavnom, naglasio bih da se baš ne kužim pretjerano u kompjutere, jer sam eto izgleda i najjednostavniju stvar (vađenje i stavljanje memorije) uspio zeznuti. Pa bi samim time svaki kompliciraniji zahvat bio van svih mojih mogućnosti, i upravo zbog toga sam upitao kome bih se mogao obratiti u Zagrebu, ako bi bilo potrebno, da mi pogleda što nije u redu i što je zapravo otišlo, a da mi pritom za sami pregled od pet minuta ne naplati 100 kuna :(... |
teško da ti možeš zeznuti stavljanje memorije, ionak ide samo na jednu stranu
a ako matična još koji put zapjeva: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50273 |
..pogresno..memeorija se mora i jedino ugraduje kad je napajanje ugaseno i ploca bez napona..
..svako ugradivanje memorije pod naponom je cista sreca.. ..pod naponom mislim i na zaostale napone u ploci..znaci iskljuciti iz struje i kratko spojiti polove na konektoru napajanja.. |
pa valda se podrazumijeva da nećeš mijenjat komponente pod naponom!
|
Kreni sistemom eliminacije, prvo probaj bez tih novih 512 DDR-a, pa ako i dalje ne pokazuje znakove života, provjeri grafu kod nekoga, ili probaj kod sebe staviti drugu grafu. Zadnja stvar koja mi ovdje smrdi je napajanje, ne vjerujem da je do njega.
Ne znam da li ta grafa ima dodatni konektor za napajanje, ako ima provjeri jesi li ga spojio. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:35. |